vlajka KambodžiInformace o Kambodži

Celý název: Kambodžské království nebo Království Kambodža

Rozloha: 181 040 km2

Počet obyvatel: 15 458 332 (r. 2014)

Státní zřízení: konstituční monarchie

Měna: riel (KHR)

Hlavní město: Phnompenh

Časové pásmo: GMT+7

Jazyk: khmerština (úřední), dále francouzština, angličtina

Obyvatelstvo (etnika): Khmerové (90 %), Vietnamci (5 %), Číňané (1 %), ostatní (4 %)

Náboženství: buddhismus (90 %), islám (2 %), křesťanství a další

Telefonní předvolba z ČR: +855

Historické okamžiky:

V roce 1979 osvobodila Kambodžu od Rudých Khmérů vojenská invaze z Vietnamu. Vietnamci kontrolovali zemi dalších deset let. Po rozpadu Sovětského bloku si Vietnam kvůli nedostatku podpory ze strany bohatého spojence nemohl dovolit další setrvání v zemi. V roce 1991 dochází v Paříži k sepsání dohody o konání demokratických voleb v Kambodži, které finančně zajistila v roce 1993 OSN, která dohlédla na jejich průběh. V zemi působil kontingent vojsk OSN UNTAC. Roajalistická strana vedená princem Norodomem Ranariddhem ani představitelé Lidové revoluční strany Kambodže (dnes Kambodžská lidová strana) nerespektovali výsledek voleb a v zemi byla nastolena vláda dvou ministerských předsedů současně. Druhý ministerský předseda, bývalý vysoký velitel Rudých Khmérů, Hun Sen, odstranil prvního ministerského předsedu, prince Norodoma Ranariddha, z vlády a je dnes jediným ministerský předseda.

Zajímavost: Novým panovníkem byl 14. října 2004 vybrán Norodom Sihamoni, který mimo jiné hovoří plynně česky. Dlouhá léta totiž studoval v Praze a třináct let žil v Československu.

Bližší informace o cestování do Kambodže najdete na www.mzv.cz.