JordánskoJordánsko

Dění v sousední Sýrii stižené občanskou válkou od roku 2013 vyvolalo útěk tisíců Syřanů do Jordánska. Velký počet uprchlíků vyčerpává jordánské hospodářství a tento problém se pro něj stává neúnosným. Charita ČR proto podpořila poskytnutí humanitární pomoci v podobě poukázek na potraviny a oblečení nebo příspěvků na pronájem přístřeší.

V letech 2014 až 2016 pomáhala Charita ČR syrským uprchlíkům usazeným v Jordánsku a domácí jordánské populaci vyrovnat se s dopady syrské krize a přispět k mírové a demokratické transformaci Sýrie po skončení konfliktu.

Informace o aktivitách na Blízkém východě za rok 2015 zde.

Delegace z EU navštívila drobné podnikatele v Jordánsku

Nejen díky tvůrčím kurzům mohli vybraní Syřané i Jordánci založit vlastní podnik.

V posledních dvou a půl letech usilovala Charita ČR společně s Charitou Jordánsko o rozvíjení pracovních schopností syrských uprchlíků a jejich jordánských hostitelů tak, aby dovedli vést vlastní výdělečnou činnost. Po kurzech v rozličných dovednostech (například v šití, vaření nebo výrobě šperků) poskytla Charita úspěšným absolventům také materiální nebo finanční podporu k založení podniku. Na čtyři z nich se spolu s blížícím se koncem programu přišli podívat zástupci Evropské Unie doprovázení charitními pracovníky.

V Ammánu proběhl veletrh úspěšných drobných podnikatelů

Mnozí se svými výrobky pyšnili s úsměvem na rtech (foto: Charita Jordánsko).

Od března 2014 se Charita ČR společně s Charitou Jordánsko věnuje rozvíjení schopností vysídlených Syřanů a jejich jordánských hostitelů, kterým tak umožňuje vybudovat si vlastní způsob obživy. Kurzy a následnou materiální i finanční podporu pro zahájení podnikání obě organizace zajišťují v šesti oblastech Jordánska. Zhruba 1 200 osobám navíc poskytly psychologickou péči nebo školení v obecných dovednostech.

Dovednostmi k lepší budoucnosti – příběh vůle a naděje

Basima Ibrahim, uprchlice ze Sýrie.

Před čtyřmi lety dorazila do Jordánska v doprovodu svého manžela, tří synů a dvou dcer třiapadesátiletá Syřanka Basima Ibrahim. Dříve, v době míru, žila rodina poklidným životem. Basima se živila jako učitelka a společně s mužem pracujícím jako krejčí dovedli zajistit pro sebe i své děti všechny potřeby. Válečný konflikt je ale donutil domov i práci opustit.

Generální sekretář Caritas Europa navštívil Charitu Jordánsko

Jorge Nuño Mayer (sedící uprostřed) mezi pracovníky Charity Jordánsko.

Jorge Nuño Mayer, generální sekretář Caritas Europa, se vypravil do Charity Jordánsko. Sledoval zde práci sociálních pracovníků a přehodnocoval pohled Evropanů na dění na Blízkém východě. Zážitky z cesty společně se svými úvahami vyložil v následujícím článku.

Uprchlíci v Jordánsku se učí drobnému podnikání

Průběh školení.

Před dvěma týdny probíhalo v šesti oblastech Jordánska školení převážně pro uprchlíky ze Sýrie, kteří se učili vypracovat podnikatelský plán nebo založit vlastní domácí mikropodnikání. Do června 2016 projde stejným kurzem celkem 150 osob, které již dříve absolvovaly programy na zlepšení praktických dovedností.

Podpora Syřanů v Jordánsku navzdory striktním zákonům nekončí

Mýdla a svíčky vyrobené účastníky programu.

Charitě ČR se podařilo prodloužit své dosavadní aktivity v Jordánsku až do konce roku 2015. Původní plán ovšem narušila opatření jordánské vlády v otázce práv syrských uprchlíků. Ti se již dále nemohou účastnit učňovské výuky ani odborných stáží. Rovněž nesmí zakládat vlastní živnost nebo být zaměstnáni. Zákon tím zásadním způsobem změnil podobu charitní spolupráce v Jordánsku.

Světový potravinový program plánuje přerušení humanitární pomoci syrským uprchlíkům

Na území Jordánska v současnosti žije zhruba 1,4 milionu uprchlíků ze Sýrie, kteří opustili své domovy v důsledku dlouhotrvajícího válečného konfliktu. OSN jich přitom zatím eviduje jen 650 000. V důsledku zatěžování jak jordánské, tak i světové ekonomiky snížil minulý měsíc Světový potravinový program (WFP) poskytované dávky potravinové pomoci. Dle posledních zpráv hrozí WFP dokonce, že podporu syrských uprchlíků přeruší úplně.

Evropská unie se blíží k závěru druhé fáze svého projektu v Jordánsku

Syrské ženy obdržely certifikát (foto: Rudi Koegler).

Grantem ve výši 1,2 milionu jordánských dinárů (tj. přes 41milionů Kč) podporuje Evropská unie uprchlíky ze Sýrie a vybrané sociálně slabé Jordánce, kteří trpí dopady současné krize na Blízkém východě.

Nejasná budoucnost iráckých uprchlíků v Jordánsku

Rasha a její dcera Tania ve svém pokoji v jednom z charitních útulků (foto: Charita Jordánsko).

Jordánsko se hostí v současné době 1,4 milionů Syřanů, 500 000 Iráčanů, 500 000 Palestinců a 35 000 obyvatel Jemenu. Charita Jordánsko jim poskytuje jídlo, přístřeší, zdravotní péči, poradenství, vzdělávání a jinou pomoc. Počet osob v nouzi je ohromující, ale každý uprchlík, kterému se dalo pomoci, znamená určité vítězství.

Syrský konflikt neblaze dopadá na jordánskou ekonomiku

Jordánsko v současnosti hostí zhruba 650 000 syrských uprchlíků. Jordánci se svými syrskými sousedy sdílí své domy, školy, nemocnice, pracovní možnosti a dokonce i tenčící se zásoby vody. Přítomnost uprchlíků ovšem významně zatěžuje národní hospodářství a Jordánsko již dosáhlo maxima své kapacity pro poskytování humanitární pomoci.