Jižní SúdánJižní Súdán

Získal samostatnost 9. července 2011. Od té doby se lidé i státní orgány se snaží vybudovat fungující společnost, poskytující podporu v oblasti školství, zdravotnictví a sociálních služeb na zákaldě mírových principů. Charita ČR se v zemi soustředila na pomoc ve dvou oblastech, a to Kimatong a Loming, kde venkovským komunitám zajistila přístup k vodním zdrojům.

Informace o aktivitách v Jižním Súdánu za rok 2015 zde.

„Jak se uživit během války“

Do zemědělství se velkou měrou zapojují v jihosúdánských pasteveckých oblastech i ženy.

Pod tímto heslem uspořádali v průběhu prosince 2016 farmáři z kraje Ayaci a Magwi v Jižním Súdánu Den zemědělství. Původně se měl konat zemědělský veletrh, ale organizátoři jej museli zrušit kvůli nejisté bezpečnostní situaci v zemi, kde vypukla další fáze občanské války. Místo něj nabídli tematický den pro místní obyvatele.

V Jižním Súdánu se učili lépe nakládat s mlékem a masem

Jihosúdánští muži se učili o nakládání s masem.

Obživa obyvatel Jižního Súdánu z velké míry závisí na živočišné produkci. Charita ČR proto v oblasti Narus v Kapoeta East učila, jak s masnými a mléčnými výrobky nakládat, aby co nejlépe splňovaly hygienické podmínky.

V Jižním Súdánu oočkovali dalších 60 000 kusů dobytka

Chovu dobytka musí pastevecké rodiny přizpůsobit vše.

Dobytek z jihosúdánské oblasti Kapoeta East prošel již potřetí za sebou očkováním. Poprvé s ním zde Charita ČR začala v roce 2014, a to kvůli hrozbě hromadného úhynu dobytka a následné potravinové krizi.

Grace z Jižního Súdánu změnilo vzdělání život

Grace změnilo vzdělání život úplně od základu.

Pětadvacetiletá Grace vychovává dvě malé děti a žije v Narus, centru administrativního celku Kapoeta East ve státě Východní Equatorie v Jižním Súdánu. Jedná se o „městečko“, v němž se dá obchodovat a v němž část dne funguje elektřina – to pokud obyvatelé zdejších chýší vlastní generátor nebo solární panely. Původně přitom žena pochází z oblasti Mogos, kde příslušníci kmene Toposa vyznávají tradiční způsob života. Ona se mu rozhodla čelit prostřednictvím vzdělání.

Nová veterinární klinika v Kapoeta East zahájila provoz

Personál nově zbudované veterinární kliniky.

V Narus, hlavním městě oblasti Kapoeta East, kde Charita ČR již třetím rokem očkuje a ošetřuje hospodářská zvířata pastevců kmene Toposa, poskytuje od ledna své služby nově vybudovaná veterinární klinika.

Čtvrtina obyvatel Jižního Súdánu nemá dostatek potravin

Konflikt v Jižním Súdánu vystavil 3 miliony dětí riziku podvýživy a z ní plynoucích nemocí (foto: Charita Austrálie).

V době, kdy země čelí nejhorší potravinové krizi od vyhlášení své nezávislosti v roce 2011, potřebují milióny lidí v Jižním Súdánu humanitární pomoc. V Unity State, jednom ze států Jižního Súdánu, hrozí hladomor v období mimo sklizeň až 40 tisícům lidí. Celkem v zemi hladoví 2,8 miliónu lidí, tedy celá čtvrtina populace.

Živočišnou produkci v Jižním Súdánu ovlivňuje také kvalita a dostatek vody

Na pitné vodě závisí v Africe i hospodářská zvířata, často jediný zdroj obživy.

22. březen si připomínáme jako Mezinárodní den vody. Afrika se přitom dlouhodobě potýká právě s nedostatkem tohoto zdroje. Místní lidé musí často chodit až několik hodin k jedinému prameni v okolí, a to bez ohledu na svůj věk nebo pohlaví. Za každého počasí nosí na hlavách i více jak dvacetilitrové barely, aby pro domácnost zajistili vodu. Většina neziskových organizací se tak v Africe soustřeďuje na pomoc prostřednictvím stavby studen a přírodních vodních rezervoárů, nebo na distribuci čistících tablet.

Jižní Súdán se neobejde bez mezinárodní podpory

Charita Torit při předchozí výzvě k mezinárodní pomoci (foto: Charita Švýcarsko, leden 2014).

Caritas Internationalis vyzvala ke shromáždění finančních prostředků na podporu téměř 35 000 lidí trpících v důsledku občanské války v Jižním Súdánu hladem a nestabilitou. Potřebný obnos dosahuje výše 2,1 milionu eur a nepříznivou situaci by pomohl řešit po celý rok 2016.