Cizinci v České republice

Charita ČR aktivně působí v oblasti migrace. Nabízí klientům ambulantní i terénní formy poradenství, které poskytuje v šesti městech České republiky. Pracovníci Charity ČR nabízí také řadu zajímavých integračních aktivit, působí v pobytových zařízeních pro cizince, nabízí přímou asistenci a humanitární pomoc cizincům nebo podporu obětem obchodu s lidmi.

V České republice dnes žije více než 500 tisíc cizinců. Patří mezi ně ti, kteří si Českou republiku zvolili jako místo svého trvalého nebo dlouhodobého pobytu, našli u nás zaměstnání nebo zde podnikají, hledali ochranu před politickým pronásledováním nebo před kritickou ekonomickou situací ve své vlasti.

Aktivity Charity ČR v oblasti migrace:

Koordinace migračních aktivit

Pozitivní obraz cizince v ČR

Asistenční linky ve vietnamském a mongolském jazyce

Migranti a uprchlíci: na cestě k lepšímu světu

U příležitosti 100. světového dne migrantů a uprchlíků (19. ledna) vydal papež František poselství, ve kterém vyzývá k solidaritě s lidmi na cestě: "Je třeba přejít od postoje obrany a strachu, nezájmu a sociálního vyloučení (…) k postoji, jehož základem bude „kultura setkání“.“

Charita otevírá Integrační centrum pro cizince v nových prostorách

Ve čtvrtek 27. 6. bude slavnostně otevřeno Integrační centrum pro cizince Hradec Králové v nových a větších prostorách budovy YMCA v Šafaříkově ul. Centrum zřídila letos v lednu Diecézní charita HK za finanční podpory EU. Slavnostního zahájení se zúčastní i řada osobností.

Prohlášení u příležitosti Světového dne uprchlíků

Charita Česká republika se jako člen Caritas Europa přiklání k prohlášení této sítě evropských národních charit, vydaného u příležitosti Světového dne uprchlíků. Caritas Europa požaduje po EU pro všechny uprchlíky záruku účinného práva na rodinný život.

Intenzívní kurz češtiny pro cizince

Integrační centrum pro cizince pořádá v červnu (3. - 9. 6. 2013) intenzívní kurz češtiny pro trvalý pobyt, který je určen cizincům ze třetích zemí. Kurz je zdarma a proběhne v sídle Diecézní charity Hradec Králové (Velké nám. 37) vždy od 18:30 do 20:00. Zájemci se mohou hlásit do 31. 5.

Nelegální obchodování v Latinské Americe

Martina Liebsch z Caritas Internationalis se účastnila Konference Latinské Ameriky a Karibské oblasti pořádaná Světovou unií katolických ženských organizací ve dnech 8. až 12. dubna 2013. Tématem bylo nelegální obchodování s lidmi – tedy otázka více než aktuální a závažná. Přinášíme zprávu paní Liebsch.

Formování profese "sociokulturní mediátor"

Migrantům a uprchlíkům na území České republiky budou brzy pomáhat se začleňováním do majoritní společnosti „sociokulturní mediátoři“. Úkolem této nové profese, na jejímž vzniku se podílí i Charita ČR, bude mj. posílit zaměstnanost imigrantů s využitím jejich znalostí a dovedností.