AfghánistánAfghánistán

Afghánistán patřil mezi prioritní země české rozvojové spolupráce. Charita ČR zde již v minulosti pracovala. V roce 2012 se svým projektem zaměřila na zvýšení potravinové bezpečnosti v centrálních provinciích.

Spolupracovala s místní nevládní organizací Afghan Women Resource Center a slovenskou organizací Človek v ohrození.

Přeživší zemětřesení v Pákistánu potřebují ochranu před zimou

Nejpotřebnější jsou momentálně přístřešky, vybavení do zimy, domácí potřeby, hygienické potřeby, zdravotní péče a potraviny (foto: Kamran Chaudhry/Caritas Pakistan).

26. října zasáhlo Pákistán i Afghánistán masivní zemětřesení, při kterém zemřelo nejméně 272 lidí a více než 2 000 utrpělo zranění. Kamran Chaudhry z oddělení komunikace Charity Pákistán popsal svoji osobní zkušenost z míst, kde krom zemětřesení udeřila i krutá zima.

Obyvatele provincie Badakshan překvapila síla pondělního zemětřesení

Muž odstraňuje suť ze střechy domu ve městě Jalalabad, Afghánistán (foto: Parwiz / Reuters)

Badakshan je jednou z nejchudších oblastí Afghánistánu, v které často dochází k povodním, sněhovým bouřím a sesuvům půdy. Místní údolí a hory znesnadňují přístup do všech oblastí provincie. I na zemětřesení jsou zde zvyklí, přičemž zpravidla nedochází k vysokým obětem na životech z důvodu řídkého osídlení – v celém Badakshanu žije méně než milion lidí.

Americká Charita pomůže naplánovat postup humanitární pomoci

Logo americké Charity CRS

V odpověď na pondělní zemětřesení plánuje americká Charita CRS (Catholic Relief Services) vyslat svůj tým do Pákistánu i Afghánistánu zhodnotit rozsah škod a naplánovat postup účinné humanitární pomoci.

Obětí zemětřesení je již přes tři sta

Zbořený dům ve městě Mingora v Pákistánu (foto: Reuters).

26. října 2015 zasáhlo Afghánistán a z části i Pákistán ničivé zemětřesení o síle 7,5 Richterovy škály. Přestože se epicentrum nalézalo poblíž afghánského města Feyzabad, hlavního města provincie Badakhshan, více obětí na životech prozatím hlásí Pákistán.

Charita ČR vyhlašuje sbírku pro Afghánistán a Pákistán

Obyvatelé města Swat odhazují z cesty sutinu ze zemětřesením zničených domů (foto: Reuters / Hazrat Ali Bacha).

Neštěstí v Afghánistánu i Pákistánu již přineslo 160 obětí na životech. Jejich počet přitom neustále stoupá a materiální škody zatím zůstávají nevyčíslitelné. Přestože se epicentrum zemětřesení nacházelo poblíž města Feyzabad, metropole provincie Badakhshan v Afghánistánu, více obětí je prozatím hlášeno v sousedním Pákistánu.

Afghánistán postihlo zemětřesení o síle 7,5 Richterovy škály

Muž odchází se zbylými věcmi z domou zničeného zemětřesením (město Swat, Pákistán). Foto: Reuters/Hazrat Ali Bacha.

Severním Afghánistánem otřáslo 26. října 2015 v ranních hodinách ničivé zemětřesení o síle 7,5 stupně Richterovy stupnice. Epicentrum se nachází poblíž města Feyzabad, hlavního města provincie Badakhshan v regionu Hindúkuš (269 kilometrů severovýchodně od Kábulu, hlavního města Afghánistánu).

Faryab: Pomáhame aj tam, kde líšky dávajú dobrú noc

Dedina Now Abad Dare Zang, vybudovaná malá priehrada na rieke

Charita ČR ve spolupráci se slovenskou neziskovou organizací Človek v ohrožení pomáhá v Afghánistánu, a to v provincii v západním Afghánistánu. Rádi sdílíme článek o této pomoci ze stránek právě partnerské organizace.

Zlepšení dostupnosti potravin v Afghánistánu

Od srpna 2012 působí Charita ČR také v Afghánistánu. Společně s místní nevládní organizací Afghan Women Resource Center a slovenskou humanitární organizací Člověk v ohrození pomáhá zvýšit potravinovou bezpečnost obyvatel v centrálních afghánských provinciích Parwan a Kapisa prostřednictvím vybudování dvou skladů na ovoce a zeleninu. Projekt spolufinancuje Ministerstvo zahraničních věcí České republiky.