NepálNepál

25. dubna 2015 otřáslo Nepálem ničivé zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy stupnice. Neštěstí si vyžádalo zhruba 9 tisíc obětí, 22 tisíc zraněných a obrovské materiální škody. Charita ČR se zapojila do pomoci vyhlášením sbírky a ve spolupráci s ostatními Charitami do poskytování potravin a zajištění přístřešků. Nyní financuje aktivity spojené s obnovou země.

Číslo sbírkového účtu 55660022/0800, variabilní symbol 107

Informace o aktivitách humanitární pomoci Charity ČR za rok 2015 naleznete zde.

Nemocná dívka z Nepálu opět chodí do školy

V centru v Koshish začala Bimala postupně reagovat, mluvit a opět se učit.

Ručníky, látky a vaky se kupí podél zdí skromného dočasného přístřeší. Na malých kamínkách vyrobených z naskládaných kamenů leží jediná pánev. Uprostřed mála, které rodině po zemětřesení zbylo, leží pod tenkou dekou Bimala Tamang, dívka trávící na stejném místě celé dny. „Bimala spala pět měsíců. Vstávala pouze k jídlu a kvůli hygieně, za celou dobu ale nepromluvila jediné slovo,“ přiblížila matka Kanchi Tamang osud dcery v době, než se o ni nezačala zajímat Charita.

Indra z Nepálu svůj smutek proměnila v pomoc druhým

Indra Kumari Dulal.

„Některé z mých kamarádek zanechaly školy po svatbě, mně otec ale dal šanci studovat. Když jsem se ve dvaceti letech vdávala, vynutil si na mém muži slib, že mě po svatbě bude v dalším vzdělávání podporovat,“ vypráví Indra Kumari Dulal, programová koordinátorka organizace MANK podílející se na společném projektu Charity ČR a Charity Švýcarsko.

Rekonstrukce základní školy Srijana v nepálském okrese Sindhupalchok

Děti si hrají na staveništi (foto: Charita Švýcarsko).

Pamatuji si silnici k základní škole Srijana víc než dobře. Loni, jen pár týdnů po zemětřesení, jsem navštívil vzdálenou vesnickou oblast v údolí Melamchi. Všechny stavby v ní se zřítily, včetně školy.

Charita ČR rekonstruuje čtyři třídy základních škol v Nepálu

Odlévání betonových sloupců - ZŠ Srijana (foto: Charita Švýcarsko).

V září 2015 přislíbila mezinárodní síť Charit v čele s Charitou Švýcarsko rekonstrukci 31 základních a středních škol zničených v nepálském okrese Sindhupalchok zemětřesením. V lednu 2016 schválilo místní Ministerstvo školství navržené stavební plány škol odolných přírodním katastrofám a současně vyhovujících potřebám dětí.

V nepálské vesnici Thokarpa slavnostně přivítali kardinála Tagleho

Obyvatelé vesnice Thokarpa uvítali výpravu v čele s kardinálem Taglem mimo jiné květinovými věnci.

Michelle Hough z Caritas Internationalis navštívila během své pracovní cesty oblasti Nepálu stižené loňským dubnovým zemětřesením, konkrétně vesnici Thokarpa a Kitar. Účastnila se jí ve společnosti kardinála Tagleho, arcibiskupa Salvatora Pennacchia, apoštolského nuncia v Indii a Nepálu a řady dalších církevních hodnostářů i kolegů z členských zemí Caritas Internationalis. Podala o ní osobní výpověď.

Walk for Help aneb jak spojit příjemné s užitečným

Tým cestovatelů, který se vydá na Walk for help.

Cestování nemusí být pouze zábava. To dokazuje šestice mladých lidí, která se na začátku srpna vydá na pětitýdenní cestu po indických Himálajích. Svému putování se rozhodla dát dobročinný rozměr a název Walk for Help.

I rok po zemětřesení v Nepálu platí za prioritu přístřeší

Matka a dítě před přístřeškem z vlnitého plechu postaveným Charitou v Kantitaru v oblasti Kavrepalanchowk ležící 45 km východně od Káthmándú; duben 2016 (foto: Matthieu Alexandre/Caritas).

Caritas Internationalis v průběhu tří let poskytne Nepálu 36,4 milionu eur (přibližně 983 710 000 Kč), zejména na zajištění kvalitního bydlení. Sama Charita Nepál během uplynulého roku pomohla více než 1, 2 milionu lidí. Jen bezprostředně po zemětřesení doručila humanitární pomoc 70 000 domácností (přes 300 000 osob) v podobě potravin, dočasných přístřeší, vody a hygienických potřeb.

O hotelu a budoucnosti s Nepálkou Kumárí

Kumárí Gurungová (foto: Jennifer Hardy/Caritas).

Při zemětřesení, které 25. dubna 2015 udeřilo na centrální Nepál, přišla Kumárí Gurgungová (54) z Hansapuru o dům i svůj podnik. „Vlastnila jsem hotel s 22 lůžky, velký a krásný,“ vzpomíná. „Spadl, když se země začala chvět. Zasypal moji malou vnučku a nemohli jsme se k ní dostat, dokud nepřišel syn.“

Oblasti stižené zemětřesením rok poté

Vesnice Tenteli (foto: Matthieu Alexandre/Caritas).

Fotograf Matthieu Alexandre se po roce vrátil do oblastí stižených dubnovým zemětřesením v Nepálu, které stálo život 9 000 lidí a zničilo kolem 700 000 obydlí. Ve spolupráci s Caritas Internationalis popsal změny, kterými krajina za rok prošla.

V okrese Sindhupalchok staví Charita 31 nových škol

Studenti v provizorní škole (foto: Bikash Ya Kipa).

Před rokem postihlo Nepál ničivé zemětřesení o síle 7,8 Richterovy škály. Neštěstí stálo život více než 9 000 lidí a vyžádalo si 22 000 raněných. Mimo to zničilo infrastrukturu, zdravotnická centra, 700 000 příbytků a 7 000 škol. Největších rozměrů dosáhly škody v okrese Sindhupalchok. Spadlo zde podle odhadů 95 % budov, mezi nimi 89 % školních tříd.