Používání bio hnojiv

Vermikompostování na Filipínách.Název projektu: Produkce bio hnojiv v Balangiga

Doba trvání projektu: říjen 2014 až červen 2015

Partnerská organizace: Sdružení Amazing Grace (Amazing Grace Association)

Zaměření projektu: Zemědělství, živobytí

Cíl: Zvýšení úrodnosti půdy a snížení výskytu škodlivých účinků na životní prostředí, biologickou rozmanitost i lidské zdraví vzniklých především v důsledku užívání chemických hnojiv.

Cílová skupina: Zemědělci v okrese Balangiga

Země/oblast: okres Balangiga, Východní Samar / Filipíny

Popis projektu:

Východní Samar je jednou z nejchudších provincií Filipín, kde zemědělství představuje hlavní způsob obživy. V samotném okrese Balangiga závisí živobytí devadesáti procent obyvatel na vlastní rostlinné produkci. Kvůli neznalosti škodlivého dopadu i možností používání alternativních bio hnojiv přitom zdejší pěstitelé používají v přemíře chemická hnojiva. V listopadu 2013 navíc Východní Samar včetně okresu Balangiga postihl tajfun Haiyan. Vedle obětí na životech se škody dotkly i příbytků, úrody, osiva a výrobních nástrojů.

Charita ČR po poskytnutí bezprostřední humanitární pomoci začala na Filipínách podporovat obnovu území stiženého přírodním neštěstím. V případě okresu Balangiga se proto zaměřila na zvýšení úrodnosti půdy a současně snížení nežádoucích účinků chemického hnojení na životní prostředí. Plánuje vyškolit místní pěstitele, aby používali více ekologicky šetrné metody hnojení.

V říjnu 2014 začala se školením zemědělců v okrese Balangiga o výhodách bio hnojiv, konkrétně vermikompostu. Jedná se o metodu, kdy se k rychlému rozkladu organického materiálu a k následnému vzniku vysoce kvalitního hnojiva používají žížaly. Ty spolu s půdními mikroorganismy bez použití chemických látek přeměňují organické odpady na bohatou škálu živin zlepšujících úrodnost půdy a udržujících její přirozené pH. Kromě toho se zemědělci seznámí i s dalšími možnostmi hnojení, například se dozví o hnojivu ze šťávy z fermentované rýže a melasy nebo z fermentované melasy smíchané s nasekanými výhonky rostlin.

Místní pěstitelé se mj. na založených cvičných polích naučí vyrábět vlastní hnojiva z doma dostupných surovin, a stanou se tak nezávislými na prodejcích hnojiv. Obyvatelé Balangiga si díky znalostem o vhodnosti a výhodnosti používání bio hnojiv vypěstují zdravější a výživnější plodiny.

Ve spolupráci s Charitou Německo a Sdružením Amazing Grace Charita ČR finančně podpoří mimo jiné i zbudování domu pro chov žížal, pořízení vodní pumpy, zavedení elektřiny nebo výše zmíněná školení pro zemědělce.

Rozpočet celkem: 912 229 Kč

Donor: Charita Německo