CHARITA PRO SÝRII

na číslo 87 777

Všem dárcům děkujeme.

SýrieSýrie

Charita ČR pomáhá v Sýrii od jara roku 2012, kdy vyhlásila finanční sbírku na pomoc obětem občanské války, ve kterou se proměnilo násilné potlačení původně poklidných protivládních protestů v březnu 2011. Tehdy se vlna bouří postupně rozšířila do celé země.

Z prostředků získaných ve veřejné sbírce Charita ČR zajistila a nadále podporuje dodávky jídla a materiální pomoc jak obyvatelům v Damašku a na severu země, tak i uprchlíkům nuceným ze země odejít. Vedle poskytování humanitární pomoci v Sýrii se Charita zaměřuje také na Jordánsko, kam utíká velký počet uprchlíků.

Na stránce Charita pro Sýrii najdete informace o možnosti přispět na humanitární sbírku.

Informace o aktivitách humanitární pomoci Charity ČR za rok 2015 naleznete zde.

Konflikt v Sýrii vstupuje do sedmého roku své existence

Válka v Sýrii trvá již 6 let a neblaze se podepisuje rovněž na ženách.

Válka v Sýrii začala 15. března roku 2011. O šest let později se země nachází uprostřed zkázy. Světové Charity působí jak v Sýrii samotné, tak v okolních zemích, které přijímají většinu uprchlíků. I evropské pobočky pečují o statisíce těch, kteří utekli hledat bezpečí.

Válka v Sýrii trvá 6 let a miliony dětí neznají život v míru

Miliony dětí neznají život v míru a nemají možnost chodit do školy.

Už 6 let trvá válečný konflikt v Sýrii, který ve středu 15. března vstoupí do dalšího roku. Situace v zemi se stále zhoršuje. 13,5 milionu Syřanů potřebuje nutně humanitární pomoc, 5 milionů lidí muselo opustit zemi a víc než 2 miliony syrských dětí nemohou chodit do školy a vzdělávat se. Za každým číslem smutných statistik se skrývá konkrétní dítě, žena nebo muž. České humanitární organizace společně přinášejí příběhy několika lidí, se kterými se jejich pracovníci setkali při doručování pomoci.

Caritas internationalis mapuje 6 let krize v Sýrii

Válka v Sýrii trvá již 6 let (foto: Patrick Nicholson/Caritas).

Caritas Internationalis zveřejnila speciální webovou stránku věnovanou šesti letům krize v Sýrii. Společně s prezidentem Charity Sýrie, biskupem Antoinem Audem z Aleppa, totiž věří, že mír je možný. Kampaň s názvem "Peace is Possible" vede již rok.

Šest malých sourozenců přežívá v Aleppu bez rodičů

Šest sourozenců pohromadě.

Charita Aleppo natočila během pravidelné návštěvy ohrožených lokalit reportáž o stavu východní části města zničeného boji. Mimo jiné při ní převzali do péče šest malých dětí, sourozenců žijících o samotě v rozbořeném domě, odkud je zachránili až sousedé.

Damašek zasáhl nedostatek vody

Základním nedostatkem v Damašku je nyní voda (foto: Charita Sýrie).

„Dostali jsme se zpátky do doby kamenné,“ řekl by kterýkoliv Syřan v Damašku po dotazu na místní situaci. Syrské hlavní město trpí dlouhými výpadky elektřiny a omezeným množstvím benzínu či nafty. Lidé v současných chladných dnech žijí zcela bez topení. Největší problém ale spočívá v nedostatku vody.

500 syrských dětí dostalo boty a teplé oblečení

Walaa Al-Halabi, 25, dostává poukaz od Charity Sýrie. „V této těžké době potřebujeme jakoukoli pomoc, hlavně však chceme bezpečí, abychom se mohli vrátit do našich domovů a zase žít důstojně,” sdělila (foto: Charita Sýrie).

Zima v Sýrii dokáže být krutá. Teploty se již delší dobu pohybují pod bodem mrazu, mohou přitom klesat až na -11°C. Většina lidí se na takové počasí neměla jak připravit. Nedostává se jim peněz na teplé oblečení, kamna nebo přikrývky. Šance na přežití snižuje i nárůst cen za vytápění.

Sýrie se Vánoc nedočká

Šestiletá Fatimah se chlubí novými botami, které si mohla pořídit díky poukázce od Charity (foto: Charita Sýrie).

Přestože všude vládne zima, Vánoce do Sýrie nepřijdou. Již pět let v ní lidé trpí krutou válkou. Miliony Syřanů žijí bez domova a těm, kteří jej mají, stejně schází elektřina i topení. Sami pracovníci Charity museli spálit svůj nábytek, aby se zahřáli. Školy, které dosud vyučují, si nemohou dovolit palivo, a proto v nich žáci sedí zabalení do tlustých dek.

„Stojíme za Aleppem,“ hlásají světové Charity

Světové Charity pořádají kampaň "Mír je možný", který vyzývá k ukončení sporů v Sýrii.

Caritas Internationalis obnovila svoji výzvu k nastolení míru v Sýrii. Vláda nyní kontroluje východ Aleppa. Celý svět se přitom obává o více než 250 000 civilistů, kteří se na místě stále nachází, a pro něž Charita vyšetřila nouzové finanční prostředky. Současně vyzvala k okamžitému ukončení konfliktu, přísunu humanitární pomoci a ochraně civilistů.

Papež František povede společnou modlitbu za Sýrii

Syrští uprchlíci v Bekaa Valley (foto:  Isabel Corthier/Caritas).

Obyvatelé Sýrie se každodenně stávají obětmi nekončící války. S bitvami probíhajícími ve městech Aleppo či Hassakeh se situace ještě zhoršuje. Caritas Internationalis proto vyzývá kostely, školy, své příznivce, vládu i lidi dobré víry, aby se zúčastnili společné modlitby za Sýrii, jejíž text sepsali charitní pracovníci z Blízkého Východu.

„V novém domě jsme žili jen šest měsíců,“ vypráví Syřanka Rima

Ilustrační foto.

Paní Rima (57) vyhledala partnerskou organizaci Charity ČR v Damašku rozpačitá, vystrašená a s prosbou o pomoc. „Utekli jsme z domu s prázdnýma rukama. Nyní žijeme v příbytku, v kterém je v létě příliš vedro a v zimě tuhý mráz. Dozvěděla jsem se o vás a ráda bych požádala o ventilátor,“ nechala se slyšet. Obdržela jej a následně se humanitární pracovníci vypravili k paní Rimě domů.