MongolskoMongolsko

patří mezi prioritní země české rozvojové spolupráce. Charita ČR pracuje v Mongolsku od roku 2006, kdy v zemi zahájila první rozvojový projekt. Od roku 2008 má v Ulánbátaru vlastní kancelář (misi). Věnovala se zejména oblasti vzdělávání (podporou středních odborných škol či předškolního vzdělávání v odlehlých oblastech), sociální práce, podpoře místních pastevců, humanitární pomoci, prevenci rizika přírodních katastrof a migrace a v neposlední řadě zajišťovala provoz mobilních ošetřoven v odlehlých venkovských oblastech západního Mongolska.

V současnosti Charita ČR prosazuje zavedení ekologicky šetrných postupů ve stavebnictví a podporuje zemědělství v provincii Khentii.

Adventní věnce pomohou potřebným z farností i dětem v Ulánbátaru

Olomouc – Za necelý týden provoní domovy vůní čerstvého jehličí adventní věnce. Svíčky, korpusy na věnce, krabice sušených ovocných ozdob zamíří v těchto dnech z Charity Olomouc do jednotlivých farností olomouckého děkanátu, kde proběhne výroba benefičních věnců, jejichž výtěžek je tradičně darován potřebným. Koupí věnce v rámci benefiční akce, která se uskuteční v neděli 3. prosince, přispějí věřící lidem v nouzi ve své farnosti a tradičně již sedmým rokem dětem v dětském domově ve vzdáleném Ulánbátaru.

Na pomoc dětem v Ulánbátaru i ve farnostech na Olomoucku

Farnosti olomouckého děkanátu se zapojily v prosinci 2016 do tradiční výroby adventních věnců. Benefiční akce vynesla celkem 57 242 Kč, z nichž část bude věnována sirotčinci Verbist Care Center v Ulánbátaru a část na přímou pomoc potřebným ve farnostech.

Mongolsko sužují kruté mrazy

Mongolsku opět hrozí dzud (foto: Charita Mongolsko).

Letošní zima pravděpodobně v Mongolsku opět vyvolá dzud – přírodní katastrofu vznikající kombinací předchozího sucha a následné tuhé zimy zpravidla s nadprůměrnými sněhovými srážkami. Dochází tím k masovému úhynu dobytka, který nemá dostatek potravy a rychle podléhá nízkým teplotám.

Olomoučtí dárci přispěli na opravy sirotčince v Ulánbátaru

Peníze získané z benefiční akce Adventní věnce Charity Olomouc pomohly sirotčinci v mongolském Ulánbátaru. Stovky dárců z Olomoucka darovaly zakoupením věnce na pomoc opuštěným dětem v dětském domově Verbist Care Center 59 104 Kč. Peníze budou využity na opravu poškozeného zdiva po zatékání přímo v interiéru sirotčince.

Slavnostní ukončení projektu podpory ekologického stavebnictví v Mongolsku

Hromadné foto účastníků slavnostního završení čtyřletých aktivit (foto: ČRA).

31. května 2016 závěrečný ceremoniál slavnostně ukončil čtyř a půl letý projekt na prosazení ekologických a udržitelných postupů a materiálů ve stavebnictví v Mongolsku. Účastnila se jej mimo jiné velvyslankyně ČR v Mongolsku paní Ivana Grollová, vedoucí mise Charity ČR v Mongolsku pan Thibault Chapoy a zástupci mongolských ministerstev, univerzit, firem i médií.

V Mongolsku vznikla metodická příručka o zavedení mobilních zdravotnických služeb

Obyvatelé odlehlého venkova potřebující zdravotní péči v jurtové ošetřovně.

Již v říjnu 2015 proběhl v mongolské provincii Zavchan seminář o mobilních zdravotnických službách určených obyvatelům odlehlých venkovských oblastí. Přestože prozatím chyběl spolehlivý právní rámec, poskytují se zde zdravotní služby dvěma způsoby – formou ošetřoven v jurtách napříč provincií a v podobě vozidel vybavených léčivy a zdravotnickým materiálem.