Izrael-PalestinaPalestina

Charita ČR pomáhá v Palestině od května 2015. Zaměřuje se na vysokou nezaměstnanost žen a mladých absolventů škol, která je jedním z hlavních ekonomických problémů země. Palestinská vláda je téměř ze třetiny závislá na zahraniční pomoci a z ní je následně poskytována až polovina státních služeb. Při ztenčení zahraničních zdrojů pak nastává ekonomická krize.

Hlavním záměrem Charity ČR je proto připravit Palestince na vlastní podnikání a vlastní výdělečnou činnost.

Informace o aktivitách na Blízkém východě za rok 2015 zde.

V Palestině se mladí učí, jak žádat o zaměstnání

Hromadné foto před budovou univerzity.

Na univerzitách ve městě Betlém a Birzeit proběhlo v prosinci závěrečné školení palestinských studentů. Mladí lidé si během šesti týdnů osvojovali dovednosti nutné pro vykročení z akademické půdy a úspěšný vstup na pracovní trh.

Díky šití mohou palestinské ženy zajistit živobytí pro své rodiny

Samera pozorně sleduje instruktáž u nového šicího stroje.

„Jako první ušiju čelenky pro děti,“ představila své plány Samahar, matka šesti dětí - pěti děvčat a jednoho chlapečka. V domácnosti s nimi žije i její neteř, která v Ramalláhu zůstává kvůli studiím a právě se připravuje na pololetní zkoušky.

Na palestinských univerzitách probíhá školení pro úspěšné nalezení práce

Ilustrační foto.

V sobotu 8. října započal na univerzitě v Betlémě kurz určený pro její studenty a absolventy, během nějž si mladí Palestinci postupně osvojí nejdůležitější dovednosti pro úspěšné nalezení zaměstnání. Naučí se, jak vystupovat při pracovním pohovoru, získají řadu zkušeností potřebných pro život a seznámí se s výzvami, kterým mohou v pracovním procesu běžně čelit.

Jaká budoucnost čeká Gazu?

Psychoterapeutické odpoledne pro děti (foto: Charita Jeruzalém).

„Je 18. května 2016, 8:00 ráno. Je zima, i když předpovídali 38 °C. Jdu víc než kilometr pouštním tunelem z drátů s automatickými branami. Zelené světlo, můžeme projít. Červené světlo, čekáme. Nikdo na dohled, všechny viditelné stopy po lidské přítomnosti, zdá se, zmizely. Toto místo mimo čas a prostor se nazývá Erez: hranice, která spojuje Izrael s Gazou a Gazu s Izraelem. Spojovací čára mezi dvěma světy,“ líčí Rachel Felgines, pracovnice oddělení humanitární pomoci Caritas Internationalis na Blízkém Východě.

Podpora sociálně znevýhodněných v Palestině v plném proudu

Prezentace aktivit Charity ČR v Palestině.

Ekonomika Palestiny z velké míry závisí na cizí podpoře, jejíž výše se odhaduje až na 1,8 bilionů USD (cca 43 bilionů Kč). Přibližně 30 % HDP tedy pochází ze zahraniční pomoci umožňující provoz až poloviny palestinských státních služeb. Nezaměstnanost nejvíce postihuje čerstvé absolventy a ženy (ty dokonce nejvíc z celého arabského světa), přičemž výše platů mezi pohlavími se nad to liší o 12 %.

29. listopad: Mezinárodní den solidarity s Palestinci

Vlajka Palestiny

Organizace spojených národů vyhlásila 29. listopad jako Mezinárodní den solidarity s lidem Palestiny, a to již v roce 1977. Den má zvýšit podvědomí o krizové situaci v zemi a přimět k nastolení míru mezi Izraelci a Palestinci. Generální ředitel Charity Jeruzalém, Fr. Raed Abusahlia, při příležitosti významného dne zveřejnil své prohlášení s výzvou k solidaritě s Palestinci.

Je třeba zastavit stupňování násilí na Západním břehu

Klientka centra Charity Jeruzalém, poskytující mj. zdravotní péči. (foto: Katie Orlinsky pro Caritas Internationalis)

Charita Jeruzalém je stále více znepokojena stupňujícím se násilím mezi izraelskými osadníky a Palestinci na Západním břehu Jordánu. V posledních týdnech zprávy hovoří o incidentech na více než 50 místech. Jednalo se o házení kamenů, žhářství, střelbu a střety v Nábulusu, Ramalláhu, Betlémě, Jaffě a Nazaretu.

Od září je v Palestině zpřístupněno certifikované učňovské vzdělávání

Palestinská účastnice učňovského kurzu.

Většina mladých lidí a především žen v Palestině nemá po dvanácti letech školní docházky šanci najít vhodné pracovní uplatnění. Pouze část viny přitom nese volba tržně neatraktivního studijního oboru. Charita ČR proto v zemi podporuje zaměstnanost sociálně znevýhodněných obyvatel, tedy mladých a žen.

Běžný den v Gaze

The clinic of the Caritas Jerusalem-Gaza branch centre in Gaza City. (Katie Orlinsky/Caritas)

Františkánská misionářka Bridget Tighe se rozhodla podělit se se svými zážitky z dobrovolné služby v Charitě Jeruzalém. Pomáhá v palestinském pásmu Gazy, které je z velké části závislé právě na podpoře druhých.