CHARITA PRO IRÁK

VS 180

Dárcům děkujeme!

Rok poté, co padlo irácké město Mosul

Před rokem padly planiny Ninive a město Mosul v Iráku do rukou Daesh, tzv. Islámského státu. A miliony lidí uprchly ze svých domovů do neznáma bez ničeho. Mysleli si, že se za pár dní vrátí. Nikdy nečekali, že o rok později krize je právě taková, jako když začala.

V současné době vysídlení obyvatelé žijí v Kurdistánu. Nemají ponětí, co jim budoucnost přinese. Neexistují žádné náznaky, že tato bolestivá krize brzy skončí, nebo kdy budou jejich domovy osvobozeny. Nejvíce nyní čelí faktu, že neznají budoucnost. Neznalost jejich budoucího osudu je ochromuje a nemohou v klidu žít. Většina se cítí bezmocná, ale nejhorší je pocit beznaděje.

Většina nyní žije výhradně díky humanitární pomoci, které se jim dostává. Chybí jim pracovní příležitosti. Ceny jsou vysoké a možnosti podpory se ztenčují. Někteří sotva přežívají. Zatímco některé rodiny čekají na šanci na azyl v jiných zemích, jiní přežívají v naději, že krize brzy skončí a oni se budou moci vrátit do svých domovů.

Charita Irák byla jednou z prvních, kdo reagoval a začal pomáhat desítkám tisíců lidí na různých místech v zemi. Hlavní důraz kladla na zajištění přístřeší a poskytnutí okamžité pomoci ve formě potraviny a čisté vody. Dále zajistila i poradenství a mobilizovala místní obyvatele v podpoře pomoci.

Členské organizace Caritas Internationalis po celém světě včetně Charity ČR budou nadále podporovat tyto rodiny a ostatní lidi v nouzi. Například Cordaid (Charita Nizozemí) organizuje nyní fundraisingovou kampaň na podporu Charity Irák a dalších místních partnerů.

Charita Irák vyzvala ostatní země a organizace, aby podpořily úsilí pomáhat, neboť potřeba pomoci je obrovská. A také vyzývá ty, kdo mají moc, aby skoncovali s boji a ukončili konflikt ozbrojenými silami a obnovili stabilitu v zemi.

„Žádáme mír, především pro Sýrii a Irák, aby mohl utichnout ryk zbraní a aby byly obnoveny mírové vztahy mezi různými skupinami, které tvoří obě milované země," řekl papež František během své velikonoční návštěvy Blízkého východu.

Charita ČR stále přijímá příspěvky na pomoc v Iráku, zasláním libovolného finančního příspěvku na sbírkový účet č. 55660022/0800, variabilní symbol 180, či zaslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS CHARITASVET na číslo 87 777.