Živobytí, zemědělství

Dlouhodobé aktivity Charity ČR zaměřené na obnovu zdrojů obživy navazují obvykle na humanitární pomoc v dané zemi. Charita ČR přitom usiluje o dlouhodobé zvýšení schopností a znalostí nejchudších rodin a lidí nejvíce stižených humanitární katastrofou, čímž jim dává šanci zbudovat si nový způsob obživy.

Programy Charity ČR se zaměřují především na zlepšování technik pěstování místních plodin, chov domácích zvířat, rybolov, formování družstev na místní úrovni a zavádění mikro-finančních spořících a půjčkových mechanismů. Důraz se přitom klade na efektivní a udržitelné využití místních přírodních zdrojů a na maximální šetrnost k životnímu prostředí.

Aktivity tohoto druhu pomoci provádí v současnosti například na Filipínách, v minulosti na Haiti nebo v Indonésii.

Na Jižní Súdán udeřil hladomor

Charita Trócaire opravila studnu ve vesnici Adior (foto: Sean Farrell/Trocaire).

Papež František naléhavě vyzval k potravinové pomoci milionům Jihosúdánců jinak odsouzených k hladomoru. Jeho výzvu podpořila i deklarace OSN, dle které v zemi žije 275 000 silně podvyživených dětí a více než 5 milionů lidí odkázaných na dodávku potravin nebo podporu zemědělství.

„Jak se uživit během války“

Do zemědělství se velkou měrou zapojují v jihosúdánských pasteveckých oblastech i ženy.

Pod tímto heslem uspořádali v průběhu prosince 2016 farmáři z kraje Ayaci a Magwi v Jižním Súdánu Den zemědělství. Původně se měl konat zemědělský veletrh, ale organizátoři jej museli zrušit kvůli nejisté bezpečnostní situaci v zemi, kde vypukla další fáze občanské války. Místo něj nabídli tematický den pro místní obyvatele.

O kapku lepší život poznali lidé z Kambodži, Moldavska, Zambie i Palestiny

Mladí lidé se v Zambii mohou lépe postavit na vlastní nohy.

Díky štědrosti dárců se mohla Charita ČR i v roce 2016 věnovat zahraniční rozvojové spolupráci, zejména podpoře vzdělávání, zemědělství či jiných druhů živobytí a také sociální a zdravotní péči. Poděkování na tomto místě patří zejména čtenářům katolického týdeníku, kteří v loňském roce přispěli částkou 324 961 Kč na kampaň O kapku lepší život.

Tři králové pomáhali v roce 2016 po celém světě

V Africe pomáhal výtěžek Tříkrálové sbírky například v Etiopii, Zambii nebo Zimbabwe.

Část výtěžku Tříkrálové sbírky z jednotlivých diecézí se uplatňuje i na zahraniční projekty. Také v roce 2016 se Charity z celé ČR věnovaly zemím, jejichž obyvatelé čelí chudobě, hladu a špatnému přístupu ke vzdělání i zdravotní péči. Pomoc směřovala za těmi nejohroženějšími – dětmi, seniory, osobami s handicapem nebo za lidmi bez domova.

Díky šití mohou palestinské ženy zajistit živobytí pro své rodiny

Samera pozorně sleduje instruktáž u nového šicího stroje.

„Jako první ušiju čelenky pro děti,“ představila své plány Samahar, matka šesti dětí - pěti děvčat a jednoho chlapečka. V domácnosti s nimi žije i její neteř, která v Ramalláhu zůstává kvůli studiím a právě se připravuje na pololetní zkoušky.

V Siem Reap vznikl sociální podnik

Úvodní řeč.

Charita ČR spolu se svojí partnerskou organizací Essential Personell Cambodia slavnostně otevřela první centrum odborného vzdělávání pro mladé lidi s postižením ve městě Siem Reap na severozápadě Kambodži. Akce pořádané 8. prosince se zúčastnili mimo jiné zástupci místního guvernéra i pracovníci Ministerstva práce a odborného vzdělávání.

V Kosovu se lépe uplatní mladí lidé s handicapem

Jedním z pořízených strojů je flexoprint (ilustrační foto).

Na internátní škole pro děti se sluchovými poruchami v jihokosovském Prizrenu proběhlo v rámci praktické výuky na konci října čtyřdenní školení v práci s nově zakoupenými stroji na výrobu kartonu. Charita ČR jejich pořízením přispěla ke zlepšení budoucího pracovního uplatnění studentů s postižením.

Hrdinové supertajfunu Haiyan získali vyznamenání

Jeden z hrdinů dokumentárních filmů.

Katolická církev ocenila prostřednictvím Charity Filipíny při připomínce třetího výročí tajfunu Haiyan zvaného Yolanda hrdinství těch, kteří v devíti nejvíce postižených oblastech katastrofu přežili. Za přínos společnosti, který prokázali během bouře i v průběhu záchranného a renovačního programu Charity, získalo ocenění 27 osob z provincií Leyte, Samar, Východní Saar, Cebu, Palawan, Anitque, Iloilo, Capiz a Aklan.