CHARITA PRO IRÁK

VS 180

Dárcům děkujeme!

IrákIrák

Charita ČR pomáhá v Iráku od dubna 2015. Vzhledem k násilné povaze pronásledování etnických a náboženských menšin ze strany bojovníků tzv. Islámského státu se Irák potýká s jedním z největších počtů vnitřně přesídlených obyvatel na světě. Od ledna 2014 uprchlo z domovů 1,9 milionu lidí. Mnoho přesídlených rodin nyní žije v provizorních stanech nebo různých provizorních budovách, které neposkytují dostatečné zázemí. Lidé potřebují pomoc – od lékařské péče přes dodávky jídla a hygienické zázemí až po psychickou podporu.

Na stránce Charita pro Irák najdete informace o možnosti přispět na humanitární sbírku.

Informace o aktivitách humanitární pomoci Charity ČR za rok 2015 naleznete zde.

Setkání v Iráku odstartovalo novou vlnu podpory rodin v nouzi

Hromadné foto účastníků.

V pondělí 17. dubna se v Erbílu konalo setkání Charity ČR s partnerskými organizacemi RNVDO a PAH (Poska Akcja Humanitarna). Tyto organizace spolu úzce spolupracující při poskytování humanitární pomoci v Iráku v blízkosti bojové linie u města Mosul.

Oběti válčení z iráckého Kurdistánu si naši solidaritu zaslouží

Pracovníci Diecézní charity Brno navštívili oblast iráckého Kurdistánu, aby zmapovali možnosti pomoci místním lidem. Jde o autonomní oblast v rámci Iráku, která je dlohodobě zužována válkou a v jejím důsledku trpí nedostatkem zdravotnického zajištění. Lidé z iráckého Kurdistánu představují jednu z hlavních sil odporu proti islámskému státu.

Charita ČR bude v Iráku blíže potřebným, zakládá zde vlastní pobočku

Děti patří k těm nejvíce zranitelným během humanitární krize (foto: Mishraq Qadissiyah/RNVDO).

V prosinci loňského roku a v lednu toho letošního se Charitě ČR podařilo rozdat 800 balíčků humanitární pomoci v těsné blízkosti mosulské bojové linie, a to ve spolupráci s polskou organizací Polska Akcja Humanitarna a iráckou RNVDO. Nyní v Iráku Charita ČR zřizuje vlastní pracoviště.

Charita ČR pomáhá přímo v iráckém Mosulu

Balíčky potravin čekající na obyvatele Mosulu.

V mosulské čtvrti Al-Bakir se k potřebným v polovině prosince poprvé dostala humanitární pomoc v podobě balíčků hygienických potřeb a potřeb do domácnosti, stejně jako trvanlivých potravin či pitné vody.

Kvůli bitvě o Mosul hrozí humanitární krize

V nejbližší době Mosul opustí asi 200 000 lidí (foto: Chris de Bode/Cordaid).

Charita se připravuje na novou vlnu uprchlíků z Mosulu, na nějž Iráčané, Kurdové i koaliční síly zahájily útok ve snaze získat jej zpět ze spárů Islámského státu. Boj přitom může ohrozit až milion a půl civilistů. Předpokládá se, že zhruba 200 000 z nich uprchne v nejbližší době.

Bitva o Mosul může mít za následek až 1,5 milionu uprchlíků

Až milion a půl civilistů může ohrozit boj o Mosul a jeho ostřelování (foto: Daniel Etter/CRS).

V pondělí 17. října propukla bitva o Mosul, poslední výspu tzv. Islámského státu v Iráku. Předpokládá se, že proti vládní přesile čítající 25 000 vojáků bojuje až 8 tisíc bojovníků ISIS. Civilisty před brzkým útokem varovaly tisíce letáků. Organizace spojených národů přesto vyjádřila výjimečné obavy o bezpečí až milionu a půl lidí. Jejich přesný počet není znám – před obsazením extremisty v roce 2014 ve městě žily dva miliony obyvatel.

Bitva o irácký Fallujah má za následek desetitisíce dalších uprchlíků

Chlapci vyslaní zbytkem rodiny pro vodu.

Celé desítky tisíc lidí musely opustit své domovy, když se v červnu 2016 ve městě Fallujah rozpoutala krvavá bitva vedená vládními silami proti bojovníkům Islámského státu, kteří oblast pod svojí kontrolou drželi již od ledna 2014.

Děti v Iráku překonávají svá traumata

Zirak (9 let).

Devítiletý Zirak se skrývá pod kapucí tmavě modré mikiny evropského fotbalového týmu a svýma velkýma očima pozoruje dění kolem sebe. Má strach z bouřky. Utekl z rodné vesnice Sindžár a nyní žije v Baadre, vísce v guvernorátu Dahúk v polo-autonomní oblasti iráckého Kurdistánu.

Pomoc rodinám v Iráku má mnoho podob

Balíčky humanitární pomoci.

Irák trpí v důsledku bojů s radikální teroristickou organizací Islámský stát (IS) velkou měrou vnitřního přesídlení. Od začátku konfliktu v roce 2014 opustilo své domovy 1,8 milionu lidí. Region Irácký Kurdistán nyní hostí 90 564 rodin. 47 % všech přesídlených a převážná většina z nich (30 %) se usadila pouze ve třech jeho okresech (Dohuk, Al-Shekhan a Akre). V oblasti severního Iráku hledá útočiště i 222 000 uprchlíků z válkou stižené Sýrie.

Vzdělávání vysídlených iráckých dětí

Jednou z mnoha věcí, které musí rodiny kvůli válce opustit, je možnost zajistit dětem vzdělání. Pokud navíc nechodí do školy delší dobu, může to mít dalekosáhlé zničující důsledky na jejich život a možnosti v budoucnu. Proto Charity podporují prozatím alespoň neformální vzdělávání dětí, které se svými rodiči musely utéci před bojovníky tzv. Islámského státu.