Vzdělávání

Zajištění vzdělání dětí, mládeže i dospělých patří k prioritním aktivitám Charity ČR v zahraničí. Dětem pomáhají zpřístupnit školní výuku například v Kambodži. V rámci programů zaměřených na zajištění živobytí, obnovu zdrojů obživy či zdravotní a sociální péči se pořádají různá školení, semináře a workshopy pro zemědělce (na Filipínách, v Etiopii, Gruzii aj.), lékaře i zdravotní sestry (v Moldavsku, Kambodži, Zambii) nebo učitele (v Kambodži).

Charita ČR se zaměřuje také na globální rozvojové vzdělání v České republice, zejména na školách.

Charita ČR se loučí s Filipínami

Loučení s Filipínami (foto: Jakub Žák)

Bezmála patnáct milionů korun na obnovu země, přes pět tisíc podpořených rodin a více než osm set farmářů zapojených do zemědělských projektů. Tak by se dalo v hrubých obrysech načrtnout působení Charity ČR na Filipínách po ničivém tajfunu. Pojďme si na následujících řádcích připomenout, jak to celé začalo, jak nedocenitelnou pomoc Charita ČR Filipínám poskytla a zda se jí podařilo dovést vše do zdárného konce. Součástí článku je video s rozhovory o trnité cestě k uzdravení zdevastovaných ostrovů.

Prodejna u Samaritána pomůže lidem na Haiti

OLOMOUC - Centrum materiální pomoci Charity Olomouc (CMP) pomůže naplnit kontejner pro Haiti. Díky širokému sortimentu darů v obchůdku u Samaritána poskytne do sbírky pro Haiti šlapací šicí stroje a školní pomůcky pro děti. Současně se obrací na veřejnost s prosbou o zapojení do sbírky a srdečně zve do svých netradičních prostor na Wurmově 11. Návštěvníci tak mohou přispět věcmi, které už nepotřebují, prohlédnout si zboží v obchůdku a zároveň si udělat radost koupí něčeho potřebného sobě či svým blízkým.

Tempa jde ostatním studentům příkladem

Jediné přání šestašedesátileté babičky je zajistit Tempovi co nejlepší budoucnost (foto: Ramesh Maskey/Charita Švýcarsko).

Zemětřesení 25. dubna 2015 v Nepálu se naštěstí událo během dne, kdy měly děti ve škole volno. Netra Bahadur Bhuyel, ředitel nižší střední školy Palchok, se ihned po katastrofě vydal na pozemek školy. Po příchodu na místo našel z původních tří budov jen trosky. „Vzali jsme všechno, co jsme mohli, a přenesli jsme školní vybavení na bezpečné místo,“ popsal svoji reakci.

Dva roky po zemětřesení Nirjala opět věří v budoucnost

Nirjala s babičkou a dívkou ze sousedství, které pletou copy (foto: Charita Švýcarsko).

Před dvěma lety, 25. dubna 2015, postihlo Nepál ničivé zemětřesení. Vyžádalo si 9 000 obětí a v nejvíce postiženém okrese Sindhupalchok severozápadně od Káthmándú strhlo až 95 % budov včetně 89 % školních tříd. Charita ČR proto ve spolupráci s Charitou Švýcarsko v oblasti buduje nové školy odolné přírodním katastrofám.

Jak řídit dobrovolníky při katastrofě. To probírají Charity v Bangkoku

Bangkok - Jak řídit dobrovolníky po zemětřesení, povodni či jiné mimořádné události. V tom se vzdělávají  pracovníci Charit asijského kontinentu v rámci dvouletého projektu euro-asijského partnerství, který si klade za cíl zlepšit schopnosti reagovat na humanitární krize (PEACH). Tréninku se v těchto dnech v Bangkoku účastní také Šárka Zápotocká z Charity ČR a Martin Zamazal z Arcidiecézní charity Olomouc.

„Žijeme spolu, mluvíme spolu“ v plném proudu!

Ilustrační obrázek.

Projekt „Žijeme spolu, mluvíme spolu – výukou k toleranci a kultuře dialogu“ usiluje o rozvoj kritického myšlení, respektu a dialogu v české společnosti. Na úplném začátku proběhlo 14 besed s žáky zapojených škol, při kterých pracovníci Charity ČR zjišťovali rozsah vědomostí dětí a mladých lidí o různých světových náboženstvích. Z diskuzí vyplynulo, že by se o náboženstvích mělo učit především objektivně a stejnoměrně, aby se žáci dozvěděli rovným dílem o všech naukách.

Prací pro druhé získává Rita cenné zkušenosti

Rita podporující děti při tvorbě výukových materiálů (foto: Charita Švýcarsko).

S tichostí a vlídností sobě vlastní kontroluje osmnáctiletá Rita Bhujel listinu účastníků školení pro rodiče, které se koná na nižší střední škole v Mahakaleshwori. Již od května 2016 pracuje jako stážistka pro MANK, místní partnerskou organizaci Charity ČR, která podporuje školní docházku nepálských dětí a mládeže.

Zahraniční rozvojová spolupráce měst a obcí

Titulní strana studie.

V rámci projeku Udržitelná města a obce pro rozvoj vznikla studie "Zahraniční rozvojová spolupráce měst a obcí", která uvádí příklady dobré praxe a pojednává o tom, proč je právě takový druh spolupráce důležitý. Mimo jiné se v ní dozvíte, že k prvním partnerstvím obcí v Evropě docházelo v 60. letech minulého století, a to kvůli potřebě znovuobnovit mírové soužití. Studie ke stažení ZDE.

Propagační video projektu Udržitelná města a obce pro rozvoj  ZDE.

Chystané akce v rámci projektu  letáček ZDE.