Mapa_afrikaZemě Afriky

Charita ČR působí na africkém kontinentu hned v několika zemích:

Zaměřuje se v nich na zlepšování životních podmínek místních obyvatel a na budování jejich samostatného živobytí.

Rýžová revoluce v Zambii

Priprava ryzoveho pole pro oseti

Krůček po krůčku učíme africké farmáře pěstovat rýži efektivně a ekologicky. Daří se nám to díky tzv. systému intenzifikace rýže (SRI), který jsme úspěšně vyzkoušeli na Filipínách. Vyšší výnosy s menšími náklady nyní mají motivovat k udržitelnému zemědělství také drobné zambijské hospodáře. Tuto pro Zambijce novou, ale námi osvědčenou metodu pilotně zavádíme v oblasti Nakato ve spolupráci s partnerskou organizací NADEL (Network for Agroforestry Development Limited).

Voda a mýdlo zachraňují životy v Nigérii

Ilustracni foto - voda - Caritas Internationalis

Až dva miliony úmrtí ročně způsobí nemoci, kterým by se dalo předejít správným mytím rukou. Zhruba každou minutu a půl zemře na světě jedno dítě kvůli špinavé vodě. Těmto dětem ani jejich maminkám nikdy nikdo nevysvětlil základní pravidla hygieny. A tak mnohdy nestačí, že distribuujeme balíčky s hygienickými potřebami – stejně důležité je šíření povědomí, jak s věcmi v balíčku správně naložit. I to tvoří součást humanitární pomoci.

Jižní Súdán sužuje hlad i nejhorší násilí za posledních 15 let

I staří lidé se musí vydávat do buše hledat možnou potravu (foto: Caritas Internationalis).

„Tělo se mi třáslo hladem,“ popsala pětašedesátiletá Julia Kefi, vdova žijící v Rajafu, odlehlé vesnici Jižního Súdánu. „V sedm hodin ráno jsem se proto vydala najít v přírodě volně rostoucí zeleninu a vracím se teď v poledne zpět. Jídla se v buši dá nalézt velmi málo. Až zásoby dojdou, budeme čekat na smrt“. Někdy je Julia příliš slabá, aby chodila. Závisí na pomoci z kostela či od přátel – dalších starších žen, převážně vdov. „Tím, že se rozdělíme, všechny přežijeme den.“

Jižní Súdán závisí na pomoci zvenčí

Dívka, která byla přijata do Misijní nemocnice u Svaté Terezy, kvůli podvýživě (foto: Caritas Torit).

Části Jižního Súdánu trpí hladomorem v důsledku trvající občanské války, sucha a selhání práva a pořádku. William Okot de Toby, výkonný ředitel Charity Torit působící v jihovýchodní části země, zodpověděl otázky pracovníků z Caritas Internationalis.

Tábor Bidi Bidi v Ugandě hostí uprchlíky z Jižního Súdánu

Tábor obývá 272 000 uprchlíků (foto: Tommy Trenchard).

Ještě před sedmi měsíci byla Bidi Bidi poklidná vesnice uprostřed pastvin ležící na severu Ugandy. Nyní Bidi Bidi obývá navíc i 272 000 osob, čímž se vesnice stala druhým největším uprchlickým táborem na světě. Před válkou a hladomorem sem totiž utíkají lidé z Jižního Súdánu.

„Za hladomor mohou lidé,“ tvrdí jihosúdánští biskupové

Uprchlíkům z Jižního Súdánu se dostává pomoci v Charitě Uganda (foto: Tommy Trenchard/Caritas).

Katoličtí biskupové z Jižního Súdánu sepsali po vyhlášení hladomoru společný list, v němž odsuzují občanskou válku a označují hladomor za uměle vytvořený člověkem. Veřejně kritizují násilí ze strany vlády a opozice, které dopadá na civilní obyvatelstvo. Zabíjení, mučení a znásilňování civilistů považují za válečný zločin. Jejich ostré prohlášení vzniklo na základě neutěšených informací přicházejících ze všech sedmi jihosúdánských diecézí.

Na Jižní Súdán udeřil hladomor

Charita Trócaire opravila studnu ve vesnici Adior (foto: Sean Farrell/Trocaire).

Papež František naléhavě vyzval k potravinové pomoci milionům Jihosúdánců jinak odsouzených k hladomoru. Jeho výzvu podpořila i deklarace OSN, dle které v zemi žije 275 000 silně podvyživených dětí a více než 5 milionů lidí odkázaných na dodávku potravin nebo podporu zemědělství.

Porodní péče v zambijském Mongu se mění k lepšímu

Porodní asistentka pečující o čerstvé novorozeně.

Charita ČR již od března 2013 usiluje o snižování mateřské a novorozenecké úmrtnosti, která se v Zambii – a především pak v oblasti Mongu – stále pohybuje na vysoké úrovni. Například ještě v roce 2000 zemřelo při porodu 610 žen na 100 000 živých porodů, 169 dětí z tisíce se nedožilo pátého roku života a ani prvních narozenin se nedožilo 100 dětí z tisíce. V roce 2015 již zemřelo jen 224 žen na 100 000 rodiček, 64 dětí před pátým a 43 dětí před prvním rokem života. Hodnoty za Západní provincii jsou ovšem vyšší než národní průměr.