MIND – Migration / Interconnectedness / Development

Migrace/ Propojenost/ Rozvoj

Jedenáct zemí, jedna společná vize

MIND je tříletý projekt financovaný Evropskou komisí, jehož prostřednictvím zapojené charitní organizace Caritas Austria (vedoucí projektu), Caritas Bavaria (Německo), Caritas Bulgaria, Charita Česká rapublika, Cordaid (Caritas Netherlands), Caritas Europa, Caritas International Belgium, Caritas Italy, Caritas Portugal, Slovenská katolícka charita, Caritas Slovenia a Caritas Sweden usilují o zvýšení povědomí veřejnosti v rozvojových otázkách a o podporu rozvojového vzdělávání v Evropské unii.

Projekt MIND v Evropě

Zvyšování povědomí: hlavní cíl projektu

Náš projekt bude přispívat k pozitivnímu pohledu a aktivní účasti evropské společnosti v rozvojových otázkách a v rozptylování obav a předsudků. Rozšíříme prostor pro setkávání lidí, tak aby mohli lépe porozumět vazbám mezi migrací, udržitelným rozvojem a zjistili, že odpovědí na tato témata může být lidskost, důstojnost a respekt.

Předpokládáme, že naše advokační a kampaňové aktivity během tříletého období implementace projektu (říjen 2017 – září 2020) povedou k:

1) lepšímu veřejnému porozumění vztahu mezi všeobecným udržitelným rozvojem a migrací, jeho roli v EU i rozvojových zemích a roli EU v rozvojové spolupráci (uvnitř i napříč 11 členskými státy EU),

2) tomu, že státní orgány, organizace občanské společnosti, jednotlivci a další (potenciální) rozvojoví aktéři se více zapojí do řešení příčin migrace a budou podporovat migranty a uprchlíky jako aktéry rozvoje (uvnitř i napříč 11 členskými státy EU).

Během tří let budeme advokačními aktivitami a kampaněmi oslovovat občanskou společnost, politické činitele, média, soukromý sektor a další aktéry. Chceme „přeložit“ složité téma rozvoje a migrace do srozumitelné řeči a vysvětlovat je na základě osobních zkušeností.

European UnionTento projekt získal finanční podporu z programu Evropské unie pro vzdělávání a osvětu (Development Education and Awareness Raising – DEAR). Další informace získáte zde.

„Neexistují žádné hranice nebo bariéry, politické ani společenské, za nimiž bychom se mohli skrýt, ještě méně prostoru je pro globalizaci lhostejnosti.“

MIND hledá dobrovolníky

#MIND

Chceš získat zkušenosti s dobrovolnickou prací a být součástí velkého evropského projektu? Baví tě organizovat akce? Chceš se rozvíjet v tématech udržitelného rozvoje a migrace? Pokud sis na všechny otázky odpověděl ANO, připoj se k nám, staň se charitním dobrovolníkem a zúčastni se letní školy ve Francii!

Co je domov? / What is HOME?

What is HOME?

Přijďte si poslechnout příběhy lidí, kteří přišli do Evropy a České republiky z nejrůznějších důvodů. Dozvíte se, jestli se tu cítí doma a co pro ně domov vůbec znamená. Vyslechnete jejich osobní svědectví o tom, jak těžké je opustit domov a jaké překážky čekají na cestě.
Kdy? V úterý 12. června 2018 od 15:30 do 18:30
Kde? Galerie SmetanaQ, Smetanovo nábřeží 334/4, Praha 1
For English see below.

Zahajujeme nový projekt o migraci a rozvoji

Vstoupili jsme do první fáze projektu MIND. Jehož prostřednictvím se snažíme rozšířit povědomí o rozvojové pomoci a o jejím propojení s migrací. Zaměříme se na boření různých předsudků a mýtů, které se jich týkají, a to z různých úhlů pohledu. Představíme také důvody, proč je důležité se této oblasti věnovat.