Asie.Země Asie

Charita ČR působí zejména na jihovýchodě Asie, konkrétně v Kambodži a na Filipínách. Ze střední Asie lze jmenovat Mongolsko. Po zemětřesení v dubnu 2015 se Charita ČR podílí také na humanitární pomoci v jihoasijském Nepálu

V minulosti působila v Afghánistánu, IndonésiiPákistánu, v Senegalu či na Srí Lance. Česká pomoc směřovala také do Japonska, které v roce 2011 zasáhlo zemětřesení a následná ničivá vlna tsunami.

Dva roky po zemětřesení Nirjala opět věří v budoucnost

Nirjala s babičkou a dívkou ze sousedství, které pletou copy (foto: Charita Švýcarsko).

Před dvěma lety, 25. dubna 2015, postihlo Nepál ničivé zemětřesení. Vyžádalo si 9 000 obětí a v nejvíce postiženém okrese Sindhupalchok severozápadně od Káthmándú strhlo až 95 % budov včetně 89 % školních tříd. Charita ČR proto ve spolupráci s Charitou Švýcarsko v oblasti buduje nové školy odolné přírodním katastrofám.

Na pomoc dětem v Ulánbátaru i ve farnostech na Olomoucku

Farnosti olomouckého děkanátu se zapojily v prosinci 2016 do tradiční výroby adventních věnců. Benefiční akce vynesla celkem 57 242 Kč, z nichž část bude věnována sirotčinci Verbist Care Center v Ulánbátaru a část na přímou pomoc potřebným ve farnostech.

Jak řídit dobrovolníky při katastrofě. To probírají Charity v Bangkoku

Bangkok - Jak řídit dobrovolníky po zemětřesení, povodni či jiné mimořádné události. V tom se vzdělávají  pracovníci Charit asijského kontinentu v rámci dvouletého projektu euro-asijského partnerství, který si klade za cíl zlepšit schopnosti reagovat na humanitární krize (PEACH). Tréninku se v těchto dnech v Bangkoku účastní také Šárka Zápotocká z Charity ČR a Martin Zamazal z Arcidiecézní charity Olomouc.

Prací pro druhé získává Rita cenné zkušenosti

Rita podporující děti při tvorbě výukových materiálů (foto: Charita Švýcarsko).

S tichostí a vlídností sobě vlastní kontroluje osmnáctiletá Rita Bhujel listinu účastníků školení pro rodiče, které se koná na nižší střední škole v Mahakaleshwori. Již od května 2016 pracuje jako stážistka pro MANK, místní partnerskou organizaci Charity ČR, která podporuje školní docházku nepálských dětí a mládeže.

Nepálka Susmita opět pokračuje ve školní docházce

Susmita, její mladší sestra a matka (foto: Charita Švýcarsko).

Susmita Nepali se v létě 2015 rozhodla utéct z domova, protože ji matka udeřila při hádce. Odešla na autobus směřující do Káthmándú, v němž majiteli jednoho z hostelů řekla, že během zemětřesení přišla o rodinu. Získala tím práci v jídelně s platem 2 000 rupií měsíčně.

Nemocná dívka z Nepálu opět chodí do školy

V centru v Koshish začala Bimala postupně reagovat, mluvit a opět se učit.

Ručníky, látky a vaky se kupí podél zdí skromného dočasného přístřeší. Na malých kamínkách vyrobených z naskládaných kamenů leží jediná pánev. Uprostřed mála, které rodině po zemětřesení zbylo, leží pod tenkou dekou Bimala Tamang, dívka trávící na stejném místě celé dny. „Bimala spala pět měsíců. Vstávala pouze k jídlu a kvůli hygieně, za celou dobu ale nepromluvila jediné slovo,“ přiblížila matka Kanchi Tamang osud dcery v době, než se o ni začala zajímat Charita.

Mongolsko sužují kruté mrazy

Mongolsku opět hrozí dzud (foto: Charita Mongolsko).

Letošní zima pravděpodobně v Mongolsku opět vyvolá dzud – přírodní katastrofu vznikající kombinací předchozího sucha a následné tuhé zimy zpravidla s nadprůměrnými sněhovými srážkami. Dochází tím k masovému úhynu dobytka, který nemá dostatek potravy a rychle podléhá nízkým teplotám.

Indra z Nepálu svůj smutek proměnila v pomoc druhým

Indra Kumari Dulal.

„Některé z mých kamarádek zanechaly školy po svatbě, mně otec ale dal šanci studovat. Když jsem se ve dvaceti letech vdávala, vynutil si na mém muži slib, že mě po svatbě bude v dalším vzdělávání podporovat,“ vypráví Indra Kumari Dulal, programová koordinátorka organizace MANK podílející se na společném projektu Charity ČR a Charity Švýcarsko.