Sociální práce

Charita ČR se v zahraničí zaměřuje mimo jiné na zlepšení sociální situace lidí chudých a ohrožených sociálním vyloučením, například tedy příslušníků nejrůznějších menšin. Vedle přímého poskytování sociálních služeb zvyšuje Charita ČR rovněž kvalifikaci a zlepšuje schopnosti partnerských organizací zajišťujících sociální služby v zahraničních zemích.

Serjožka i tatínek se navzdory dluhům stále usmívají

Serjožka se loni nemohl kvůli vleklé infekci podrobit operaci.

Vladimir Cerbov, zástupce Charity ČR v Moldavsku, minulý týden navštívil dvoučlennou rodinu Serjožky Andronica a jeho otce Iona. Kvůli zdlouhavé infekci nemohl dnes dvacetiletý mladý muž trpící chorobným stažením svalů loni podstoupit žádnou z plánovaných operací. Dar z roku 2016 tak musel jeho otec využít na léčbu, nákup léků, zdravotnického materiálu a návštěvy u lékaře.

Gruzínskou Charitu povzbudil papež František

Papež František motivoval gruzínské charitní pracovníky k další práci.

V nedávné době prošla Charita Gruzie mnoha změnami i významnými okamžiky, ke kterým patřila mimo jiné i návštěva papeže Františka. Jednalo se o jednu z nejdůležitějších událostí během celého dvaadvacetiletého působení organizace.

Nepálka Susmita opět pokračuje ve školní docházce

Susmita, její mladší sestra a matka (foto: Charita Švýcarsko).

Susmita Nepali se v létě 2015 rozhodla utéct z domova, protože ji matka udeřila při hádce. Odešla na autobus směřující do Káthmándú, v němž majiteli jednoho z hostelů řekla, že během zemětřesení přišla o rodinu. Získala tím práci v jídelně s platem 2 000 rupií měsíčně.

V Gruzii se učí lépe rozumět životu s handicapem

Zúčastnili se sociální pracovníci, lékaři a zdravotníci, zástupci nevládních organizací i pracovníci z Agentury pro sociální služby.

Charita ČR společně se svými partnerskými organizacemi v prosinci 2016 představila výsledky roční spolupráce zaměřené na zlepšení dostupnosti zdravotní a sociální péče pro osoby s postižením žijící v Gruzii.

O kapku lepší život poznali lidé z Kambodži, Moldavska, Zambie i Palestiny

Mladí lidé se v Zambii mohou lépe postavit na vlastní nohy.

Díky štědrosti dárců se mohla Charita ČR i v roce 2016 věnovat zahraniční rozvojové spolupráci, zejména podpoře vzdělávání, zemědělství či jiných druhů živobytí a také sociální a zdravotní péči. Poděkování na tomto místě patří zejména čtenářům katolického týdeníku, kteří v loňském roce přispěli částkou 324 961 Kč na kampaň O kapku lepší život.

Tři králové pomáhali v roce 2016 po celém světě

V Africe pomáhal výtěžek Tříkrálové sbírky například v Etiopii, Zambii nebo Zimbabwe.

Část výtěžku Tříkrálové sbírky z jednotlivých diecézí se uplatňuje i na zahraniční projekty. Také v roce 2016 se Charity z celé ČR věnovaly zemím, jejichž obyvatelé čelí chudobě, hladu a špatnému přístupu ke vzdělání i zdravotní péči. Pomoc směřovala za těmi nejohroženějšími – dětmi, seniory, osobami s handicapem nebo za lidmi bez domova.

Charita Srbsko usiluje o lepší integraci hendikepovaných

Hromadné foto účastníků konference (foto: Caritas Europa).

„Hlavní úkol Charity spočívá v poukázání na důstojnost každého člověka a na solidaritu, která nám byla dána při stvoření,“ zahájil regionální konferenci o sociálním blahobytu v jihovýchodní Evropě Msgr. Stanislav Hocevar, bělehradský arcibiskup a prezident Charity Srbsko.

Spolupráce samospráv v regionu Šumadija snižuje dopady domácího násilí

Podpisu se účastnil i Pavel Kobližka (druhý zprava).

Představitelé tří obcí srbského regionu Šumadija (Batočina, Lapovo a Rača) podepsali 10. listopadu 2016 Protokol o vícesektorové spolupráci v prevenci a boji proti domácímu násilí. Přijetí a jeho zavedení do praxe napomůže předcházení domácího násilí a zvýší kvalitu služeb pro jeho oběti.