Informace o Nepáluvlajka-nepal

Celý název: Federativní demokratická republika Nepál

Rozloha: 147 181 km²

Počet obyvatel: 31 551 305 (r. 2015)

Státní zřízení: federativní republika

Měna: nepálská rupie (NPR)

Hlavní město: Káthmándú

Časové pásmo: GMT+5:45

Jazyk: nepálština (úřední), dále kolem 30 hlavních dialektů

Obyvatelstvo (etnika): Nepálci (52%), Bihárci (19%), Tharuové (3,6%), Tamangové (3,5%), Névárci (3%), Magarové (1,4%), Gurungové (1,2%), Limbuové (1%), Hindustánci, Tibeťané, Bhútiové, Šerpové a další

Náboženství: hinduismus (81 %) buddhismus (9 %), islám (4,5 %), křesťanství (1,5 %) a další

Telefonní předvolba z ČR: +977

Historické okamžiky:

Krátce po založení Společnosti národů si ministerský předseda Nepálu vymohl na Británii podpis smlouvy, která by Nepálu garantovala jeho plnou mezinárodní nezávislost, což se stalo v r. 1923. Nepál se stal nezávislým členem Společnosti národů v r. 1925. V obou světových válkách pomáhal Nepál Britské Indii. V roce 1950 byl lidovým povstáním svržen vládnoucí rod Ránů a obnovena moc staré královské dynastie. V roce 1959 vydal král oktrojovanou ústavu, která ponechávala králi skoro absolutní moc. V zemi však začali sílit maoističtí povstalci a vypukla občanská válka. Maoisté, silně ovlivnění komunismem, ovládli část země a vládním vojskům se nedařilo povstalce porazit. V roce 1990 po nepokojích byla vydána nová demokratičtější ústava, ale ani tento krok nemohl maoisty zastavit. V celé zemi propukly demonstrace a zapříčinily pád monarchie. Od 28. května 2008 je Nepál republikou.

Bližší informace o cestování do Nepálu najdete na: www.mzv.cz