CHARITA PRO IRÁK

VS 180

Dárcům děkujeme!

Humanitární pomoc v Iráku

Mnoho uprchlíků žije v dočasných příbytcích. Název projektu: Zajištění humanitární pomoci obětem konfliktu a vnitřně přesídlenému obyvatelstvu

Doba trvání projektu: duben až prosinec 2015

Partnerské organizace: Un Ponte Per, Charita Švýcarsko

Zaměření projektu: humanitární pomoc, zdravotní péče

Cíl: Poskytnutí potravinové, nepotravinové a zdravotnické pomoci nejzranitelnějším vnitřně přesídleným rodinám v provincií Erbíl a Dohúk.

Cílová skupina:

• 450 vnitřně vysídlených rodin (2 250 lidí) – potravinové balíčky
  • 485 vnitřně vysídlených rodin (2 425 lidí) – nepotravinová pomoc
  • 200 vnitřně vysídlených rodin (1 000 lidí) – léky a lékařská péče

Země/oblast: Erbíl, Dohúk (Irák)

Popis projektu:

Vzhledem k násilné povaze pronásledování etnických a náboženských menšin ze strany extremistů tzv. Islámského státu se Irák potýká s největším počtem vnitřně přesídlených obyvatel na světě. Od ledna 2014 uprchlo v důsledku násilí z domovů 1,9 milionu lidí a usídlilo se na 1 928 místech Iráku. Mnozí opustili domov bez jakéhokoli vybavení. Dá se očekávat, že počet přesídlených obyvatel bude i nadále stoupat. Krize v Iráku zasáhla zatím 17 milionů z  31,7 milionů obyvatel. Mezi gubernie (kraje) s nejvyšším počtem uprchlíků patří Dohúk, Erbíl a Anbár, přičemž všechny hostí i malé množství uprchlíků ze Sýrie.

Postižení jsou především obyvatelé Kurdistánu, kde na vesnicích či ve městech žili pospolu nejrůznější náboženské i etnické skupiny, tj. křesťané, šíité, Jezídové, Turkméni, Šabakové, Kaka´i a další. Bojovníci hnutí tzv. Islámského státu zahájili svou okupaci v lednu 2014 právě v Kurdistánu, kde vyvražďovali celé vesnice, případně vyháněli obyvatele z jejich domovů. Hnutí je známé svým radikálním výkladem islámu, podporovaného dodržováním tradičního práva šaría a násilím vůči všem, kteří nevyznávají sunnitskou odnož islámu.

Mnoho vysídlených rodin nyní žije v provizorních stanech, které neposkytují dostatečné zázemí. Zejména v zimních měsících nestačily k ochraně před prudkými dešti, větrem a bouřkami. Stovky tisíc lidí obývají také nedostavěné budovy, veřejné budovy, kulturní centra nebo školy. Nejméně půl milionu lidí nemá dokonce žádný přístřešek poskytující úkryt.

Všichni přesídlenci zasažení konfliktem v Iráku potřebují mnohostrannou pomoc, od lékařské péče přes dodávky jídla a hygienické zázemí až po psychickou podporu. Charita ČR proto zajistí lidem mimo uprchlické tábory ve spolupráci se švýcarskou Charitou a organizací Un Ponte Per potravinové balíčky, dále dodávku přikrývek, vařičů, petroleje, kanystrů, hygienických potřeb a dalšího potřebného vybavení domácnosti. Pod dohledem místního Ministerstva zdravotnictví v provinciích Erbíl a Dohúk rovněž zajistí léky a lékařskou péči.

Rozpočet celkem: 2 899 845 Kč

Donor: Ministerstvo zahraničních věcí ČR