KambodžaKambodža

Charita ČR působí v Kambodži od konce roku 2010, nejprve ve vzdělávací či sociální a nyní ve zdravotnické oblasti. V současné době se zaměřuje zejména na zvyšování kvality a dostupnosti očního lékařství v provincii Takeo. Za tuto svou činnost obrdžela v Kambodži jedno z nejvyšších státních vyznamenání.

Charita ČR oceněna kambodžským rytířským řádem

Barbora Vlasová, zástupkyně Charity ČR v Kambodži, Mons. Figaredo, apoštolský prefekt Battambangu a šéf Caritas Cambodia a Vlastimil Tesař, Chargé d´Affaires z české ambasády v Phnom Penh. Foto: Ambasáda ČR

Charita Česká republika byla oceněna jedním z nejvyšších kambodžských státních vyznamenání, Královským řádem Sahametrei. Jedná se o rytířský řád určený cizincům, který se uděluje za vynikající služby králi a kambodžskému lidu. V Kambodži jej převzala zástupkyně Charity ČR Barbora Vlasová u příležitosti oslav 20. výročí založení charitní oční kliniky v Takeu (Caritas Takeo Eye Hospital).

Jak jsme zlepšovali zdravotní péči v Kambodži

Školení zdravotnického personálu v Takeu

Když jsme v roce 2015 zahajovali v Takeu zdravotnický projekt, měli už naši pracovníci v Kambodži letitou zkušenost z oblasti vzdělávání a s pomocí v sociální oblasti. Nemohli si proto nevšimnout, že také ve zdejší zdravotní péči je prostor ke zlepšení. Lékaři a sestry z místních nemocnic sice prošli odborným vzděláním, ale chybělo jim vybavení i zkušenosti evropských kolegů. Právě na sdílení a rozšiřování znalostí se náš poslední projekt v jihovýchodoasijské zemi zaměřil.

V Siem Reap vznikl sociální podnik

Úvodní řeč.

Charita ČR spolu se svojí partnerskou organizací Essential Personell Cambodia slavnostně otevřela první centrum odborného vzdělávání pro mladé lidi s postižením ve městě Siem Reap na severozápadě Kambodži. Akce pořádané 8. prosince se zúčastnili mimo jiné zástupci místního guvernéra i pracovníci Ministerstva práce a odborného vzdělávání.

Pod dohledem české lékařky vyšetřili v Takeu 84 pacientů na CT

MUDr. Lattová předává svým kambodžským kolegům cenné zkušenosti.

V kambodžské provincii Takeo žije téměř 20 % obyvatel pod hranicí chudoby, ve špatně přístupných oblastech a s nedostačující zdravotnickou péčí. Charita ČR zde nejprve začala podporovat oční lékařství, a poté se zaměřila i na celkové zkvalitňování zdravotní péče.

Denní centra Nadace Komar Pikar pomáhají postiženým dětem v Kambodži

Díky pomoci druhých děti zvládají učení, stejěn jako úkony vedoucí k vyšší samostatnosti (foto: Michael Pitt).

Veronika Nožinová, programová manažerka pro Kambodžu a Filipíny, při terénní cestě do Kambodži navštívila vedle oblastí aktivit Charity ČR i dvě denní centra pro postižené děti v provincii Kampot. Provozuje je nezisková organizace Nadace Komar Pikar, která další dvě zřídila i v hlavním městě Phnom Penhu.