CHARITA PRO IRÁK

VS 180

Dárcům děkujeme!

IrákIrák

Charita ČR pomáhá v Iráku od dubna 2015. Vzhledem k násilné povaze pronásledování etnických a náboženských menšin ze strany bojovníků tzv. Islámského státu se Irák potýká s jedním z největších počtů vnitřně přesídlených obyvatel na světě. Mnoho přesídlených rodin nyní žije v provizorních stanech nebo různých provizorních budovách, které neposkytují dostatečné zázemí. Lidé potřebují pomoc  od lékařské péče přes dodávky jídla a hygienické zázemí až po psychickou podporu.

V roce 2015 poskytovala Charita ČR humanitární pomoc v Erbílu a Dohúku, o rok později v Bagdádu a na konci roku 2016 a začátku 2017 v Mosulu. Na jaře 2017 otevřela v Iráckém Kurdistánu svoji vlastní kancelář.

Na stránce Charita pro Irák najdete informace o možnosti přispět na humanitární sbírku.

Běžte s námi, aby oni nemuseli. Běžte pro ještě lepší pocit

Distribuce humanitarni pomoci v Iraku

Krosový pohár organizovaný Světem běhu na jaře a na podzim 2018 v okolí Prahy se stal dobročinným partnerem Charity Česká republika. Účastníkům svých závodů umožní běžet nejen pro jejich vlastní dobrý pocit, ale taky na pomoc iráckým rodinám zasaženým válkou. Od dubna 2015 distribuuje Charita Česká republika v Iráku humanitární pomoc nejzranitelnějším obyvatelům – zejména těm, kteří museli v důsledku bojů opustit své domovy a přežívají v otřesných podmínkách. Poběžte s námi a pomozte tak těm, kteří nemají to štěstí žít v míru a bezpečí.

Vdechujeme život kurdským farmám

Cerna rajcata

Kurdistán má kvalitní půdu a dostatečné vodní zdroje, přesto se tu nedaří vypěstovat tolik ovoce a zeleniny, aby to stačilo místní spotřebě. To se díky nám změní! V oblasti rozvíjíme ekologické zemědělství a drobné  agropodnikání a chceme dosáhnout toho, aby byl Kurdistán v pěstitelství co nejsamostatnější. Vybrali jsme studenty zemědelských univerzit a irácké farmáře, které jsme proškolili, a teď se vrhneme do další fáze spolupráce. A co v Kurdistánu vyroste? Třeba černá rajčata

Podpořme mír v Kurdistánu! Charita v rámci Mezinárodního dne míru na ČT Dobré ráno.

Dnešní den, 21. září, je Mezinárodním dnem míru. O tom, jak křehký mír je a co se děje, když dojde k jeho narušení, v Dobrém ránu povykládali humanitární pracovník Filip Habrman z Diecézní charita Brno, vojenský kaplan Jan Pacner a organizátorka brněnského happeningu 21+ Diana Tuyet-lan Nguyen Kosinová.

Pomoc v Mosulu navzdory vedru a chaosu

Pomoc míří hlavně do rodin s dětmi a ke starým lidem

„Už od června je tady stabilně 40 stupňů, přesto se lidé trpělivě registrovali, seřadili a čekali, až se na ně dostane. Vzhledem k počasí jsme se ujistili, že jim můžeme poskytnout dostatek pitné vody,“ píše přímo z Mosulu o distribuci potravinové pomoci a hygienických balíčků náš koordinátor v Iráku Filip Černý. Město bylo na začátku července osvobozeno od nadvlády radikálů tzv. Islámského státu, ale podle Filipových slov tady stále panuje zmatek. Ke stabilizaci situace Charita přispívá distribucí humanitární pomoci.

Setkání v Iráku odstartovalo novou vlnu podpory rodin v nouzi

Hromadné foto účastníků.

V pondělí 17. dubna se v Erbílu konalo setkání Charity ČR s partnerskými organizacemi RNVDO a PAH (Poska Akcja Humanitarna). Tyto organizace spolu úzce spolupracující při poskytování humanitární pomoci v Iráku v blízkosti bojové linie u města Mosul.

Oběti válčení z iráckého Kurdistánu si naši solidaritu zaslouží

Pracovníci Diecézní charity Brno navštívili oblast iráckého Kurdistánu, aby zmapovali možnosti pomoci místním lidem. Jde o autonomní oblast v rámci Iráku, která je dlohodobě zužována válkou a v jejím důsledku trpí nedostatkem zdravotnického zajištění. Lidé z iráckého Kurdistánu představují jednu z hlavních sil odporu proti islámskému státu.

Charita ČR bude v Iráku blíže potřebným, zakládá zde vlastní pobočku

Děti patří k těm nejvíce zranitelným během humanitární krize (foto: Mishraq Qadissiyah/RNVDO).

V prosinci loňského roku a v lednu toho letošního se Charitě ČR podařilo rozdat 800 balíčků humanitární pomoci v těsné blízkosti mosulské bojové linie, a to ve spolupráci s polskou organizací Polska Akcja Humanitarna a iráckou RNVDO. Nyní v Iráku Charita ČR zřizuje vlastní pracoviště.

Charita ČR pomáhá přímo v iráckém Mosulu

Balíčky potravin čekající na obyvatele Mosulu.

V mosulské čtvrti Al-Bakir se k potřebným v polovině prosince poprvé dostala humanitární pomoc v podobě balíčků hygienických potřeb a potřeb do domácnosti, stejně jako trvanlivých potravin či pitné vody.

Kvůli bitvě o Mosul hrozí humanitární krize

V nejbližší době Mosul opustí asi 200 000 lidí (foto: Chris de Bode/Cordaid).

Charita se připravuje na novou vlnu uprchlíků z Mosulu, na nějž Iráčané, Kurdové i koaliční síly zahájily útok ve snaze získat jej zpět ze spárů Islámského státu. Boj přitom může ohrozit až milion a půl civilistů. Předpokládá se, že zhruba 200 000 z nich uprchne v nejbližší době.

Bitva o Mosul může mít za následek až 1,5 milionu uprchlíků

Až milion a půl civilistů může ohrozit boj o Mosul a jeho ostřelování (foto: Daniel Etter/CRS).

V pondělí 17. října propukla bitva o Mosul, poslední výspu tzv. Islámského státu v Iráku. Předpokládá se, že proti vládní přesile čítající 25 000 vojáků bojuje až 8 tisíc bojovníků ISIS. Civilisty před brzkým útokem varovaly tisíce letáků. Organizace spojených národů přesto vyjádřila výjimečné obavy o bezpečí až milionu a půl lidí. Jejich přesný počet není znám – před obsazením extremisty v roce 2014 ve městě žily dva miliony obyvatel.