Nemocná dívka z Nepálu opět chodí do školy

V centru v Koshish začala Bimala postupně reagovat, mluvit a opět se učit.

Ručníky, látky a vaky se kupí podél zdí skromného dočasného přístřeší. Na malých kamínkách vyrobených z naskládaných kamenů leží jediná pánev. Uprostřed mála, které rodině po zemětřesení zbylo, leží pod tenkou dekou Bimala Tamang, dívka trávící na stejném místě celé dny. „Bimala spala pět měsíců. Vstávala pouze k jídlu a kvůli hygieně, za celou dobu ale nepromluvila jediné slovo,“ přiblížila matka Kanchi Tamang osud dcery v době, než se o ni začala zajímat Charita.

Bimala Tamang spící v rohu dočasného přístřešku rodiny.Jediný příjem sedmičlenné rodiny spočíval v drobném políčku s kukuřicí a prosem. Příležitostně si dívčin otec přivydělával jako stavební dělník. S platem 200 rupií denně (cca 47 Kč) sotva zajistil jídlo a školné dětem. Zemětřesní v dubnu 2015 proto znamenalo katastrofu.

„Neměli jsme nic. Musela jsem prodat svůj prsten a půjčit si od sousedů na léky pro Bimalu.“ Dívka před pěti lety psychicky onemocněla. Propadala depresím a stavům sklíčenosti, přestala se smát a žít aktivně. Díky lékům se sice mohla vrátit do třídy, ale jakmile došly prostředky na potřebné léky, nemoc se vrátila a ona musela školu opustit. „Nemohli jsme si dovolit dovézt dceru k lékaři do Káthmándú, nebylo jak jí pomoci,“ shrnula smutnou situaci matka Kanchi.

V květnu 2016 se Kanchi zúčastnila akce na propagaci školní docházky, kterou pořádala organizace MANK v rámci společného projektu Charity ČR a Charity Švýcarsko. O problémech její dcery se dozvěděla Indra Kumari Dulal, programová koordinátorka, která brzy na to zajistila Bimale krátkodobý pobyt v Koshish, nevládním neziskovém centru péče o osoby s mentálním postižením. V něm dívce provedli psychologické testy a pět týdnů o ni pečovali. Poměrně záhy začala mluvit, reagovat a nakonec i se znovu učit.

Koncem srpna 2016 se její stav zlepšil natolik, že mohla opět domů. Ještě týž měsíc usedla do školní lavice a čtrnáct dní poté vyhrála pěveckou soutěž během zábavného odpoledne pro děti. O financování léčiv pro mladou dívku se nově stará místní organizace RHEST Nepal, přičemž její rodinu i nadále navštěvují charitní pracovníci.

Charita ČR se v Nepálu společně s Charitou Švýcarsko věnuje rekonstrukci škol v provincii Sindhupalchok, které v roce 2015 zničilo zemětřesení. Součást programu tvoří i podpora školní docházky dětí a zvyšování povědomí o základních hygienických návycích nebo o způsobech snižování rizik katastrof.

Indra Kumari Dulal, programová koordinátorka partnerské organizace MANK, během rozhovoru s matkou a bratry malé Bimaly.Bimala (v červeném triku) zpátky ve škole. V nadcházejících dnech dostane školní uniformu, kterou si její rodiče nemohli dovolit koupit.