CHARITA PRO IRÁK

na číslo 87 777

Všem dárcům děkujeme.

Mapa_blizky_vychodBlízký východ

Charita Česká republika vyhlásila na konci března 2012 humanitární sbírku na pomoc uprchlíkům, kteří kvůli konfliktu v Sýrii opustili své domovy a hledají útočiště buď v jiných městech v zemi, či v okolních státech. Od té doby spolupracuje například s dobrovolnickou organizací v Damašku či polskou organizací Polska Akcja Humanitarna. Na jaře 2015 zahájila Charita ČR ve spolupráci s jordánskou Charitou aktivity v Palestině, kde podporovala ženy a studenty, aby se uplatnili na trhu práce. Syrské uprchlíky jsme podporovali také v Jordánsku, kde jsme se věnovali humanitární pomoci a rekvalifikačnímu vzdělávání, a v Libanonu, kde jsme se zaměřili na zdravotní péči. Od roku 2015 jsme distribuovali humanitární pomoc do Iráku, kde máme od jara 2017 vlastní misi.

Vdechujeme život kurdským farmám

Cerna rajcata

Kurdistán má kvalitní půdu a dostatečné vodní zdroje, přesto se tu nedaří vypěstovat tolik ovoce a zeleniny, aby to stačilo místní spotřebě. To se díky nám změní! V oblasti rozvíjíme ekologické zemědělství a drobné  agropodnikání a chceme dosáhnout toho, aby byl Kurdistán v pěstitelství co nejsamostatnější. Vybrali jsme studenty zemědelských univerzit a irácké farmáře, které jsme proškolili, a teď se vrhneme do další fáze spolupráce. A co v Kurdistánu vyroste? Třeba černá rajčata

Nový ultrazvuk pro budoucí maminky

Nový ultrazvuk pro Libanon

Zdravotní centrum v Rayfounu v Libanonu má od včerejška nový ultrazvukový přístroj, který bude sloužit k vyšetření budoucích maminek. Jeho pořízením Charita stovkám těhotných syrských a libanonských žen zajistila kvalitnější péči. Lékařům nový ultrazvuk například usnadní včas najít problém a řešit jej tak, aby se předešlo předporodním a porodním komplikacím. Těšíme se na spoustu miminek, která se díky nám narodí v pořádku!

Filip Habrman hovoří v médiích o lékařské pomoci v Kurdistánu

Brněnská Charita vyhlásila sbírkou na podporu lékařské péče v iráckém Kurdistánu. Výtěžek pomůže zajistit zdravotnický materiál, léky a platy místních lékařů. Koordinátor humanitární pomoci Diecézní charity Brno Filip Habrman v českých médiích - České televizi, Českém rozhlase a Katolickém týdeníku vysvětloval důvody a detaily této pomoci. Poslechněte si jej.

Podpořme mír v Kurdistánu! Charita v rámci Mezinárodního dne míru na ČT Dobré ráno.

Dnešní den, 21. září, je Mezinárodním dnem míru. O tom, jak křehký mír je a co se děje, když dojde k jeho narušení, v Dobrém ránu povykládali humanitární pracovník Filip Habrman z Diecézní charita Brno, vojenský kaplan Jan Pacner a organizátorka brněnského happeningu 21+ Diana Tuyet-lan Nguyen Kosinová.

Pomoc v Mosulu navzdory vedru a chaosu

Pomoc míří hlavně do rodin s dětmi a ke starým lidem

„Už od června je tady stabilně 40 stupňů, přesto se lidé trpělivě registrovali, seřadili a čekali, až se na ně dostane. Vzhledem k počasí jsme se ujistili, že jim můžeme poskytnout dostatek pitné vody,“ píše přímo z Mosulu o distribuci potravinové pomoci a hygienických balíčků náš koordinátor v Iráku Filip Černý. Město bylo na začátku července osvobozeno od nadvlády radikálů tzv. Islámského státu, ale podle Filipových slov tady stále panuje zmatek. Ke stabilizaci situace Charita přispívá distribucí humanitární pomoci.

Charita doporučila, aby hostitelské země umožnily uprchlíkům pracovat

Ze školicího kurzu pro syrské uprchlíky žijící v Libanonu (foto: Matthieu Alexandre/Caritas).

Caritas Internationalis na dubnové konferenci v Bruselu svolané k otázce Sýrie vyzvala západní země k větší pomoci prchajícím Syřanům, a to v reakci na statistiku, podle níž více než pět miliónů přeshraničních běženců žije v sousedních zemích jako uprchlíci.

Setkání v Iráku odstartovalo novou vlnu podpory rodin v nouzi

Hromadné foto účastníků.

V pondělí 17. dubna se v Erbílu konalo setkání Charity ČR s partnerskými organizacemi RNVDO a PAH (Poska Akcja Humanitarna). Tyto organizace spolu úzce spolupracující při poskytování humanitární pomoci v Iráku v blízkosti bojové linie u města Mosul.

Oběti válčení z iráckého Kurdistánu si naši solidaritu zaslouží

Pracovníci Diecézní charity Brno navštívili oblast iráckého Kurdistánu, aby zmapovali možnosti pomoci místním lidem. Jde o autonomní oblast v rámci Iráku, která je dlohodobě zužována válkou a v jejím důsledku trpí nedostatkem zdravotnického zajištění. Lidé z iráckého Kurdistánu představují jednu z hlavních sil odporu proti islámskému státu.