EtiopieEtiopie

V červenci 2011 zasáhl země Afrického rohu, včetně Etiopie, hladomor. Podle OSN šlo o nejhorší sucho za posledních 60 let, které mohlo mít za následek až deset milionů hladovějících lidí odkázáných na humanitární pomoc. Charita ČR vyhlásila sbírku na pomoc Etiopii a Somálsku, ze které se financovaly poukázky na potraviny i jiné základní potřeby.

V současnosti se Charita ČR zaměřuje na zajišťování udržitelných zdrojů obživy v oblasti Kedida Gamela.

Etiopané získali hospodářská zvířata, obiloviny i krmné směsi

Domácnosti v Etiopii získaly hospodářská zvířata (foto: Cafod).

Charita ČR se za finanční podpory Ministerstva zahraničních věcí ČR a Tříkrálové sbírky zapojila do celosvětové humanitární pomoci Etiopii. Celkem síť Charit věnuje na likvidaci hladomoru způsobeného klimatickými změnami a Jevem El-Nino 1,22 milionu euro (téměř 33 milionů Kč). Pomoc by se měla dostat až ke 300 000 obyvatel hned z několika vybraných oblastí Etiopie.

Region jižních národů v Etiopii se vzpamatovává z ničivých dopadů jevu El-Nino

Etiopané z Regionu jižních národů si svépomocí zbudovali závlahový systém a zabránili postupující erozi.

Etiopie v současné době čelí velké neúrodě a hladu zaviněnému klimatickými změnami – extrémními suchy, vysokými teplotami i prudkými záplavami. Vinit z nich lze takzvaný jev El- Niňo, nejsilnější od roku 1950, kdy jej badatelé začali zaznamenávat.

Charita ČR nově podporuje zdraví matek a dětí v etiopském Konsu

68 z 1 000 dětí v Etiopii se nedožije 5 let, tisíce matek přijde ročně o život kvůli rizikovému těhotenství (foto: Ondřej Suchánek).

Na konci června proběhlo v kulturním centru města Konso slavnostní zahájení aktivit na podporu zdravotní péče pro matky s dětmi. Akci uvedl ředitel partnerské charitní organizace ECC-SDCO/S otec Michael Yoseph společně s biskupem Tsegayem Kenenim.

Caritas Internationalis v Římě projednávala dopady jevu El Niño

Zdroje pitné vody jsou v Etiopii značně omezené (foto: Lenka Huberová).

Zástupci Caritas Internationalis se zúčastnili jednodenního setkání věnovaného problematice jevu El Niño, které pořádala Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) 17. března 2016 v Římě. Dopady úkazu v letech 2015 a 2016 se řadí mezi nejrozsáhlejší a nejintenzivnější za posledních sto let.

Charita pomůže obětem sucha v Etiopii

Etiopii postihla obří sucha. Charita ČR do země posílá 100 000 Kč na humanitární pomoc.

Charita ČR věnuje ze svého krizového fondu částku 100 000 Kč na pomoc obětem katastrofálního sucha, které postihlo rozsáhlé oblasti Etiopie. „Podpoříme tak humanitární projekt Charity Etiopie na pomoc rodinám ohroženým neúrodou a hladem,“ říká ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

V Etiopii pomáhá i belgická Charita

V důsledku jevu El Niño přišly do Etiopie jen slabé deště, a to jak v období od března do května, tak i během léta. Přitom právě letní srážky od června do září tvoří 80 až 85 % vodních zdrojů pro celou zemi. Etiopie přestala být soběstačná v zásobení potravinami, její obyvatelé trpí podvýživou a přišli o obživu závislou na zemědělství.