Jižní Súdán sužuje hlad i nejhorší násilí za posledních 15 let

I staří lidé se musí vydávat do buše hledat možnou potravu (foto: Caritas Internationalis).

„Tělo se mi třáslo hladem,“ popsala pětašedesátiletá Julia Kefi, vdova žijící v Rajafu, odlehlé vesnici Jižního Súdánu. „V sedm hodin ráno jsem se proto vydala najít v přírodě volně rostoucí zeleninu a vracím se teď v poledne zpět. Jídla se v buši dá nalézt velmi málo. Až zásoby dojdou, budeme čekat na smrt“. Někdy je Julia příliš slabá, aby chodila. Závisí na pomoci z kostela či od přátel – dalších starších žen, převážně vdov. „Tím, že se rozdělíme, všechny přežijeme den.“

Pokud se najde nějaké jídlo, dávají dospělí přednost dětem (foto: Mark Mitchell/ Caritas Aotearoa New Zealand).Při cestě za obživou ale hrozí setkání s ozbrojenými skupinami. „Musíme vyrazit, protože máme hlad. Když vás zabijí, musíte se smířit, že přišel váš čas. Když přežijete, Bůh stojí při vás. Hlad je nejhorší. Přežíváte bez jídla celý den. Děti dostanou kaši a vy se jídla vzdáte kvůli nim,“ pokračovala Julia.

Rajaf leží 45 minut od hlavního města Juba. Jde o malou vesničku s velkým kostelem na břehu Nilu. „Tento týden na naše farmy přišli ozbrojenci a všechno nám vzali,“ přiznal další z obyvatel, Joseph Swaka Kenyi. „Když jdete do buše pro dřevo, mohou vás zastřelit. Ženy šly s dětmi na pole a oni jim děti unesli. Loni navíc nepršelo, takže nevzešla žádná úroda. Potřebujete benzín na zavlažování pomocí vodních čerpadel, ale nemáte povoleno naplnit kanystry, protože byste mohli zásobovat povstalce. Naši úrodu zničilo sucho, přestože žijeme vedle Nilu. Trápí nás i vysoká inflace. 20kg kukuřice nyní stojí 2 080 Jihosúdánských liber, loni 800. 13kg čiroku stojí 700 liber, loni 200-300,“ shrnul situaci Joseph.

Úroda uschla, přestože vesnice leží poblíž Nilu (foto: Mark Mitchell/Caritas Aotearoa New Zealand).„Děti kvůli hladu nechodí do školy. Místo toho hledají u řeky mango,“ líčí Annet Kuli Wani, místní učitelka na základní škole a současně osmadvacetiletá vdova. „Ani učitelka nemůže stát před dětmi celý den bez jídla, mohla by omdlít.“ Annetina matka žije jako uprchlice v Ugandě společně s jejími nejmladšími dětmi. „Je těžké žít tak daleko od dětí, ale vím, že je o ně postaráno,“ uvedla žena, která rovněž pracuje jako dobrovolnice u Charity. „Eviduji rodiny, které potřebují jídlo.“ Program Peníze za práci organizuje farnost, stejně jako potravinovou pomoc pro nejvíce ohrožené, starší, ovdovělé a matky právě narozených dětí.

Jižní Súdán získal nezávislost na Súdánu v roce 2011 po desetiletích války. Mír vydržel pouze krátce, v roce 2013 se totiž vítězové znesvářili a vyrazili opět do války. Napětí vyvrcholilo v červenci 2016, kdy se násilí rozšířilo do celé země. „V červenci do naší vesnice přišli vojáci se zbraněmi a tanky. Jako první zdemolovali náš dům,“ vylíčila Estella Roman, svobodná matka tří dětí, která nyní žije ve stanu v uprchlickém táboře Don Bosco na okraji Juby.  „Vylekali jsme se. Musela jsem utéct a ztratily se mi dvě děti. Plakala jsem. Obrovsky jsem si oddychla, když jsem je našla, ale neměla jsem vůbec ponětí, jak se o ně postarám.“

Lidé, kteří uprchli ze svých domovů, nyní obývají stany (foto: Matthieu Alexandre/Caritas Internationalis).Mírová jednání v Jižním Súdánu přitom dělají jen malé pokroky. „Za posledních patnáct let se nezabíjelo tolik jako teď.  Je nutné, aby se vůdci propagující toto násilí změnili a aby mezinárodní organizace přestaly prodávat zbraně do Jižního Súdánu. Jinak zde nastane genocida jako ve Rwandě,“ varoval Matthew Job, pomocník v uprchlickém táboře.

Caritas Internationalis vyzývá k podpoře Jižního Súdánu. „Panuje zde stav nouze,“ upozornil Yasser Elias z Charity Juba. “V této chvíli nám zásoby téměř dochází. I tak se snažíme o potřebné co nejvíce pečovat.“

Texty byly převzaty z nového webu Caritas Internationalis věnovaného právě Jižnímu Súdánu.

Charita ČR v Jižním Súdánu zlepšuje potravinovou bezpečnost a výživu místních pasteveckých kmenů v oblasti Magwi zasažené současnou občanskou válkou a potravinovou krizí (více ZDE).

Naši snahu o zlepšení potravinové bezpečnosti můžete podpořit i vy, a to finančním darem na účet číslo 55660022/0800, VS 181. Srdečně děkujeme!