NepálNepál

25. dubna 2015 otřáslo Nepálem ničivé zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy stupnice. Neštěstí si vyžádalo zhruba 9 tisíc obětí, 22 tisíc zraněných a obrovské materiální škody. Charita ČR se zapojila do pomoci vyhlášením sbírky a ve spolupráci s ostatními Charitami do poskytování potravin a zajištění přístřešků. Nyní financuje aktivity spojené s obnovou země.

Číslo sbírkového účtu 55660022/0800, variabilní symbol 107

Tempa jde ostatním studentům příkladem

Jediné přání šestašedesátileté babičky je zajistit Tempovi co nejlepší budoucnost (foto: Ramesh Maskey/Charita Švýcarsko).

Zemětřesení 25. dubna 2015 v Nepálu se naštěstí událo během dne, kdy měly děti ve škole volno. Netra Bahadur Bhuyel, ředitel nižší střední školy Palchok, se ihned po katastrofě vydal na pozemek školy. Po příchodu na místo našel z původních tří budov jen trosky. „Vzali jsme všechno, co jsme mohli, a přenesli jsme školní vybavení na bezpečné místo,“ popsal svoji reakci.

Dva roky po zemětřesení Nirjala opět věří v budoucnost

Nirjala s babičkou a dívkou ze sousedství, které pletou copy (foto: Charita Švýcarsko).

Před dvěma lety, 25. dubna 2015, postihlo Nepál ničivé zemětřesení. Vyžádalo si 9 000 obětí a v nejvíce postiženém okrese Sindhupalchok severozápadně od Káthmándú strhlo až 95 % budov včetně 89 % školních tříd. Charita ČR proto ve spolupráci s Charitou Švýcarsko v oblasti buduje nové školy odolné přírodním katastrofám.

Prací pro druhé získává Rita cenné zkušenosti

Rita podporující děti při tvorbě výukových materiálů (foto: Charita Švýcarsko).

S tichostí a vlídností sobě vlastní kontroluje osmnáctiletá Rita Bhujel listinu účastníků školení pro rodiče, které se koná na nižší střední škole v Mahakaleshwori. Již od května 2016 pracuje jako stážistka pro MANK, místní partnerskou organizaci Charity ČR, která podporuje školní docházku nepálských dětí a mládeže.

Nepálka Susmita opět pokračuje ve školní docházce

Susmita, její mladší sestra a matka (foto: Charita Švýcarsko).

Susmita Nepali se v létě 2015 rozhodla utéct z domova, protože ji matka udeřila při hádce. Odešla na autobus směřující do Káthmándú, v němž majiteli jednoho z hostelů řekla, že během zemětřesení přišla o rodinu. Získala tím práci v jídelně s platem 2 000 rupií měsíčně.

Nemocná dívka z Nepálu opět chodí do školy

V centru v Koshish začala Bimala postupně reagovat, mluvit a opět se učit.

Ručníky, látky a vaky se kupí podél zdí skromného dočasného přístřeší. Na malých kamínkách vyrobených z naskládaných kamenů leží jediná pánev. Uprostřed mála, které rodině po zemětřesení zbylo, leží pod tenkou dekou Bimala Tamang, dívka trávící na stejném místě celé dny. „Bimala spala pět měsíců. Vstávala pouze k jídlu a kvůli hygieně, za celou dobu ale nepromluvila jediné slovo,“ přiblížila matka Kanchi Tamang osud dcery v době, než se o ni začala zajímat Charita.

Indra z Nepálu svůj smutek proměnila v pomoc druhým

Indra Kumari Dulal.

„Některé z mých kamarádek zanechaly školy po svatbě, mně otec ale dal šanci studovat. Když jsem se ve dvaceti letech vdávala, vynutil si na mém muži slib, že mě po svatbě bude v dalším vzdělávání podporovat,“ vypráví Indra Kumari Dulal, programová koordinátorka organizace MANK podílející se na společném projektu Charity ČR a Charity Švýcarsko.

Rekonstrukce základní školy Srijana v nepálském okrese Sindhupalchok

Děti si hrají na staveništi (foto: Charita Švýcarsko).

Pamatuji si silnici k základní škole Srijana víc než dobře. Loni, jen pár týdnů po zemětřesení, jsem navštívil vzdálenou vesnickou oblast v údolí Melamchi. Všechny stavby v ní se zřítily, včetně školy.

Charita ČR rekonstruuje čtyři třídy základních škol v Nepálu

Odlévání betonových sloupců - ZŠ Srijana (foto: Charita Švýcarsko).

V září 2015 přislíbila mezinárodní síť Charit v čele s Charitou Švýcarsko rekonstrukci 31 základních a středních škol zničených v nepálském okrese Sindhupalchok zemětřesením. V lednu 2016 schválilo místní Ministerstvo školství navržené stavební plány škol odolných přírodním katastrofám a současně vyhovujících potřebám dětí.

V nepálské vesnici Thokarpa slavnostně přivítali kardinála Tagleho

Obyvatelé vesnice Thokarpa uvítali výpravu v čele s kardinálem Taglem mimo jiné květinovými věnci.

Michelle Hough z Caritas Internationalis navštívila během své pracovní cesty oblasti Nepálu stižené loňským dubnovým zemětřesením, konkrétně vesnici Thokarpa a Kitar. Účastnila se jí ve společnosti kardinála Tagleho, arcibiskupa Salvatora Pennacchia, apoštolského nuncia v Indii a Nepálu a řady dalších církevních hodnostářů i kolegů z členských zemí Caritas Internationalis. Podala o ní osobní výpověď.

Walk for Help aneb jak spojit příjemné s užitečným

Tým cestovatelů, který se vydá na Walk for help.

Cestování nemusí být pouze zábava. To dokazuje šestice mladých lidí, která se na začátku srpna vydá na pětitýdenní cestu po indických Himálajích. Svému putování se rozhodla dát dobročinný rozměr a název Walk for Help.