CHARITA PRO SÝRII

na číslo 87 777

Všem dárcům děkujeme.

SýrieSýrie

Charita ČR pomáhá v Sýrii od jara roku 2012, kdy vyhlásila finanční sbírku na pomoc obětem občanské války, ve kterou se proměnilo násilné potlačení původně poklidných protivládních protestů v březnu 2011. Tehdy se vlna bouří postupně rozšířila do celé země.

Z prostředků získaných ve veřejné sbírce Charita ČR zajistila a nadále podporuje dodávky jídla a materiální pomoc jak obyvatelům v Damašku a na severu země, tak i uprchlíkům nuceným ze země odejít. Vedle poskytování humanitární pomoci v Sýrii se Charita zaměřuje také na Jordánsko, kam utíká velký počet uprchlíků.

Na stránce Charita pro Sýrii najdete informace o možnosti přispět na humanitární sbírku.

Informace o aktivitách humanitární pomoci Charity ČR za rok 2015 naleznete zde.

Damašek zasáhl nedostatek vody

Základním nedostatkem v Damašku je nyní voda (foto: Charita Sýrie).

„Dostali jsme se zpátky do doby kamenné,“ řekl by kterýkoliv Syřan v Damašku po dotazu na místní situaci. Syrské hlavní město trpí dlouhými výpadky elektřiny a omezeným množstvím benzínu či nafty. Lidé v současných chladných dnech žijí zcela bez topení. Největší problém ale spočívá v nedostatku vody.

500 syrských dětí dostalo boty a teplé oblečení

Walaa Al-Halabi, 25, dostává poukaz od Charity Sýrie. „V této těžké době potřebujeme jakoukoli pomoc, hlavně však chceme bezpečí, abychom se mohli vrátit do našich domovů a zase žít důstojně,” sdělila (foto: Charita Sýrie).

Zima v Sýrii dokáže být krutá. Teploty se již delší dobu pohybují pod bodem mrazu, mohou přitom klesat až na -11°C. Většina lidí se na takové počasí neměla jak připravit. Nedostává se jim peněz na teplé oblečení, kamna nebo přikrývky. Šance na přežití snižuje i nárůst cen za vytápění.

Sýrie se Vánoc nedočká

Šestiletá Fatimah se chlubí novými botami, které si mohla pořídit díky poukázce od Charity (foto: Charita Sýrie).

Přestože všude vládne zima, Vánoce do Sýrie nepřijdou. Již pět let v ní lidé trpí krutou válkou. Miliony Syřanů žijí bez domova a těm, kteří jej mají, stejně schází elektřina i topení. Sami pracovníci Charity museli spálit svůj nábytek, aby se zahřáli. Školy, které dosud vyučují, si nemohou dovolit palivo, a proto v nich žáci sedí zabalení do tlustých dek.

„Stojíme za Aleppem,“ hlásají světové Charity

Světové Charity pořádají kampaň "Mír je možný", který vyzývá k ukončení sporů v Sýrii.

Caritas Internationalis obnovila svoji výzvu k nastolení míru v Sýrii. Vláda nyní kontroluje východ Aleppa. Celý svět se přitom obává o více než 250 000 civilistů, kteří se na místě stále nachází, a pro něž Charita vyšetřila nouzové finanční prostředky. Současně vyzvala k okamžitému ukončení konfliktu, přísunu humanitární pomoci a ochraně civilistů.

Papež František povede společnou modlitbu za Sýrii

Syrští uprchlíci v Bekaa Valley (foto:  Isabel Corthier/Caritas).

Obyvatelé Sýrie se každodenně stávají obětmi nekončící války. S bitvami probíhajícími ve městech Aleppo či Hassakeh se situace ještě zhoršuje. Caritas Internationalis proto vyzývá kostely, školy, své příznivce, vládu i lidi dobré víry, aby se zúčastnili společné modlitby za Sýrii, jejíž text sepsali charitní pracovníci z Blízkého Východu.

„V novém domě jsme žili jen šest měsíců,“ vypráví Syřanka Rima

Ilustrační foto.

Paní Rima (57) vyhledala partnerskou organizaci Charity ČR v Damašku rozpačitá, vystrašená a s prosbou o pomoc. „Utekli jsme z domu s prázdnýma rukama. Nyní žijeme v příbytku, v kterém je v létě příliš vedro a v zimě tuhý mráz. Dozvěděla jsem se o vás a ráda bych požádala o ventilátor,“ nechala se slyšet. Obdržela jej a následně se humanitární pracovníci vypravili k paní Rimě domů.

Syřané jsou vyčerpaní, upozorňuje Charita Sýrie

Syřané jsou vyčerpaní (foto: Caritas Europa).

U příležitosti Mezinárodního dne míru se Caritas Europa připojila k modlitbám za rychlé vyřešení všech současných konfliktů ve světě. K jedněm z nich patří válka v Sýrii. Po skoro šesti letech války, která zemi zdevastovala, stála život stovky tisíc obětí a 11 milionů lidí donutila se vystěhovat, se Syřané cítí vyčerpaní nekončícím násilím, smutkem a šílenstvím, které ovlivňují jejich každodenní život.

Papež František opět vyzval k ukončení sporů na Blízkém východě

Papež František během setkání (foto: Alfonso Apicella/Caritas).

Papež František se 29. září 2016 ve Vatikánu setkal s církevními pracovníky věnujícími se krizi v Sýrii a Iráku. Zúčastnilo se na 40 zástupců církví a katolických organizací poskytujících v regionu humanitární pomoc – včetně zástupců světových Charit. Mezi přítomnými nechyběl ani Stefan de Mistura, delegát Spojených národů vyslaný do Sýrie.

Tragédie v Sýrii nekončí

Váka v Sýrii stále nekončí

Během pěti let občanské války v Sýrii muselo více než 10 milionů lidí opustit své domovy, polovina měst se nachází ve zpustošeném stavu a spadlo nejméně 1 200 000 domů. Rozsah zkázy lze nejlépe pozorovat ve městě Homs, jednom z prvních bojišť mezi vládou a povstaleckými silami. "Nekonečné řady neobyvatelných domů a na ulicích ani živáčka – přesně tak vypadají celé čtvrti v Homsu," popsal zaměstnanec Charity.

Charita Hassakeh v první linii

Hassakeh (photo: Caritas Syria).

“Nemohu zapomenout na zvuk střelby mísící se se zpěvem dětí z blízké školy. Učitelé možná přiměli děti zpívat, aby odvedli jejich pozornost od dění venku,” vzpomíná terénní pracovník Samar Kajo, který uprchl do bytu své kolegyně z charitní kanceláře v syrském městě Hassakeh, jakmile vypukly těžké střety. Kurdská milice totiž 16. srpna zahájila hlavní útok proti vládou kontrolované části města a kancelář Charity Sýrie se tak ocitla v první linii.