Poselství kardinála Tagleho při vzpomínce na zemětřesení v Nepálu

Obnova domů v Nepálu (foto: Jennifer Hardy / CRS).

Prezident Caritas Internationalis kardinál Luis Antonio Tagle přednesl svoji řeč k příležitosti prvního výročí od zemětřesení v Nepálu 25. dubna 2015. V jejím závěru vyzval k modlitbám za místní lid.

„Dnes ráno jsem přicestoval z letiště v Káthmándú, abych si prohlédl oblasti stižené zemětřesením. Do země jsem přiletěl zúčastnit se konference k vyjádření solidarity s Nepálem. Když jsem se rozhlížel po venkově, téměř jsem již nemohl nalézt stopy ran na naší Matce Zemi.

Připojil jsem se k charitním organizacím působícím v jedné ze zemětřesením postižených oblastí mimo hlavní město. Zamířili jsme právě tam, abychom se naplnili odvahou a znalostí, jak nejlépe navrátit obyvatelům Nepálu pocit štěstí a radosti z budoucnosti.

Přijeli jsme také proto, abychom upamatovali na naše bratry a sestry přeživší katastrofu, kteří nyní musí znovu uspořádat svoje životy. Je riziko zapomenout na utrpení. Katastrof se všude po světě odehrává mnoho. Ale kdo z nás si v poslední době vůbec vzpomenul třeba na Haiti?

Nikdy bychom neměli zapomenout vidět tvář Krista ve všech obětech tragédie, neboť papež František nás tento rok požádal, abychom se zaměřili na milost. Skutečná milost přitom nezná zeměpisné ani duchovní hranice.

Skupiny obyvatel v Nepálu se vyznačují odolností a snaží se znovu vybudovat své životy, své sny. Nebudou toho ale schopni bez naší pomoci. Vždyť charitní práce znamená lásku v akci, lásku bez hranic. Jsme tu pro Nepál. Nejen, abychom pomohli znovu vystavět domovy a školy, opět dát lidem práci či zajistit dodávky vody, ale především přinést mu naději.

Nepálu nabízeli a stále nabízejí pomoc lidé z celého světa. Modleme se, aby neustali. Modleme se, abychom se nikdy neunavili poznáváním Božích znamení a abychom si stále byli vědomi, že Bůh se uskutečňuje prostřednictvím našich malých činů milosrdenství a lásky. A nejvíce ze všeho se modleme za nepálský lid.“

Kardinál Luis Antonio Tagle, prezident Caritas Internationalis