CHARITA PRO IRÁK

DMS CHARITASVET
na číslo 87 777

Všem dárcům děkujeme.

Mapa s vyznačením, kde Charita ČR působí v roce 2015 na Blízkém východěBlízký východ

Charita Česká republika vyhlásila na konci března 2012 humanitární sbírku na pomoc uprchlíkům, kteří kvůli konfliktu v Sýrii opustili své domovy a hledají útočiště buď v jiných městech v zemi, či v okolních státech. Od té doby spolupracuje například s dobrovolnickou organizací v Damašku či polskou organizací Polska Akcja Humanitarna.

Na jaře 2015 zahájila Charita ČR ve spolupráci s jordánskou Charitou aktivity v Palestině, kde podporuje ženy a studenty, aby se uplatnili na trhu práce.

Od roku 2015 se podílí také na humanitární pomoci v Iráku, zejména přesídlencům, kteří uprchli před boji tzv. Islámského státu.

Charita ČR bude v Iráku blíže potřebným, zakládá zde vlastní pobočku

Děti patří k těm nejvíce zranitelným během humanitární krize (foto: Mishraq Qadissiyah/RNVDO).

V prosinci loňského roku a v lednu toho letošního se Charitě ČR podařilo rozdat 800 balíčků humanitární pomoci v těsné blízkosti mosulské bojové linie, a to ve spolupráci s polskou organizací Polska Akcja Humanitarna a iráckou RNVDO. Nyní v Iráku Charita ČR zřizuje vlastní pracoviště.

Konflikt v Sýrii vstupuje do sedmého roku své existence

Válka v Sýrii trvá již 6 let a neblaze se podepisuje rovněž na ženách.

Válka v Sýrii začala 15. března roku 2011. O šest let později se země nachází uprostřed zkázy. Světové Charity působí jak v Sýrii samotné, tak v okolních zemích, které přijímají většinu uprchlíků. I evropské pobočky pečují o statisíce těch, kteří utekli hledat bezpečí.

Válka v Sýrii trvá 6 let a miliony dětí neznají život v míru

Miliony dětí neznají život v míru a nemají možnost chodit do školy.

Už 6 let trvá válečný konflikt v Sýrii, který ve středu 15. března vstoupí do dalšího roku. Situace v zemi se stále zhoršuje. 13,5 milionu Syřanů potřebuje nutně humanitární pomoc, 5 milionů lidí muselo opustit zemi a víc než 2 miliony syrských dětí nemohou chodit do školy a vzdělávat se. Za každým číslem smutných statistik se skrývá konkrétní dítě, žena nebo muž. České humanitární organizace společně přinášejí příběhy několika lidí, se kterými se jejich pracovníci setkali při doručování pomoci.

Caritas internationalis mapuje 6 let krize v Sýrii

Válka v Sýrii trvá již 6 let (foto: Patrick Nicholson/Caritas).

Caritas Internationalis zveřejnila speciální webovou stránku věnovanou šesti letům krize v Sýrii. Společně s prezidentem Charity Sýrie, biskupem Antoinem Audem z Aleppa, totiž věří, že mír je možný. Kampaň s názvem "Peace is Possible" vede již rok.

Šest malých sourozenců přežívá v Aleppu bez rodičů

Šest sourozenců pohromadě.

Charita Aleppo natočila během pravidelné návštěvy ohrožených lokalit reportáž o stavu východní části města zničeného boji. Mimo jiné při ní převzali do péče šest malých dětí, sourozenců žijících o samotě v rozbořeném domě, odkud je zachránili až sousedé.

Damašek zasáhl nedostatek vody

Základním nedostatkem v Damašku je nyní voda (foto: Charita Sýrie).

„Dostali jsme se zpátky do doby kamenné,“ řekl by kterýkoliv Syřan v Damašku po dotazu na místní situaci. Syrské hlavní město trpí dlouhými výpadky elektřiny a omezeným množstvím benzínu či nafty. Lidé v současných chladných dnech žijí zcela bez topení. Největší problém ale spočívá v nedostatku vody.

Charita ČR pomáhá přímo v iráckém Mosulu

Balíčky potravin čekající na obyvatele Mosulu.

V mosulské čtvrti Al-Bakir se k potřebným v polovině prosince poprvé dostala humanitární pomoc v podobě balíčků hygienických potřeb a potřeb do domácnosti, stejně jako trvanlivých potravin či pitné vody.

V Palestině se mladí učí, jak žádat o zaměstnání

Hromadné foto před budovou univerzity.

Na univerzitách ve městě Betlém a Birzeit proběhlo v prosinci závěrečné školení palestinských studentů. Mladí lidé si během šesti týdnů osvojovali dovednosti nutné pro vykročení z akademické půdy a úspěšný vstup na pracovní trh.