CHARITA PRO IRÁK

na číslo 87 777

Všem dárcům děkujeme.

Mapa_blizky_vychodBlízký východ

Charita Česká republika vyhlásila na konci března 2012 humanitární sbírku na pomoc uprchlíkům, kteří kvůli konfliktu v Sýrii opustili své domovy a hledají útočiště buď v jiných městech v zemi, či v okolních státech. Od té doby spolupracuje například s dobrovolnickou organizací v Damašku či polskou organizací Polska Akcja Humanitarna. Na jaře 2015 zahájila Charita ČR ve spolupráci s jordánskou Charitou aktivity v Palestině, kde podporovala ženy a studenty, aby se uplatnili na trhu práce. Syrské uprchlíky jsme podporovali také v Jordánsku, kde jsme se věnovali humanitární pomoci a rekvalifikačnímu vzdělávání, a v Libanonu, kde jsme se zaměřili na zdravotní péči. Od roku 2015 jsme distribuovali humanitární pomoc do Iráku, kde máme od jara 2017 vlastní misi.

Běžte s námi, aby oni nemuseli. Běžte pro ještě lepší pocit

Distribuce humanitarni pomoci v Iraku

Krosový pohár organizovaný Světem běhu na jaře a na podzim 2018 v okolí Prahy se stal dobročinným partnerem Charity česká republika. Účastníkům svých závodů umožní běžet nejen pro jejich vlastní dobrý pocit, ale taky na pomoc iráckým rodinám zasaženým válkou. Od dubna 2015 distribuuje Charita Česká republika v Iráku humanitární pomoc nejzranitelnějším obyvatelům – zejména těm, kteří museli v důsledku bojů opustit své domovy a přežívají v otřesných podmínkách. Poběžte s námi a pomozte tak těm, kteří nemají to štěstí žít v míru a bezpečí.

7 let války v Sýrii, 7 let utrpení. Kolik ještě?

Peace For Syria - Patrick Nicholson - CI

Už sedm let trvá válečný konflikt v Sýrii. Je to jedna z největších humanitárních krizí současnosti, miliony lidí potřebují pomoc. Mnozí opouštějí domovy, ocitají se bez střechy nad hlavou, možnosti obživy a přístupu k lékařské péči a vzdělání. 15. března 2018 vstupuje konflikt do osmého roku. Sedm českých humanitárních organizací proto společně znovu upozorňuje na vážnost situace v Sýrii a také na časté porušování mezinárodního humanitárního práva. ADRA, CARE Česká republika, Český červený kříž, Člověk v tísni, DIAKONIE ČCE, Charita Česká republika a Lékaři bez hranic sdružení ve FoRS - Českém Fóru pro rozvojovou spolupráci.

Díky třem humanitárním grantům budeme účinněji pomáhat lidem v Sýrii, Jordánsku a Kambodži

Patrick Nicholson - Caritas Internationalis

Charita Česká republika získala pro letošní rok peníze na tři projekty v oblasti humanitární pomoci: dva na Blízkém východě a jeden v Kambodži. Pomáháme tak nejen lidem v nouzi, ale také České republice. Tím, že poskytujeme v zahraničí humanitární pomoc a budujeme rozvojovou spolupráci, držíme v rukou klíčový nástroj české zahraniční politiky a pomáháme naplňovat její cíle i dodržovat mezinárodní úmluvy. Není to jen výraz solidarity s trpícími, ale také investice do bezpečnosti naší země a budoucích možných politických a ekonomických partnerství. Mimo jiné díky aktuálním dotacím České rozvojové agentury, spadající pod Ministerstvo zahraničních věcí, můžeme i v roce 2018 působit na krizových místech.

Vdechujeme život kurdským farmám

Cerna rajcata

Kurdistán má kvalitní půdu a dostatečné vodní zdroje, přesto se tu nedaří vypěstovat tolik ovoce a zeleniny, aby to stačilo místní spotřebě. To se díky nám změní! V oblasti rozvíjíme ekologické zemědělství a drobné  agropodnikání a chceme dosáhnout toho, aby byl Kurdistán v pěstitelství co nejsamostatnější. Vybrali jsme studenty zemědelských univerzit a irácké farmáře, které jsme proškolili, a teď se vrhneme do další fáze spolupráce. A co v Kurdistánu vyroste? Třeba černá rajčata

Nový ultrazvuk pro budoucí maminky

Nový ultrazvuk pro Libanon

Zdravotní centrum v Rayfounu v Libanonu má od včerejška nový ultrazvukový přístroj, který bude sloužit k vyšetření budoucích maminek. Jeho pořízením Charita stovkám těhotných syrských a libanonských žen zajistila kvalitnější péči. Lékařům nový ultrazvuk například usnadní včas najít problém a řešit jej tak, aby se předešlo předporodním a porodním komplikacím. Těšíme se na spoustu miminek, která se díky nám narodí v pořádku!

Filip Habrman hovoří v médiích o lékařské pomoci v Kurdistánu

Brněnská Charita vyhlásila sbírkou na podporu lékařské péče v iráckém Kurdistánu. Výtěžek pomůže zajistit zdravotnický materiál, léky a platy místních lékařů. Koordinátor humanitární pomoci Diecézní charity Brno Filip Habrman v českých médiích - České televizi, Českém rozhlase a Katolickém týdeníku vysvětloval důvody a detaily této pomoci. Poslechněte si jej.

Podpořme mír v Kurdistánu! Charita v rámci Mezinárodního dne míru na ČT Dobré ráno.

Dnešní den, 21. září, je Mezinárodním dnem míru. O tom, jak křehký mír je a co se děje, když dojde k jeho narušení, v Dobrém ránu povykládali humanitární pracovník Filip Habrman z Diecézní charita Brno, vojenský kaplan Jan Pacner a organizátorka brněnského happeningu 21+ Diana Tuyet-lan Nguyen Kosinová.

Pomoc v Mosulu navzdory vedru a chaosu

Pomoc míří hlavně do rodin s dětmi a ke starým lidem

„Už od června je tady stabilně 40 stupňů, přesto se lidé trpělivě registrovali, seřadili a čekali, až se na ně dostane. Vzhledem k počasí jsme se ujistili, že jim můžeme poskytnout dostatek pitné vody,“ píše přímo z Mosulu o distribuci potravinové pomoci a hygienických balíčků náš koordinátor v Iráku Filip Černý. Město bylo na začátku července osvobozeno od nadvlády radikálů tzv. Islámského státu, ale podle Filipových slov tady stále panuje zmatek. Ke stabilizaci situace Charita přispívá distribucí humanitární pomoci.