Dva roky po zemětřesení Nirjala opět věří v budoucnost

Nirjala s babičkou a dívkou ze sousedství, které pletou copy (foto: Charita Švýcarsko).

Před dvěma lety, 25. dubna 2015, postihlo Nepál ničivé zemětřesení. Vyžádalo si 9 000 obětí a v nejvíce postiženém okrese Sindhupalchok severozápadně od Káthmándú strhlo až 95 % budov včetně 89 % školních tříd. Charita ČR proto ve spolupráci s Charitou Švýcarsko v oblasti buduje nové školy odolné přírodním katastrofám.

Nirajala bydlí v dočasném přístřešku se střechou s vlnitým plechem (foto: Charita Švýcarsko).Obnovení škol v nepřístupných horských vesnicích přitom není snadné. Vyžaduje dopravu těžkého stavebního materiálu do míst, kam nevede železnice. Do okresu se lze dostat pouze po úzké horské silnici. Malá nákladní auta naložená pískem, štěrkem, dřevem a cementem při cestě do hor zápasí o každý kilometr. Z města Melamchi mohou vozidla jet jen velmi pomalu – centimetr po centimetru po nezpevněné silnici s dírami a vodními příkopy. Pozor přitom musí dávat i na roční období – poté, co v červnu začnou monzuny a déšť přemění zaprášené silnice na blátivé klouzačky, zůstane vesnice odříznuta od zbytku země až do konce září. Terén pro stavaře také představuje výzvu. Podobu staveniště totiž udává příroda.

Z dočasného řešení do nové školy

Dívka vyráží do školy, aby stihla vyučování v 6:45 (foto: Charita Švýcarsko).Nirjala žije v Jyoti Bhanjyangu, v jednom z obydlí s vlnitou plechovou střechou. Třináctiletá dívka vstává v 5:00 ráno. Musí uklidit dům a stejně jako vždy, dochází na vyučování od 6:45. Když se ze školy vrátí, babička na ni už čeká s jídlem. 25. dubna 2015 měly obě velké štěstí. Nirjala, která si hrála s kamarády ve škole, utekla ven a zachránila se. Babičku uvěznily ruiny domu, ale Nirjale se ji po čtyřech hodinách podařilo vysvobodit. Kromě šoku naštěstí neutržily žádné zranění. Přitom ztratily mnoho – krásný dům a víceméně pohodlný život. Nyní bydlí v malé chatrči, kde má každý centimetr vlastní využití. Jeden roh zabírají postele a další sporák. Uprostřed na zdi visí kukuřičné klasy. Za závěs si uložily další věci. “Nemůžeme si nikam pověsit oblečení. Vzadu v pokoji se zapráší,“ postěžovala si babička Nirjaly. Život v dočasných přístřešcích rodina nepovažuje za příjemný ani bezpečný. „Všude prosakuje voda, myši ničí jídlo a nedávno se k nám dostal i had.“

Sporák se vešel přesně doprostřed (foto: Charita Švýcarsko).Vodu do domu musí přinášet z velké kádi, k níž chodí každý den. „Neunesu víc než pět litrů, proto musím pro vodu i několikrát,“ vysvětluje babička. „Naštěstí mi vnučka pomáhá s domácími pracemi, i když se pilně připravuje do školy. Jsem na ni pyšná.“ Nirjala navíc úkoly píše na posteli, kterou používá jako lavici. Stůl se do příbytku nevejde.

Cesta do školy dívce trvá jen pár minut a vždy se do ní těší. Dochází přitom zatím jen do dočasné budovy s tenkými stěnami, kde hluk z jedné třídy doléhá do ostatních. Do učeben se také pravidelně valí oblaka prachu, který víří nákladní vozy projíždějící po nezpevněných silnicích nad školou. „Někdy se zde učí opravdu těžce,“ připouští Nirjala.

Naštěstí se prach, rachot plechových střech, stísněné podmínky, extrémní horko v létě a mrazivé zimy brzy stanou minulostí. Dočasné třídy ve škole v Jyotibhanjangu nahradí nové. „Po zemětřesení jsem pochybovala, že kdy bude škola přestavěna. Když jsem ale slyšela o podpoře ze strany Charity, moc mě to potěšilo,“ sdělila dívka.

Dívka své úkoly píše na posteli, stůl se do obydlí nevejde (foto: Charita Švýcarsko).Ví přitom přesně, co chce: „Stát se lékařkou a pomáhat lidem v naší vesnici, která nemá přístup ke zdravotní péči.“ Pracuje tvrdě, aby si splnila svůj sen, a rodina ji velmi podporuje. Nirjala ale vyrůstá bez otce, který rodinu opustil, když jí bylo devět let. Jakmile se o ni a její tři sourozence začala starat babička, matka si zřídila svou vlastní farmu a pracuje na polích. Rodina žije bez stálého příjmu a školné vyjde draho. „Jsou chvíle, kdy se ptám sama sebe, jestli to všechno zvládneme,“ přiznala dívčina babička.

Do konce roku 2018 Charita opraví 31 škol v šesti vesnicích v okrese Sindhupalchok. Nová škola v Jyotibhanjyangu Nirjale poskytne ty nejlepší podmínky, aby svých cílů dosáhla.

Převzato od Charity Švýcarsko.