Logo projektu HUMR, autorem je Lukáš HájekProjekt HUMR

Charita ČR zahajuje v letošním roce v rámci globálního rozvojového vzdělávání (GRV) projekt nazvaný „HUMR – humanitární pomoc a rozvojová spolupráce ve školách“.  Cílem projektu, který finančně podpořila Česká rozvojová agentura, je představovat atraktivní formou různá globální témata, a zvýšit tak povědomí učitelů a jejich žáků o rozvojové problematice v České republice.

Projekt vychází z úzké spolupráce s deseti vybranými školami, na kterých budou od září 2013 do prosince 2015 probíhat vzdělávací aktivity pro učitele a žáky 2. stupně ZŠ. Pro každou školu vznikne individuální vzdělávací plán, vycházející z jejích potřeb a možností. Na základě plánu proběhnou na školách semináře pro učitele, besedy pro žáky, tematicky zaměřené projektové dny, jarmarky či akce pro rodiče a veřejnost o humanitární pomoci a rozvojové spolupráce ve světě.

Foto po besedě s odborníkem na humanitární pomoc a rozvojovou spolupráciOdborná školení v oblasti rozvojové problematiky jsou určená pro učitele matematiky, zeměpisu, dějepisu a jsou doplněná všeobecným vzděláváním pro učitele ostatních předmětů. Kromě školení dostanou učitelé k dispozici i praktické metodické materiály, které mohou využít přímo ve výuce. Naši konzultanti jsou také schopni pomoci s přípravou projektových dní či s programem školy v přírodě.

Nedílnou součást projektu tvoří výtvarná a literární soutěž pro žáky, která ukáže, co se žáci během besed či workshopů naučili. Soutěžit se bude o zajímavé ceny a z nejlepších prací vznikne publikace pro žáky základních škol a kalendář pro rok 2016.

Metodiky a jiné materiály ke stažení k projektu HUMR

HUMRovinky

HUMRovinky 3/2015 jsou na světě

HUMRovinky 3/2015

Charita ČR přináší třetí číslo zpravodaje HUMRovinky. Těsně před Vánoci se pak můžete těšit na poslední vydání.

HUMR zve na seminář pro učitele uměnovědných předmětů

HUMR - Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce na školách.

HUMR – Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce ve školách pořádá 14. prosince 2015 seminář zabývající zapojením témat a metod globálního rozvojového vzdělávání (GRV) do výuky uměnovědných předmětů. Ačkoliv je určen zejména pedagogům 2. stupně základních škol, zúčastnit se může i kdokoliv z řad veřejnosti.

Brněnští žáci zjišťovali, co všechno může znamenat HUMR

Žákyně 6. třídy během plnění úkolu.

Ryba, uprchlíci, válka, zemětřesení, lidská pomoc - i tak si děti představovaly humanitární krizi. Stejně tak si pod HUMRem některé z nich nejprve vybavily zvíře s obřími klepety. O tom, že HUMR může znamenat i humanitární pomoc a rozvojovou spolupráci vyučovanou na školách, se v listopadu dozvěděli žáci šestých tříd Základní školy Gajdošova v Brně v rámci programu o humanitární pomoci.

Charita ČR zve na seminář pro učitele matematiky

Další seminář pořádaný v rámci projektu HUMR – Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce ve školách přináší aktuální poznatky a zkušenosti z praxe humanitární pomoci a rozvojové spolupráce tentokrát do výuky matematiky. Uskuteční se v půlce října.

HUMRovinky 2/2015 rozeslány

Charita ČR vydala druhé číslo zpravodaje HUMRovinky zejména pro učitele 2. stupně základních škol i pro všechny, kdo se zajímají o globální rozvojové vzdělávání.

Metodika do hodin matematiky

Charita ČR vydala v pořadí již čtvrtou metodiku pro učitele 2. stupně základních škol. Tentokrát se jedná o prezentování otázek a témat humanitární pomoci a rozvojové spolupráce v hodinách matematiky. Metodika vychází v rámci projektu HUMR.