Nepálka Susmita opět pokračuje ve školní docházce

Susmita, její mladší sestra a matka (foto: Charita Švýcarsko).

Susmita Nepali se v létě 2015 rozhodla utéct z domova, protože ji matka udeřila při hádce. Odešla na autobus směřující do Káthmándú, v němž majiteli jednoho z hostelů řekla, že během zemětřesení přišla o rodinu. Získala tím práci v jídelně s platem 2 000 rupií měsíčně.

Nirajan Chaulagain z organizace Tuki během debaty s rodinou Susmity (foto: Charita Švýcarsko).Jen pár týdnů poté dívku poznal jeden z jejích dřívějších sousedů z rodné vesnice Talamarang a ozval se rodině žijící v obavách o dívčin život. Během patnáctidenního národního nepálského svátku Dasain si pro ni rodina přijela. Susmita se však domů vrátila jen na dobu oslav, po nichž opět pracovala v hostelu. Až po několika dalších týdnech se k rodině natrvalo vrátila.

Pokračovat ve školní docházce ale Susmita nechtěla. Byla již starší než zbytek jejích spolužáků. Samotní rodiče ji nedovedli přimět ke změně názoru.

V květnu 2016 pořádala Tuki (nezisková organizace usilující o udržitelný rozvoj Nepálu) schůzku pro rodiče dětí, které zanechaly docházky, aby zmapovali nejčastější důvody jejich odchodu. Během setkání obeznámili rodiče Susmity sociálního pracovníka z Tuki Bala Krishnu Nepala s případem své dcery. Stačila dvě osobní setkání se zaměstnanci Tuki, dívka změnila názor a 12. června 2016 vstoupila do 6. ročníku školy v Panchakanya. Slíbila sobě i svému okolí, že bude docházet pravidelně. Škola, rodina i organizace Tuki jí při plnění předsevzetí až dosud pevně stojí oporou.

Charita ČR spolu se svými partnery, Charitou Švýcarsko a organizacemi MANK a TUKI, zajišťuje aktivity zaměřené na podporu školní docházky dětí v provincii Sindhupalchok, a to i díky veřejné podpoře v rámci humanitární sbírky.