FilipínyFilipíny

V listopadu 2013 zasáhl tajfun Haiyan část Filipín a zpustošil rozsáhlé území několika ostrůvků. Tisíce lidí se během chvíle ocitly bez střechy nad hlavou. Bohužel více než šest tísic Filipínců se navíc stalo oběťmi tajfunu. Ihned po katastrofě vyhlásila Charita ČR sbírku a zapojila se v rámci celosvětové sítě do rozsáhlé humanitární pomoci.

Po poskytnutí jídla, vody, přístřeší následují projekty obnovy zasaženého území. Půjde o obnovu škol a zejména podporu zemědělství, kam patří nízkonákladové pěstování rýže, pěstování alternativních plodin a používání přírodních hnojiv.

V rámci kampaně Charita pro Filipíny se v roce 2016 vybralo 406 395 Kč. Byť se země pomalu staví na vlastní nohy, Charita ČR sem svoji přízeň ještě nadále bude směřovat.

Charita ČR se loučí s Filipínami

Loučení s Filipínami (foto: Jakub Žák)

Bezmála patnáct milionů korun na obnovu země, přes pět tisíc podpořených rodin a více než osm set farmářů zapojených do zemědělských projektů. Tak by se dalo v hrubých obrysech načrtnout působení Charity ČR na Filipínách po ničivém tajfunu. Pojďme si na následujících řádcích připomenout, jak to celé začalo, jak nedocenitelnou pomoc Charita ČR Filipínám poskytla a zda se jí podařilo dovést vše do zdárného konce. Součástí článku je video s rozhovory o trnité cestě k uzdravení zdevastovaných ostrovů.

Angie Labado o pomoci Charity ČR na Filipínách

Angie Labado.

Angie Labado (24 let), pracovnice Charity ČR pro komunitní rozvoj odpovědná za skupinu žen na Filipínách, hovořila o projektech ekologického zemědělství a drobném podnikání. Charita ČR v oblasti roku 2013 stižené tajfunem Haiyan působila až do letošního jara, kdy předala vešekeré své aktivity do rukou místních zemědělců. Video naleznete ZDE.

Publikace o rýži na Filipínách získala ocenění

Autorky Cheryl Batistel a Joviel Teves při předání ocenění.

Publikace "Hodnotové řetězce rýže a zeleniny ovlivňující drobné farmáře na Filipínách", kterou pod záštitou Charity ČR vypracovala Dr. Buenaventura Dargantes, Cheryl Batistel a Joviel Teves, získala ocenění na filipínské univerzitě Visayas. K předání cen došlo 11. května 2017 v hale univerzity.Oceněná publikace k nalezení ZDE.

Původní článek z univerzity ZDE.

Hrdinové supertajfunu Haiyan získali vyznamenání

Jeden z hrdinů dokumentárních filmů.

Katolická církev ocenila prostřednictvím Charity Filipíny při připomínce třetího výročí tajfunu Haiyan zvaného Yolanda hrdinství těch, kteří v devíti nejvíce postižených oblastech katastrofu přežili. Za přínos společnosti, který prokázali během bouře i v průběhu záchranného a renovačního programu Charity, získalo ocenění 27 osob z provincií Leyte, Samar, Východní Saar, Cebu, Palawan, Anitque, Iloilo, Capiz a Aklan.

Výroba buvolího sýru na filipínském ostrově Samar

Pracovnice Charity ČR Veronika Nožinová při slavnostní předávce sýrárny do rukou obyvatel vesnice Cogun (foto: Jaroslav Olša jr.).

Charita ČR ve spolupráci s českou ambasádou úspěšně dokončila zpracovnu buvolího mléka vystavěnou ve vesnici Cogun na Filipínách. Sýrárna navýší počet pracovních příležitostí a zároveň zajistí zlepšení životních podmínek zemědělců z okresu Basey na západě ostrova Samar.

Filipínci z vesnice Cogun začnou vyrábět vlastní buvolí sýr

Z buvolího mléka lze produkovat oblíbený sýr keseo (foto: Jakub Žák).

V pátek 21. října předá Charita ČR nově vybudovanou zpracovnu buvolího mléka ve vesnici Cogun na ostrově Samar do správy místním obyvatelům.

Studie ukazuje možnosti obživy pro farmáře zasažené tajfunem Haiyan na Filipínách

Grafická podoba studie.

Charita ČR pomáhá i nadále na Filipínách, které před třemi lety zasáhl supertajfun Haiyan. Charitní pomoc směřuje zejména k drobným farmářům ostrova Samar. Společně s filipínskou univerzitou Visayas State University vypracovala Charita ČR studii, která mapuje situaci zemědělců v oblastech Basey a Marabut ležících právě na Samaru.

Ředitel Charity ČR se vrátil z monitorovací cesty na Filipínách

Zpracování papayi ve vesnici Panan Awan na tzv. Papaya pickles – obdobu naší nakládané zeleniny.

Lukáš Curylo podnikl v doprovodu generálního sekretáře Jakuba Líčky a vedoucího Oddělení humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Lukáše Laubeho návštěvu Filipín. Zavítal do všech oblastí, kde Charita ČR usiluje o zlepšení živobytí obyvatel stižených v listopadu 2013 tajfunem Haiyan.

Systém intenzifikace rýže pomáhá farmářům na ostrově Samar překonat El Niño

Pole, na kterém se pěstuje metodou tzv. intenzifikace rýže (foto: Jakub Žák).

El Niño představuje jev poprvé pozorovaný rybáři z Jižní Ameriky. Projevuje se zahříváním povrchové vody Tichého oceánu a hovoří se o něm až ve chvíli, kdy oteplení o minimálně 0,5 °C trvá déle než tři měsíce. Průměrná doba však dosahuje od devíti do dvanácti měsíců. Fenomén se opakuje ve dvou až sedmiletých intervalech a nejen Filipíny kvůli němu trpí nedostatkem úrody.

Zemědělství odolné změnám podnebí

Ilustrační obrázek (foto: Jakub Žák).

Charita ČR na Filipínách společně s partnerskou organizací Rice Watch nově zahájila aktivity na zvýšení schopnosti zemědělců přizpůsobit se klimatickým změnám v oblastech stižených tajfunem Haiyan, místně zvaným Yolanda, v listopadu 2013. Kromě zavedení systému včasného varování prostřednictvím mobilních aplikací plánuje Charita ČR rovněž zřídit tréninkové centrum.