KambodžaKambodža

Charita ČR působí v Kambodži od konce roku 2010 ve vzdělávací a sociální oblasti. V současné době se zaměřuje na podporu a pomoc začleňování postižených dětí do vzdělávacího systému v provincii Takeo prostřednictvím spolupráce rodičů, učitelů a zástupců místních komunit.

Informace o aktivitách v Kambodži za rok 2015 zde.

V Siem Reap vznikl sociální podnik

Úvodní řeč.

Charita ČR spolu se svojí partnerskou organizací Essential Personell Cambodia slavnostně otevřela první centrum odborného vzdělávání pro mladé lidi s postižením ve městě Siem Reap na severozápadě Kambodži. Akce pořádané 8. prosince se zúčastnili mimo jiné zástupci místního guvernéra i pracovníci Ministerstva práce a odborného vzdělávání.

Pod dohledem české lékařky vyšetřili v Takeu 84 pacientů na CT

MUDr. Lattová předává svým kambodžským kolegům cenné zkušenosti.

V kambodžské provincii Takeo žije téměř 20 % obyvatel pod hranicí chudoby, ve špatně přístupných oblastech a s nedostačující zdravotnickou péčí. Charita ČR zde nejprve začala podporovat oční lékařství, a poté se zaměřila i na celkové zkvalitňování zdravotní péče.

Denní centra Nadace Komar Pikar pomáhají postiženým dětem v Kambodži

Díky pomoci druhých děti zvládají učení, stejěn jako úkony vedoucí k vyšší samostatnosti (foto: Michael Pitt).

Veronika Nožinová, programová manažerka pro Kambodžu a Filipíny, při terénní cestě do Kambodži navštívila vedle oblastí aktivit Charity ČR i dvě denní centra pro postižené děti v provincii Kampot. Provozuje je nezisková organizace Nadace Komar Pikar, která další dvě zřídila i v hlavním městě Phnom Penhu.

Český chirurg pomáhal v Kambodži

Charita ČR plánuje i další výjezdy českých zdravotníků do Kambodži (foto: Michael Pitt).

Jan Trachta, dětský chirurg z nemocnice Motol a pracovník Lékařů bez hranic, přijel na krátkou misi do provinční nemocnice v kambodžském Takeu, kde školil lékaře v oboru dětské chirurgie a urologie.

Školení lékařů v Kambodži v českých rádiích

Jan Bydžovský předává kambodžským lékařům své znalosti.

Charita ČR vyslala do Kambodži české lékaře, Martinu Lattovou a Jana Bydžovského, kteří zaučovali místní zdravotnický personál v provincii Takeo v urgentní medicíně a v zobrazovacích technikách, například v ultrazvuku.