PákistánPákistán

Charita ČR působila v Pákistánu od roku 2005. Tehdy vybudovala ve spolupráci s Charitou Švýcarsko několik škol. Po ničivých záplavách v srpnu 2010 se připojila k pomoci obyvatelům Pákistánu, které voda vyhnala z domovů. Díky partnerským organizacím směřovala pomoc do oblasti Šangla (Shangla District) v provincii Chajber Pachtunchwa, kde byla použita na financování mobilních lékařských týmů a distribuci balíčků s nepotravinovou pomocí. V roce 2011 se pomoc zaměřila na podporu zdrojů obživy a zlepšení životních podmínek lidí ze zaplavených provincií.

Fotografie z Pákistánu.

Přeživší zemětřesení v Pákistánu potřebují ochranu před zimou

Nejpotřebnější jsou momentálně přístřešky, vybavení do zimy, domácí potřeby, hygienické potřeby, zdravotní péče a potraviny (foto: Kamran Chaudhry/Caritas Pakistan).

26. října zasáhlo Pákistán i Afghánistán masivní zemětřesení, při kterém zemřelo nejméně 272 lidí a více než 2 000 utrpělo zranění. Kamran Chaudhry z oddělení komunikace Charity Pákistán popsal svoji osobní zkušenost z míst, kde krom zemětřesení udeřila i krutá zima.

Pomoc přeživším zemětřesení v Pákistánu

Nejpotřebnější pomoc v současnosti tvoří příbytky, vybavení na zimu a hygienické potřeby (foto: Caritas Internationalis).

Charita Pákistán poskytne okamžité přístřeší a teplé lůžkoviny 1 200 rodinám přeživším katastrofu, která udeřila na region Hindúkuše. Zemětřesení o síle 7,5 stupně Richterovy škály postihlo venkovské oblasti Pákistánu i Afghánistánu a zničilo v nich přes 9 000 domů. Charita Pákistán v současné chvíli hledá mezinárodní podporu, díky níž by na místo včas doručila přístřešky a další výbavu pro přežití.

Obyvatele provincie Badakshan překvapila síla pondělního zemětřesení

Muž odstraňuje suť ze střechy domu ve městě Jalalabad, Afghánistán (foto: Parwiz / Reuters)

Badakshan je jednou z nejchudších oblastí Afghánistánu, v které často dochází k povodním, sněhovým bouřím a sesuvům půdy. Místní údolí a hory znesnadňují přístup do všech oblastí provincie. I na zemětřesení jsou zde zvyklí, přičemž zpravidla nedochází k vysokým obětem na životech z důvodu řídkého osídlení – v celém Badakshanu žije méně než milion lidí.

Americká Charita pomůže naplánovat postup humanitární pomoci

Logo americké Charity CRS

V odpověď na pondělní zemětřesení plánuje americká Charita CRS (Catholic Relief Services) vyslat svůj tým do Pákistánu i Afghánistánu zhodnotit rozsah škod a naplánovat postup účinné humanitární pomoci.

Charita Pákistán sleduje situaci v zemi

Zbořený obchod ve městě Čitrál v Pákistánu (foto: Reuters / Stringer).

Pákistán zjišťuje rozsah škod pondělního zemětřesení a mobilizuje své záchranné týmy. Premiér Nawáz Šaríf nařídil civilním i vojenským orgánům vysoký stupeň pohotovosti. Ten rovněž vyhlásila i pandžábská záchranná služba 1122, a to přesto, že v pandžábském Láhauru zatím nejsou dle slov mluvčího záchranné služby Jama Sajjada žádní mrtví.

Obětí zemětřesení je již přes tři sta

Zbořený dům ve městě Mingora v Pákistánu (foto: Reuters).

26. října 2015 zasáhlo Afghánistán a z části i Pákistán ničivé zemětřesení o síle 7,5 Richterovy škály. Přestože se epicentrum nalézalo poblíž afghánského města Feyzabad, hlavního města provincie Badakhshan, více obětí na životech prozatím hlásí Pákistán.