Hrdinové supertajfunu Haiyan získali vyznamenání

Jeden z hrdinů dokumentárních filmů.

Katolická církev ocenila prostřednictvím Charity Filipíny při připomínce třetího výročí tajfunu Haiyan zvaného Yolanda hrdinství těch, kteří v devíti nejvíce postižených oblastech katastrofu přežili. Za přínos společnosti, který prokázali během bouře i v průběhu záchranného a renovačního programu Charity, získalo ocenění 27 osob z provincií Leyte, Samar, Východní Saar, Cebu, Palawan, Anitque, Iloilo, Capiz a Aklan.

"Yolanda nám uštědřila velkou lekci ohledně víry, naděje a lásky. O nezlomnosti těch, kteří přežili, se ale příliš nemluví. Přitom jde o osoby, které pomáhaly společnost obnovit a opět postavit na nohy," sdělil výkonný tajemník filipínské Charity Fr. Edwin Gariguez.

Mimo jiné se v obchodním domě Robinsons Place Tacloban v Leyte konala výstava fotografií "Praví hrdinové Yolandy". Na stejném místě v rámci prvního charitního filmového festivalu běžely rovněž projekce dokumentů o devíti hrdinech.

Výročí zahájila bohoslužba v Tanauan v Leyte, kterou sloužil arcibiskup John Du z arcibiskupství v Palo a národní ředitel Charity Filipíny, arcibiskup Ronaldo Tria Tirona z arcibiskupství v Caceres. Při průvodu účastníci mše symbolicky obětovali květiny na památku zemřelých.

Charita Filipíny vede spolu s diecézemi devíti provincií tříletý rehabilitační program Pomocná ruka pro Filipíny. "Prostřednictvím pravidelné finanční kontroly, hodnocení a auditu prováděného mezinárodními auditorskými společnostmi opravdu zajišťujeme, aby se na všech úrovních peníze investovaly transparentně a poctivě," vysvětlil Gariguez.

Poté, co na Filipíny 8. listopadu 2013 tajfun udeřil, přispěly zemi světové Charity 4,6 miliardami peso a pomohly více než 1,8 milionu lidí – při  počáteční humanitární pomoci i při následné obnově regionu. Poskytly přístřeší odolná katastrofám, vodu, sanitární zařízení, potravinovou pomoc i další infrastrukturu typu škol a evakuačních center. Financovaly programy na podporu hygieny, školení o snižování rizik katastrof a usilovaly o obnovu ekosystému. I tři roky po tajfunu Filipínám v současnosti pomáhá 11 Charit z celého světa.

Odkazy na dokumentární filmy zde: Calbayog, Iloilo, Capiz, Palawan, Kalibo, Borongan, Cebu, Leyte, Antique.