ZambieZambie

Navzdory rostoucí ekonomice a bohatým přírodním zdrojům žije stále více než polovina zambijské populace pod hranicí chudoby. Problémem je neustále se zvyšující rozdíl životní úrovně mezi městským a venkovským obyvatelstvem. Mnoho lidí žije bez elektřiny, vodovodu i dostupné zdravotní péče. Ačkoli míra gramotnosti se zvyšuje, je v Zambii velmi těžké dosáhnout na kvalitní vzdělání. Zemi po hospodářské stránce zatěžuje také přítomnost utečenců z okolních afrických zemí.

V Zambii působíme od roku 2013 a za tu dobu se nám tady podařilo vybudovat naši největší misi a zároveň největší misi mezi českými neziskovými organizacemi, které v zemi působí. Naše projekty se zaměřují zejména na zdravotnictví – péči o matku a dítě, dále vzdělávání, živobytí a zemědělství.

Rozhovor s Teou Tihounovou: Maminky i zdravotníci nám za naši práci děkují

Mise Charity Česká republika v Zambii slaví letos pětileté výročí založení. V čele stojí od začátku Tea Tihounová, pod jejímž vedením se zambijská mise rozrostla v největší zahraniční misi Charity Česká republika a také v největší českou misi, která v Zambii působí. S Teou jsme mluvili především o zdravotnických aktivitách Charity v okrese Mongu, v Západní provincii. Charita tady prosazuje lepší kvalitu a dostupnost předporodní, porodní a poporodní péče. Aktuálně jí v tom pomáhá 124 místních dobrovolníků.

Rýžová revoluce v Zambii

Priprava ryzoveho pole pro oseti

Krůček po krůčku učíme africké farmáře pěstovat rýži efektivně a ekologicky. Daří se nám to díky tzv. systému intenzifikace rýže (SRI), který jsme úspěšně vyzkoušeli na Filipínách. Vyšší výnosy s menšími náklady nyní mají motivovat k udržitelnému zemědělství také drobné zambijské hospodáře. Tuto pro Zambijce novou, ale námi osvědčenou metodu pilotně zavádíme v oblasti Nakato ve spolupráci s partnerskou organizací NADEL (Network for Agroforestry Development Limited).

Porodní péče v zambijském Mongu se mění k lepšímu

Porodní asistentka pečující o čerstvé novorozeně.

Charita ČR již od března 2013 usiluje o snižování mateřské a novorozenecké úmrtnosti, která se v Zambii – a především pak v oblasti Mongu – stále pohybuje na vysoké úrovni. Například ještě v roce 2000 zemřelo při porodu 610 žen na 100 000 živých porodů, 169 dětí z tisíce se nedožilo pátého roku života a ani prvních narozenin se nedožilo 100 dětí z tisíce. V roce 2015 již zemřelo jen 224 žen na 100 000 rodiček, 64 dětí před pátým a 43 dětí před prvním rokem života. Hodnoty za Západní provincii jsou ovšem vyšší než národní průměr.

Ve školních klubech se mladí Zambijci učí o mateřství

Společné foto jednoho z účastníků klubu.

Západní provincie patří k nejméně rozvinutým oblastem Zambie, v důsledku čehož se potýká s téměř nejvyšší měrou úmrtnosti matek, novorozenců a dětí do pěti let na světě. Protože mnoho těhotných navíc pochází z řad dívek školního věku, patří mezi hlavní priority regionu zvyšovat povědomí o zdravém mateřství a školit zdravotnický personál.

Tým českých zdravotníků v Zambii již potřetí podpořil péči o matky s dětmi

Výuka v porodnické škole Lewanika pomáhá připravit budoucí kvalifikovaný personál pro celou Západní provincii (foto: Ondřej Suchánek).

Na přelomu března a dubna letošního roku přijel tým českých zdravotníků do Západní provincie v Zambii. V rámci zlepšování kvality péče o matku a dítě zde, konkrétně v nemocnici Lewanika, v různém složení působil již potřetí. Za stálici lze považovat MUDr. Jiřího Halbrštáta, který do Zambie poprvé vyjel už v roce 2013.

Zambijská škola pro porodní asistentky získala Toyotu Landcruiser

Ozdobený Landcruiser v plné kráse tesně před slavnostním předáním.

26. ledna 2016 přesně v 10:00 zazněla v Mongu v Západní provincii Zambie úvodní řeč při příležitosti slavnostního předávání vozu Toyota Landcruiser. Charita ČR jej svěřila do užívání škole pro porodní asistentky v Lewanice. Právě v této oblasti se totiž soustředí na zlepšování kvality a dostupnosti péče o matku a dítě.

“Nikdy se nevzdávej,” znělo motto zambijského setkání

Veronika Jelínková představila aktivity Charity ČR v Etiopii.

V půlce ledna proběhlo setkání všech zaměstnanců Charity ČR působících v Zambii, tedy šesti zástupců České republiky a dvanácti místních zaměstnanců rozdělených do tří týmů ze tří různých oblastí.

O zambijské porodní péči na Českém rozhlasu Plus

Zambijská matka.

Pracovníci Charity ČR učí v okrese Mongu v Západní provincii zdravotníky a zdravotní sestry lepší péči o matky a jejich právě narozené děti. Západní provincie se totiž potýká s téměř nejvyšší mírou úmrtnosti matek, novorozenců a dětí do pěti let na světě.