Globální rozvojové vzdělávání

Globální rozvojové vzdělávání.GRV je celoživotní vzdělávací proces, který přispívá k pochopení rozdílů a podobností mezi životy lidí v rozvojových a rozvinutých zemích a usnadňuje porozumění ekonomickým, sociálním, politickým, environmentálním a kulturním procesům, které je ovlivňují. Rozvíjí dovednosti a podporuje hodnoty a postoje tak, aby lidé byli schopni a ochotni aktivně se podílet na řešení lokálních a globálních problémů. Více podrobností a informací o možnostech GRV najdete na stránce globalnirozvojovevzdelavani.cz.

Začal Týden globálního vzdělávání

Mottem letošního ročníku se stalo "Svět v bezpečí".

Výstava komiksů žáků základních a středních škol o tom, v jakém světě by chtěli žít, workshopy a diskuze zaměřené na práci s předsudky a šíření nenávisti na internetu, semináře a konference pro pedagogy nebo školní projekty o pracovních podmínkách žen v Kambodži. To vše se letos odehrává v rámci Týdne globálního vzdělávání s podtitulem Svět v bezpečí, který probíhá od 19. do 27. listopadu 2016.

Jak žáky učit náboženské toleranci a kritickému myšlení?

Učitelé si jednu z aktivit vyzkoušeli na vlastní kůži.

V pátek 14. října se v prostorách školicího střediska Marianeum na Praze 2 sešlo sedm učitelů zapojených do projektu „Žijeme spolu, mluvíme spolu – výukou k toleranci a kultuře dialogu“. Blíže se seznámili s povahou plánovaných aktivit i s výsledky průzkumu zaměřeného na postoj učitelů a žáků k začlenění náboženských témat do výuky.

Svět v bezpečí

Letošní motto zní: Svět v bezpečí!

I letos se Charita ČR připojí k Týdnu globálního vzdělávání, který proběhne ve dnech 19. až 27. listopadu 2016. Zastřešující téma zní „Svět v bezpečí“ - jde tedy o motto v současnosti více než aktuální. V rámci týdne GRV uspořádá Charita ČR na školách zapojených do projektu "Žijeme spolu, mluvíme spolu – výukou k toleranci a kultuře dialogu" workshopy pro žáky o nenávistných projevech na internetu a mediální gramotnosti.

V Dobřejovicích se žáci ZŠ Navis seznamovali s linorytem

Všichni ocenění žáci v přítomnosti své třídní paní učitelky Anežky Havránkové a pana učitele Petera Zafky. Vpravo výtvarnice Martina Trchová (foto: Mgr. Jan Vepřek, ředitel školy).

Výtvarnice a písničkářka Martina Trchová přijela 12. ledna společně s pracovnicemi Charity ČR do ZŠ Navis v Dobřejovicích, aby žákům zapojeným do výtvarné soutěže Naše společná planeta předvedla v rámci výtvarného workshopu techniku linorytu.

2. ročník výtvarné soutěže Naše společná planeta zná své vítěze

Výtvarnice a písničkářka Martina Trchová.

V pondělí 14. prosince odpoledne se nad soutěžními díly sešla porota složená z pracovníků Charity ČR, pedagogů základních škol a především výtvarnice Martiny Trchové. Společnými silami společně vybrali tři nejlepší díla v kategorii 1. stupeň ZŠ a rovněž tři nejlepší díla žáků 2. stupně.

„Domečky jako v pohádce“

Roz během svého vyprávění v Masarykově veřejné knihovně ve Vsetíně.

… zněla první vzpomínka kurdské Syřanky Roz na Českou republiku, když před téměř 10 lety přistávala s matkou a dalšími pěti sourozenci nad Prahou, v níž rodina získala azyl. V Sýrii padli dva její bratranci v bojích proti Islámskému státu a sestřenice pro změnu bojovala v mediálně známé bitvě o Kobani na hranicích s Tureckem.

Role místní samosprávy v rozvojové spolupráci

Proslov měl i ředitel Charity ČR, Lukáš Curylo.

24. listopadu se v pražském Černínském paláci pod záštitou ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka konala mezinárodní konference „Role místní samosprávy v rozvojové spolupráci“. Podílela se na ní Charita ČR společně se Svazem měst a obcí ČR. Akce měla představit způsoby decentralizované rozvojové spolupráce českých měst spolu s partnerskými organizacemi v EU i rozvojových a rozvíjejících se zemích.

Vyšel manuál pro místní samosprávy

Titulní strana manuálu.

Charita ČR ve spolupráci se Svazem měst a obcí České republiky vydala Manuál pro místní samosprávy: Komunikace témat rozvojové spolupráce. Byl představen na mezinárodní konferenci Role místní samosprávy v rozvojové spolupráci, která se uskutečnila pod záštitou Ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka dne 24. 11. 2015 v Černínském paláci v Praze. Manuál představuje možnosti, jak společně s městskými samosprávami komunikovat a propagovat témata rozvojové spolupráce a humanitární pomoci, a je součástí projektu Partnerství pro rozvoj financovaného Českou rozvojovou agenturou.