Zdravotní péče

Přístup ke zdravotní péči zahrnující mimo jiné drobná ošetření, ambulantní léčbu či vyšetření v místě bydliště pacienta nebo v nemocnici zůstává v rozvojových zemích obtížný a často zcela nemožný. Vysoké náklady na zdravotní péči i špatná infrastruktura mnohdy neumožňují převoz pacientů do nemocničního zařízení. V mnoha zemích situaci komplikuje také nedostatek zdravotního personálu spolu s jeho neodpovídající kvalifikací.

Charita ČR proto ve spolupráci s místními partnery usiluje o podporu základní zdravotní péče šířením modelu domácí pečovatelské služby (například v Moldavsku) a rovněž o podporu specializované péče například v podobě prevence a včasné diagnostiky cukrovky v Moldavsku nebo porodní péče v Zambii.

Na zdraví Haiti vyléčí chudé v Karibiku. Letos tam s charitou vyrazí i český lékař

Hranice, Olomouc, Svitavy, Zábřeh – Srpen ve jménu osvěžení a také dobrých skutků. Na dveře klepe již 4. ročník kampaně Na zdraví Haiti. Za kohoutkovou vodu mohou přispět hosté kaváren a hospůdek od jedné do nekonečna korun v Hranicích, Olomouci, Svitavách a Zábřehu. Za jejich příspěvky pak Arcidiecézní charita Olomouc uspořádá zdravotní kemp pro obyvatele, zejména děti, v odlehlé oblasti Baie de Henne. Letos na podzim tam s humanitární pracovnicí Charity zamíří i lékař.

Snížení novorozenecké úmrtnosti v Kambodži. Charita připravuje tříletý projekt

Zlepšujeme zdravotnictví v Kambodži

To, co u nás bylo běžné před sto lety a dnes si to téměř neumíme představit, je v Kambodži stále živým a palčivým problémem. Ročně tu zemře až šest tisíc novorozenců. Mezi nejčastější příčiny patří nedostatečná zdravotní péče, podvýživa a nízká úroveň hygieny. Charita Česká republika působí v Kambodži dlouhodobě a v rámci svých zdravotnických projektů pomáhá tisícům pacientů ročně. Nyní usiluje a získání grantu, díky němuž by mohla pomáhat maminkám a čerstvě narozeným miminkům v kambodžské provincii Kampong Chhnang.

Rozhovor s Teou Tihounovou: Maminky i zdravotníci nám za naši práci děkují

Mise Charity Česká republika v Zambii slaví letos pětileté výročí založení. V čele stojí od začátku Tea Tihounová, pod jejímž vedením se zambijská mise rozrostla v největší zahraniční misi Charity Česká republika a také v největší českou misi, která v Zambii působí. S Teou jsme mluvili především o zdravotnických aktivitách Charity v okrese Mongu, v Západní provincii. Charita tady prosazuje lepší kvalitu a dostupnost předporodní, porodní a poporodní péče. Aktuálně jí v tom pomáhá 124 místních dobrovolníků.

Díky třem humanitárním grantům budeme účinněji pomáhat lidem v Sýrii, Jordánsku a Kambodži

Patrick Nicholson - Caritas Internationalis

Charita Česká republika získala pro letošní rok peníze na tři projekty v oblasti humanitární pomoci: dva na Blízkém východě a jeden v Kambodži. Pomáháme tak nejen lidem v nouzi, ale také České republice. Tím, že poskytujeme v zahraničí humanitární pomoc a budujeme rozvojovou spolupráci, držíme v rukou klíčový nástroj české zahraniční politiky a pomáháme naplňovat její cíle i dodržovat mezinárodní úmluvy. Není to jen výraz solidarity s trpícími, ale také investice do bezpečnosti naší země a budoucích možných politických a ekonomických partnerství. Mimo jiné díky aktuálním dotacím České rozvojové agentury, spadající pod Ministerstvo zahraničních věcí, můžeme i v roce 2018 působit na krizových místech.

Maximův svět očima Petry Procházkové

Maxim, foto: Petra Procházková

„Projekt Charity ČR Partnerstvím k inkluzi v Moldavsku mnozí vnímají jako nastandard – pro děti se zvláštními potřebami je to ale jediná šance na důstojný život,“ upozorňuje Petra Procházková, která nedávno podnikla cestu po Moldavsku a kromě seniorů navštívila také mateřské školky a dětská centra. Její reportáž o malém Maximovi a dětech, které mají problém se začleněním do kolektivu i společnosti, si budete moct přečíst už 2. ledna v Katolickém týdeníku.

Nový ultrazvuk pro budoucí maminky

Nový ultrazvuk pro Libanon

Zdravotní centrum v Rayfounu v Libanonu má od včerejška nový ultrazvukový přístroj, který bude sloužit k vyšetření budoucích maminek. Jeho pořízením Charita stovkám těhotných syrských a libanonských žen zajistila kvalitnější péči. Lékařům nový ultrazvuk například usnadní včas najít problém a řešit jej tak, aby se předešlo předporodním a porodním komplikacím. Těšíme se na spoustu miminek, která se díky nám narodí v pořádku!

Jak jsme zlepšovali zdravotní péči v Kambodži

Školení zdravotnického personálu v Takeu

Když jsme v roce 2015 zahajovali v Takeu zdravotnický projekt, měli už naši pracovníci v Kambodži letitou zkušenost z oblasti vzdělávání a s pomocí v sociální oblasti. Nemohli si proto nevšimnout, že také ve zdejší zdravotní péči je prostor ke zlepšení. Lékaři a sestry z místních nemocnic sice prošli odborným vzděláním, ale chybělo jim vybavení i zkušenosti evropských kolegů. Právě na sdílení a rozšiřování znalostí se náš poslední projekt v jihovýchodoasijské zemi zaměřil.

Charitní pracovník byl k ruce zubaři. Ošetřili přes 80 lidí v Banátu

Lékař ošetřil v Banátu 85 pacientů. Zdarma

Svatá Helena - Trhání kořenů a vyspravování zubních protéz. Takto nejčastěji pomáhal českým krajanům žijícím v rumunském Banátu zubař Jaroslav Navrátil. Jako dobrovolník působil týden v zubní ordinaci, kterou vybavila Oblastní charita Hodonín spolu s dárci ve vesničce Svatá Helena. Na místě asistoval lékaři Martin Zamazal z Arcidiecézní charity Olomouc...