Vlajka Palestinské autonomieInformace o Palestinské autonomii

Rozloha: 6 220 km2

Počet obyvatel: 4 550 000 (r. 2014)

Státní zřízení: poloprezidentská autonomní oblast

Měna: nový izraelský šekel, jordánský dinár, egyptská libra

Hlavní město: Ramalláh

Vznik: 4. května 1944

Časové pásmo: UTC+2

Jazyk: arabština (úřední), hebrejština

Obyvatelstvo (etnika): Arabové, židovští osadníci

Náboženství: islám, judaismus, křesťanství a další

Telefonní předvolba z ČR: +970

Historické okamžiky:

Původní název území mezi Středozemním mořem a řekou Jordán zněl Palestina. Dnes se zde nachází zejména Izrael. V 7. století Palestinu obsadili muslimové a v 16. se dostala pod nadvládu Osmanské říše. Pod ní setrvala až do konce 1. světové války a po ní ji spravovala Velká Británie.

Zhruba od roku 1850 sem začali proudit židovští osadníci s úmyslem zbudovat židovský stát, tedy vyznavači sionismu. Tuto ideologii založil Theodor Herzl a záhy se rozšířila mezi Židy ve východní Evropě stižené antisemitismem a pogromy, později také nacistickým pronásledováním. V květnu 1948 došlo k vyhlášení Židovského státu, a to i přes nevůli Arabů žijících v Palestině. Arabské státy na nově vzniklý Izrael zaútočily, ten si přesto své uznání opakovaně dobyl.

Hlavním sporem arabsko-izraelského konfliktu byl a je spor o palestinské území, stejně jako nárok na Jeruzalém považovaný oběma státy za hlavní metropoli. Až po mírových dohodách v 90. letech 20. století vznikla nezávislá státní správa Palestiny. Proces vedoucí k míru přerušilo palestinské povstání (tzv. první a druhá intifáda).  Samospráva je tak dosud zcela závislá na ekonomické pomoci Izraele, nedovede potřít vlastní teroristické skupiny útočící na Izrael, vypořádat se s chudobou i takřka občanskou válkou mezi stoupenci politických hnutí Fatah a Hamás.

I když došlo v listopadu roku 2012 k podepsání příměří mezi Izraelem a palestinskými radikály, v roce 2014 násilí opět propuklo. Bezprostředním motivem se stalo nalezení tří mrtvých těl unesených izraelských studentů v červnu 2014. Premiér Izraele označil za viníka hnutí Hamás a projevil vůli k odvetným krokům. Z Pásma Gazy také radikálové podnikli raketové útoky směřované do oblasti Izraele. Ten na agresi odpověděl leteckými nálety i rozšířením operací v Pásmu Gazy, zejména v místech, kde působí hnutí Hamás. Do konfliktu Izrael následně zapojil i pozemní vojska. Boje skončily v srpnu 2014, a to příměřím, které dosud obě strany dodržují.

Palestině se dostává pomoci na základě asociační dohody s Evropskou unií, která se snaží zasahovat do mírových procesů na Blízkém východě. EU například finančně podporuje palestinskou vládu nebo usiluje o liberalizaci obchodu mezi Palestinou a Izraelem.

Zajímavost: Palestina se coby název pro historické území na Blízkém východě nachází už v dílech antického historika Hérodota. V Tóře se tato oblast nazývá Kanaán. V minulosti se užívalo i pojmenování Svatá země nebo Země izraelská.

Bližší informace o cestování do Palestiny najdete na www.mzv.cz.