Pomoc vnitřně vysídleným v Nigérii

Název projektu: Komplexní humanitární a rehabilitační podpora pro navrátilce a vnitřní uprchlíky v severovýchodní Nigérii

Doba trvání projektu: březen až říjen 2017

Partnerské organizace:

• CAFOD
  • Charita Nigérie
  • Borno State Rural Water Supply Agency
  • Borno State Emergency Management Agency

Zaměření projektu: humanitární pomoc

Cíl: Zlepšení přístupu k základní humanitární pomoci a potřebám k zotavení pro nejzranitelnější navrátilce a vnitřně vysídlené osoby ve vesnicích Askira a Uba ve státě Borno v severovýchodní Nigérii.

Cílová skupina: 5 065 osob z 506 domácností (300 osob vnitřně vysídlených a 4 765 navrátilců)

Země/oblast: oblast Askira a Uba (místní administrativní oblasti), jižní Borno, stát Borno / Nigérie

Popis projektu:

Násilí ze strany Boko Haram a vojenské operace za sebou v severovýchodní Nigérii zanechaly rozsáhlé následky, které donutily více než 2,2 milionu civilních obyvatel utéct ze svých domovů. Těm, kteří se z oblastí zasažených konfliktem nedostali, hrozí smrt, násilí i časté únosy. Boko Haram své oběti dokonce využívá jako sebevražedné atentátníky. Kvůli zničené infrastruktuře a snížené možnosti vlastní obživy se již tak chudým obyvatelům ještě ztížil přístup ke zdravotní péči a ke vzdělání.

Sousední nigerijské státy, v nichž panuje bezpečnější situace, hostí většinu vnitřně vysídlených lidí, a proto se v těchto oblastech nedostává jídlo, pitná voda a základní potřeby k životu. Samo Maiduguri, hlavní město státu Borno, hostí téměř polovinu všech vnitřně vysídlených z oblasti severovýchodní Nigérie.

Charita ČR zde proto k zajištění nejnutnější humanitární pomoci zřídí vodní zdroje, které využije 1 733 osob. Jedna z nádrží o objemu 10 000 litrů s čerpadlem poháněným solární energií bude například stát u zdravotnického střediska v Ubě.

Za pomoci místních obyvatel vzniknou na tomto místě i toalety. Další takové se vystaví u střední školy v Ubě a rovněž u střední školy v Askiře. Celkem latríny, jejichž výstavba napomůže k dodržování hygieny, využije 720 obyvatel.

250 nejpotřebnějších osob získá hygienické balíčky obsahující 170g koupelového mýdla, 175g mýdla na praní, 2 velké tuby zubní pasty, 2 zubní pasty pro děti, 10 zubních kartáčků pro děti i dospělé, 2 nádoby na vodu, 2 desetilitrové kanystry, 1 kbelík na pitnou vodu, 1 kbelík bez víka na praní, šálky, balení hygienických vložek, 2 moskytiéry, 4 sáčky rehydratační soli pro ústní podání, 1 tělové mléko, 1 kleštičky na nehty a 6 kusů dětských plen.

Proběhne také rozsáhlá informační kampaň zaměřená na učitele, zdravotní sestry a hlavy obcí, a to v otázce správných hygienických návyků, o nichž by měli dále šířit povědomí ve svém okolí.

Rozpočet celkem: 3 097 900 Kč

Donor: Ministerstvo zahraničních věcí ČR