Zdravotní péče

Přístup ke zdravotní péči zahrnující mimo jiné drobná ošetření, ambulantní léčbu či vyšetření v místě bydliště pacienta nebo v nemocnici zůstává v rozvojových zemích obtížný a často zcela nemožný. Vysoké náklady na zdravotní péči i špatná infrastruktura mnohdy neumožňují převoz pacientů do nemocničního zařízení. V mnoha zemích situaci komplikuje také nedostatek zdravotního personálu spolu s jeho neodpovídající kvalifikací.

Charita ČR proto ve spolupráci s místními partnery usiluje o podporu základní zdravotní péče šířením modelu domácí pečovatelské služby (například v Moldavsku) a rovněž o podporu specializované péče například v podobě prevence a včasné diagnostiky cukrovky v Moldavsku nebo porodní péče v Zambii.

Maximův svět očima Petry Procházkové

Maxim, foto: Petra Procházková

„Projekt Charity ČR Partnerstvím k inkluzi v Moldavsku mnozí vnímají jako nastandard – pro děti se zvláštními potřebami je to ale jediná šance na důstojný život,“ upozorňuje Petra Procházková, která nedávno podnikla cestu po Moldavsku a kromě seniorů navštívila také mateřské školky a dětská centra. Její reportáž o malém Maximovi a dětech, které mají problém se začleněním do kolektivu i společnosti, si budete moct přečíst už 2. ledna v Katolickém týdeníku.

Nový ultrazvuk pro budoucí maminky

Nový ultrazvuk pro Libanon

Zdravotní centrum v Rayfounu v Libanonu má od včerejška nový ultrazvukový přístroj, který bude sloužit k vyšetření budoucích maminek. Jeho pořízením Charita stovkám těhotných syrských a libanonských žen zajistila kvalitnější péči. Lékařům nový ultrazvuk například usnadní včas najít problém a řešit jej tak, aby se předešlo předporodním a porodním komplikacím. Těšíme se na spoustu miminek, která se díky nám narodí v pořádku!

Jak jsme zlepšovali zdravotní péči v Kambodži

Školení zdravotnického personálu v Takeu

Když jsme v roce 2015 zahajovali v Takeu zdravotnický projekt, měli už naši pracovníci v Kambodži letitou zkušenost z oblasti vzdělávání a s pomocí v sociální oblasti. Nemohli si proto nevšimnout, že také ve zdejší zdravotní péči je prostor ke zlepšení. Lékaři a sestry z místních nemocnic sice prošli odborným vzděláním, ale chybělo jim vybavení i zkušenosti evropských kolegů. Právě na sdílení a rozšiřování znalostí se náš poslední projekt v jihovýchodoasijské zemi zaměřil.

Charitní pracovník byl k ruce zubaři. Ošetřili přes 80 lidí v Banátu

Lékař ošetřil v Banátu 85 pacientů. Zdarma

Svatá Helena - Trhání kořenů a vyspravování zubních protéz. Takto nejčastěji pomáhal českým krajanům žijícím v rumunském Banátu zubař Jaroslav Navrátil. Jako dobrovolník působil týden v zubní ordinaci, kterou vybavila Oblastní charita Hodonín spolu s dárci ve vesničce Svatá Helena. Na místě asistoval lékaři Martin Zamazal z Arcidiecézní charity Olomouc...

Úspěšné zakončení aktivit na podporu domácí péče v Moldavsku

V Moldavsku Charita ČR dlouhodobě podporuje služby domácí péče pro seniory (foto: ČRA).

Domácí péče na severu a západě Moldavska již z rukou Charity ČR a místní partnerské organizace Asociace HomeCare přešla pod místní samosprávu. Konkrétně se jedná o Centrum Rebeca v obci Bălți a Centrum Sv. Iuliana v obci Țaul. Více na webu České rozvojovové agentury, sponzora obou projektů (ZDE).

Serjožka i tatínek se navzdory dluhům stále usmívají

Serjožka se loni nemohl kvůli vleklé infekci podrobit operaci.

Vladimir Cerbov, zástupce Charity ČR v Moldavsku, minulý týden navštívil dvoučlennou rodinu Serjožky Andronica a jeho otce Iona. Kvůli zdlouhavé infekci nemohl dnes dvacetiletý mladý muž trpící chorobným stažením svalů loni podstoupit žádnou z plánovaných operací. Dar z roku 2016 tak musel jeho otec využít na léčbu, nákup léků, zdravotnického materiálu a návštěvy u lékaře.

Porodní péče v zambijském Mongu se mění k lepšímu

Porodní asistentka pečující o čerstvé novorozeně.

Charita ČR již od března 2013 usiluje o snižování mateřské a novorozenecké úmrtnosti, která se v Zambii – a především pak v oblasti Mongu – stále pohybuje na vysoké úrovni. Například ještě v roce 2000 zemřelo při porodu 610 žen na 100 000 živých porodů, 169 dětí z tisíce se nedožilo pátého roku života a ani prvních narozenin se nedožilo 100 dětí z tisíce. V roce 2015 již zemřelo jen 224 žen na 100 000 rodiček, 64 dětí před pátým a 43 dětí před prvním rokem života. Hodnoty za Západní provincii jsou ovšem vyšší než národní průměr.

V Gruzii se učí lépe rozumět životu s handicapem

Zúčastnili se sociální pracovníci, lékaři a zdravotníci, zástupci nevládních organizací i pracovníci z Agentury pro sociální služby.

Charita ČR společně se svými partnerskými organizacemi v prosinci 2016 představila výsledky roční spolupráce zaměřené na zlepšení dostupnosti zdravotní a sociální péče pro osoby s postižením žijící v Gruzii.