CHARITA PRO SÝRII

č.ú. 55660022/0800, VS 182

Všem dárcům děkujeme.

SýrieSýrie

Charita ČR pomáhá v Sýrii od jara roku 2012, kdy vyhlásila finanční sbírku na pomoc obětem občanské války, ve kterou se proměnilo násilné potlačení původně poklidných protivládních protestů v březnu 2011. Tehdy se vlna bouří postupně rozšířila do celé země.

Z prostředků získaných ve veřejné sbírce Charita ČR zajistila a nadále podporuje dodávky jídla a materiální pomoc jak obyvatelům v Damašku a na severu země, tak i uprchlíkům nuceným ze země odejít.

Na stránce Charita pro Sýrii najdete informace o možnosti přispět na humanitární sbírku.

Charita doporučila, aby hostitelské země umožnily uprchlíkům pracovat

Ze školicího kurzu pro syrské uprchlíky žijící v Libanonu (foto: Matthieu Alexandre/Caritas).

Caritas Internationalis na dubnové konferenci v Bruselu svolané k otázce Sýrie vyzvala západní země k větší pomoci prchajícím Syřanům, a to v reakci na statistiku, podle níž více než pět miliónů přeshraničních běženců žije v sousedních zemích jako uprchlíci.

„Vzpomínky na Rakku ve mně zůstaly jen krásné“, tvrdí Syřanka Rabba

Rabba Lissa se navzdory své situaci ráda usmívá (foto: Patrick Nicholson/Caritas).

„Život ve městě Rakka býval dobrý. Měli jsme ovce, půdu a vodu. Poté, co začaly problémy s ISIS, jsme odešli do Damašku. Dokázali jsme to dřív, než uzavřeli cesty. Všechny vzpomínky na Rakku ve mně zůstaly jen krásné,“ líčí svůj příběh šedesátiletá Syřanka Rabba Lissa, matka šesti dětí a babička sedmi vnoučat.

Abeer Al Hasan i nadále věří v budoucnost Sýrie

I přes příkoří, které musí Abeer překonat, by Sýrii nikdy neopustila (foto: Patrick Nicholson / Caritas Internationalis).

„Boje nás donutily opustit domov. Manžel mi zemřel před 7 měsíci, stoupl na minu poblíž továrny. Když jsem dostala zprávu o nehodě, běžela jsem přímo do nemocnice. Neviděla jsem ho, protože jeho tělo už spálili. Nemohla jsem přestat brečet ani se zbavit šoku,“ popisuje nešťastnou událost čtyřiatřicetiletá Abeer Al Hasan, matka Josefa (4 roky) a Mary (10 let).

„Přežili jsme díky tomu, že jsme včas utekli“

Badia a její jediná dcera (foto: Patrick Nicholson).

„Islámský stát převzal kontrolu nad oblastí, ve které jsme v Aleppu bydleli. Muži z IS dohlíželi na vše, co se dalo koupit, proto se ceny velmi zvýšily. Zabíjeli také lidi přímo v jejich domovech. Když si žena oblékla něco zeleného nebo červeného, napadli ji. Když byla pěkná, znásilnili ji a udělali z ní otrokyni. Naši sousedku zajali, a když se nevrátila, její manžel si vzal život,“ popisuje situaci v Aleppu pětatřicetiletá Badia Mehnid.

Konflikt v Sýrii vstupuje do sedmého roku své existence

Válka v Sýrii trvá již 6 let a neblaze se podepisuje rovněž na ženách.

Válka v Sýrii začala 15. března roku 2011. O šest let později se země nachází uprostřed zkázy. Světové Charity působí jak v Sýrii samotné, tak v okolních zemích, které přijímají většinu uprchlíků. I evropské pobočky pečují o statisíce těch, kteří utekli hledat bezpečí.

Válka v Sýrii trvá 6 let a miliony dětí neznají život v míru

Miliony dětí neznají život v míru a nemají možnost chodit do školy.

Už 6 let trvá válečný konflikt v Sýrii, který ve středu 15. března vstoupí do dalšího roku. Situace v zemi se stále zhoršuje. 13,5 milionu Syřanů potřebuje nutně humanitární pomoc, 5 milionů lidí muselo opustit zemi a víc než 2 miliony syrských dětí nemohou chodit do školy a vzdělávat se. Za každým číslem smutných statistik se skrývá konkrétní dítě, žena nebo muž. České humanitární organizace společně přinášejí příběhy několika lidí, se kterými se jejich pracovníci setkali při doručování pomoci.

Caritas internationalis mapuje 6 let krize v Sýrii

Válka v Sýrii trvá již 6 let (foto: Patrick Nicholson/Caritas).

Caritas Internationalis zveřejnila speciální webovou stránku věnovanou šesti letům krize v Sýrii. Společně s prezidentem Charity Sýrie, biskupem Antoinem Audem z Aleppa, totiž věří, že mír je možný. Kampaň s názvem "Peace is Possible" vede již rok.

Šest malých sourozenců přežívá v Aleppu bez rodičů

Šest sourozenců pohromadě.

Charita Aleppo natočila během pravidelné návštěvy ohrožených lokalit reportáž o stavu východní části města zničeného boji. Mimo jiné při ní převzali do péče šest malých dětí, sourozenců žijících o samotě v rozbořeném domě, odkud je zachránili až sousedé.

Damašek zasáhl nedostatek vody

Základním nedostatkem v Damašku je nyní voda (foto: Charita Sýrie).

„Dostali jsme se zpátky do doby kamenné,“ řekl by kterýkoliv Syřan v Damašku po dotazu na místní situaci. Syrské hlavní město trpí dlouhými výpadky elektřiny a omezeným množstvím benzínu či nafty. Lidé v současných chladných dnech žijí zcela bez topení. Největší problém ale spočívá v nedostatku vody.

500 syrských dětí dostalo boty a teplé oblečení

Walaa Al-Halabi, 25, dostává poukaz od Charity Sýrie. „V této těžké době potřebujeme jakoukoli pomoc, hlavně však chceme bezpečí, abychom se mohli vrátit do našich domovů a zase žít důstojně,” sdělila (foto: Charita Sýrie).

Zima v Sýrii dokáže být krutá. Teploty se již delší dobu pohybují pod bodem mrazu, mohou přitom klesat až na -11°C. Většina lidí se na takové počasí neměla jak připravit. Nedostává se jim peněz na teplé oblečení, kamna nebo přikrývky. Šance na přežití snižuje i nárůst cen za vytápění.