Co je domov? / What is HOME?

What is HOME?

Přijďte si poslechnout příběhy lidí, kteří přišli do Evropy a České republiky z nejrůznějších důvodů. Dozvíte se, jestli se tu cítí doma a co pro ně domov vůbec znamená. Vyslechnete jejich osobní svědectví o tom, jak těžké je opustit domov a jaké překážky čekají na cestě.
Kdy? V úterý 12. června 2018 od 15:30 do 18:30
Kde? Galerie SmetanaQ, Smetanovo nábřeží 334/4, Praha 1
For English see below.

Své příběhy s námi bude sdílet Suzan Fakia, která uprchla před válkou ze Sýrie, Svitlana Porche, která v 90. letech přišla do Prahy z Ukrajiny, a Alexandr Suchý ze Sydney, jehož do Česka táhla rodinná historie. Jejich povídání doplní nezávislí odborníci – novinářka Markéta Kutilová a Jan Schroth z IOM. Vy budete mít možnost zeptat se na vše, co vás zajímá ohledně migrace a uprchlictví.

Celý program bude tlumočen do anglického (příp. českého) jazyka. Sluchátka budou k dispozici k zapůjčení. Akce je přístupná po předchozí registraci.

Program:

15:30 – 16:45 Syřanka, Ukrajinka a Australan: Kde jsem doma?

16.45 – 17:00 Přestávka

17:00 – 18.30 Panelová diskuze o tom, proč lidé mění svůj domov a jaké to má důsledky

18.30 – 19.30 Neformální diskuze u občerstvení od Ethnocatheringu

Účinkující:

Suzan Fakia Suzan Fakia je mladá Syřanka, která v roce 2015 uprchla s rodinou před válkou a do Evropy přišla skrze tzv. balkánskou trasu. Nyní žije v Rakousku a pracuje pro Charitu Rakousko jako tlumočnice a překladatelka.

Svitlana Porche Svitlana Porche přišla v roce 1998 do Česka původně navštívit svého snoubence, který zde pracoval, ale nakonec se rozhodla zůstat. V současnosti pracuje jako vedoucí Střediska migrace Arcidiecézní charity Praha.

Alexandr Suchý vyrostl v Sydney, ale v roce 2013 se rozhodl navštívit Česko a objevovat zde své české kořeny. Od roku 2016 žije trvale v Praze a pracuje pro mezinárodní neziskovou organizaci The Humane League.

Markéta Kutilová je novinářka a bývalá humanitární pracovnice. Založila misi Člověka v tísni v Demokratické republice Kongo. Pravidelně jezdí do oblastí severní Sýrie a Iráku. Dokumentuje mimo jiné válku proti tzv. Islámskému státu a migraci do Evropy.

Jan Schroth je projektovým manažerem pobočce mezivládní organizace International Organization for Migration (IOM). V minulosti pracoval mimo jiné jako redaktor ČTK, pro Člověka v tísni nebo pro UNHCR v Jemenu.

Panelovou diskuzi moderuje Tomáš Jungwirth, policy officer Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty.

For English see below.

Tato událost je součástí projektu „MIND – Migration. Interconnectedness. Development.“ financovaného z programu Evropské unie pro vzdělávání a osvětu (Development Education and Awareness Raising – DEAR).

EU