„Za hladomor mohou lidé,“ tvrdí jihosúdánští biskupové

Uprchlíkům z Jižního Súdánu se dostává pomoci v Charitě Uganda (foto: Tommy Trenchard/Caritas).

Katoličtí biskupové z Jižního Súdánu sepsali po vyhlášení hladomoru společný list, v němž odsuzují občanskou válku a označují hladomor za uměle vytvořený člověkem. Veřejně kritizují násilí ze strany vlády a opozice, které dopadá na civilní obyvatelstvo. Zabíjení, mučení a znásilňování civilistů považují za válečný zločin. Jejich ostré prohlášení vzniklo na základě neutěšených informací přicházejících ze všech sedmi jihosúdánských diecézí.

V reakci na naléhavost situace vyjádřil papež František přání Jižní Súdán později navštívit. „Chceme, aby svět slyšel pravdu o situaci, v níž se naši lidé nacházejí,“ uvedli biskupové. „Naši zemi sužuje humanitární krize – hladomor, nejistota a tíživá ekonomická situace. Zdejší lidé usilují jen o přežití.“

Biskupové popisují zkázu podobnou taktice spálené země. Píší o tom, jak násilníci nahání lidi do jejich domovů, které následně zapalují. Mrtvá těla pak hází do odpadních jímek. Autoři listu přiznávají, že nedostatek potravin sice částečně souvisí s malým množstvím srážek na většině území, ale hladomor dle nich postupně zapříčinilo násilí a prudce klesající ekonomika.

Upozorňují také mezinárodní humanitární organizace, že 100 000 lidí v Jižním Súdánu hrozí smrt hladem a dalších 5 milionů lidí – drtivá většina populace – začne brzy čelit vážné potravinové krizi. „Nevzpomínám si, že bych se kdy setkal s něčím podobným. Považuji za alarmující vidět lidi umírat na samém počátku období neúrody,“ uvedl Gabriel Yai, ředitel Charity Jižní Súdán.

Občanská válka trvající od roku 2013 v této neklidné, vysoce militarizované zemi brání lidem sklízet úrodu a vyhání je z jejich domovů. V současné době zde žijí téměř 2 miliony vysídlených lidí a v okolních zemích 1,4 milionu uprchlíků. „Kvůli stupňujícím se bojům byly humanitární organizace vytlačeny, takže lidé zůstávají bez přísunu potravin. Kvůli ozbrojeným gangům představuje bezpečnost obrovský problém,“ přiblížil situaci Gabriel Yai.

Biskupové ve svém textu rovněž upozorňují, že se zastáncům vládní linie „nelíbí mírové snahy církve“. Kostely tak čelí vypalování a kněží i řádové sestry pronásledování. „Charita přitom působí na základě rozsáhlé sítě církevních hodnostářů, kněží a hlav obcí. Do jejich působišť dodává jídlo,“ doplnil Yai.

Biskupové zároveň uvedli svůj záměr sejít se osobně s prezidentem země Salvou Kiirem a dalšímipolitickými a vojenskými vůdci. „Mezinárodní společenství musí více zatlačit na válčící strany, aby přestaly bojovat,“ vyzval Yai. Navrhli také připojit se k partnerským církvím z Rady církví Jižního Súdánu a ze sousedních zemí a sejít se s představiteli Keni, Ugandy, Etiopie a Súdánu, aby se zasadili o podporu Akčního plánu pro mír.

Článek byl převzat z blogu caritas.org. List biskupů v originále nalezente ZDE.

Charita ČR v Jižním Súdánu zlepšuje potravinovou bezpečnost a výživu místních pasteveckých kmenů v oblasti Magwi zasažené současnou občanskou válkou a potravinovou krizí (více ZDE).

Naši snahu o zlepšení potravinové bezpečnosti můžete podpořit i vy, a to finančním darem na účet číslo 55660022/0800, VS 181. Srdečně děkujeme!