ZambieZambie

Charita ČR zahájila v březnu 2013 projekt v zambijském okrese Mongu, kde se zaměřuje na zlepšení péče o matku a dítě během a po porodu. Ve škole Lewanika Midwifery podporuje zavedení nového oboru Registrovaná porodní asistence. Zároveň Charita ČR podporuje vzdělávání ve čtyřech technických oborech: kovovýroby, tesařství a truhlářství, krejčovství a kuchařství.

Informace o aktivitách v Zambii za rok 2015 zde.

Porodní péče v zambijském Mongu se mění k lepšímu

Porodní asistentka pečující o čerstvé novorozeně.

Charita ČR již od března 2013 usiluje o snižování mateřské a novorozenecké úmrtnosti, která se v Zambii – a především pak v oblasti Mongu – stále pohybuje na vysoké úrovni. Například ještě v roce 2000 zemřelo při porodu 610 žen na 100 000 živých porodů, 169 dětí z tisíce se nedožilo pátého roku života a ani prvních narozenin se nedožilo 100 dětí z tisíce. V roce 2015 již zemřelo jen 224 žen na 100 000 rodiček, 64 dětí před pátým a 43 dětí před prvním rokem života. Hodnoty za Západní provincii jsou ovšem vyšší než národní průměr.

Ve školních klubech se mladí Zambijci učí o mateřství

Společné foto jednoho z účastníků klubu.

Západní provincie patří k nejméně rozvinutým oblastem Zambie, v důsledku čehož se potýká s téměř nejvyšší měrou úmrtnosti matek, novorozenců a dětí do pěti let na světě. Protože mnoho těhotných navíc pochází z řad dívek školního věku, patří mezi hlavní priority regionu zvyšovat povědomí o zdravém mateřství a školit zdravotnický personál.

Tým českých zdravotníků v Zambii již potřetí podpořil péči o matky s dětmi

Výuka v porodnické škole Lewanika pomáhá připravit budoucí kvalifikovaný personál pro celou Západní provincii (foto: Ondřej Suchánek).

Na přelomu března a dubna letošního roku přijel tým českých zdravotníků do Západní provincie v Zambii. V rámci zlepšování kvality péče o matku a dítě zde, konkrétně v nemocnici Lewanika, v různém složení působil již potřetí. Za stálici lze považovat MUDr. Jiřího Halbrštáta, který do Zambie poprvé vyjel už v roce 2013.

Zambijská škola pro porodní asistentky získala Toyotu Landcruiser

Ozdobený Landcruiser v plné kráse tesně před slavnostním předáním.

26. ledna 2016 přesně v 10:00 zazněla v Mongu v Západní provincii Zambie úvodní řeč při příležitosti slavnostního předávání vozu Toyota Landcruiser. Charita ČR jej svěřila do užívání škole pro porodní asistentky v Lewanice. Právě v této oblasti se totiž soustředí na zlepšování kvality a dostupnosti péče o matku a dítě.

“Nikdy se nevzdávej,” znělo motto zambijského setkání

Veronika Jelínková představila aktivity Charity ČR v Etiopii.

V půlce ledna proběhlo setkání všech zaměstnanců Charity ČR působících v Zambii, tedy šesti zástupců České republiky a dvanácti místních zaměstnanců rozdělených do tří týmů ze tří různých oblastí.

O zambijské porodní péči na Českém rozhlasu Plus

Zambijská matka.

Pracovníci Charity ČR učí v okrese Mongu v Západní provincii zdravotníky a zdravotní sestry lepší péči o matky a jejich právě narozené děti. Západní provincie se totiž potýká s téměř nejvyšší mírou úmrtnosti matek, novorozenců a dětí do pěti let na světě.

„Žiju, abych se stal podnikatelem!“ znělo heslo zambijského veletrhu

Žáci základní školy v Shibanze vystavují své zboží.

Charita ČR úzce spolupracuje s místními státními institucemi i nevládními organizacemi usilujícími o zlepšení životních podmínek bývalých angolských uprchlíků i jejich hostitelů v zambijské Mayukwayukwě.

Žáci základních škol se učí podnikat

Kurz podnikání na základní škole Kamiba.

Charita ČR, partner Úřadu OSN pro uprchlíky (UNHCR), představila originální způsob, jak vyučovat děti školního věku v Mehebě a Mayukwayukwě podnikatelským dovednostem. Pro místní Zambijce i bývalé angolské uprchlíky totiž představuje vlastní výdělečná činnost jednu z mála možností, jak v budoucnosti uživit sebe i své rodiny.