Vlajka ZambieInformace o Zambii

Rozloha: 752 618 km2

Počet obyvatel: 15 021 002 (r. 2014)

Státní zřízení: prezidentská republika

Měna: zambijská kwacha

Hlavní město: Lusaka

Vznik: 24. října 1964

Časové pásmo: UTC+2

Jazyk: angličtina (úřední), nyanja, bemba, lunda a další

Obyvatelstvo (etnika): Bemba, Tonga, Lozi, Nsenga, Tumbuka, Ngoni, Chewa, White a další

Náboženství: křesťanství (římští katolíci, anglikáni, luteráni, evangelíci, pentekostalismus), islám

Telefonní předvolba z ČR: +260

Historické okamžiky:

Britská Jihoafrická společnost získala na území Zambie na konci 19. století obchodní monopol uzavřený s etnickou skupinou Barotsů.Zároveň s ním vyhlásili nad jejich územím (Barotselandem) protektorát. Roku 1911 jej i s dalšími územími spojili do protektorátu Severní Rhodesie, který převedli pod Britskou vládu. Roku 1953 došlo ke spojení Severní Rhodesie s Jižní Rhodesií (pozdějším Zimbabwe) a Ňaskem (pozdějším Malawi) do Federace Rhodesie a Ňaska, která trvala pouhých deset let. Roku 1964 vyhlásila Zambie nezávislost.  V jejím čele stanul první prezident Kenneth Kaunda, který záhy zavedl autoritativní režim následovaný znárodněním soukromé půdy i podniků.  Roku 1990 jej demonstrace donutily legalizovat opoziční strany.  Změnu prezidenta vynesly první svobodné pluralitní volby, kdy Kaundu vystřídal člen Hnutí za pluralitní demokracii Frederick Chiluba.

Zajímavosti: V Zambii je více než 10 národních parků, v nichž se nachází jedna z nejpočetnějších populací slonů v Africe. Na řece Zambezi na hranicích se státem Zimbabwe leží Viktoriiny vodopády dlouhé 1700 metrů a 100 metrů hluboké.

Bližší informace o cestování do Zambie najdete na www.mzv.cz.