Myanmar (Barma)Myanmar (Barma)

Charita ČR působila v Myanmaru od počátku roku 2011, kdy ve spolupráci s místním charitním partnerem KARUNA zahájila tříletý humanitární projekt zaměřený na zvyšování připravenosti místních komunit na přírodní katastrofy.

Fotografie z Myanmaru.

Tisíce lidí prchají před konfliktem v Myanmaru

Caritas Internationalis zahájila humanitární pomoc lidem vyhnaným ze svých domovů během konfliktu v Myanmaru (dříve  Barma). Od června 2011 muselo na 100 tisíc lidí opustit své domovy ve státech Shan a Kachin.

Myanmar uprostřed probíhajícího konfliktu

Maurice McQuillan, manažer pro krizové situace v organizaci Trócaire (Charita Irsko), navštívil město Myitkina, kde se setkal s myanmarskými uprchlíky, kteří utekli před boji mezi vládními jednotkami a Kačinskou nezávislou armádou. Přinášíme překlad jeho zprávy o situaci v odlehlé části Myanmaru (Barmy).

Neblahý vývoj bojů v Myanmaru

Půl roku trvající boje mezi kačjinskou nezávislou a barmskou armádou v Kačjinském státu vyhnaly téměř 50 000 obyvatel z jejich domovů. Žijí v uprchlických táborech na severu země, na hranicích Myanmaru a Číny. Potřebují zdravotní péči a dočasná přístřeší. Charita Česká republika se rozhodla zaslat organizaci Karuna Banmaw 5 000 USD (cca 100.000 Kč).

Příprava obyvatel Myanmaru na přírodní katastrofy

Charita Česká republika pomáhá myanmarským komunitám připravit se na časté přírodní katastrofy, které každoročně postihují území celé země. Ve spolupráci s myanmarskou Charitou Karuna zahájila Charita ČR na začátku roku 2011 nový humanitární projekt s názvem „Zvyšování připravenosti komunit na přírodní katastrofy“, jehož cílem je pomoci členům místních komunit připravit se na časté přírodní katastrofy, sužující obyvatele na území celého Myanmaru.