CHARITA PRO SÝRII

Všem dárcům děkujeme.

Vlajka SýrieInformace o Sýrii

Rozloha: 185 180 km2

Počet obyvatel: 17 951 639 (r. 2014)

Státní zřízení: unitární polo-prezidentská republika pod autoritativním režimem

Měna: syrská libra

Hlavní město: Damašek

Vznik: 17. dubna 1946

Časové pásmo: UTC+2

Jazyk: arabština (úřední), kurdština, arménština, aramejština, francouzština a další

Obyvatelstvo (etnika): Arabové (90 %), Kurdi, Arméni a další

Náboženství: islám (87 %), křesťanství (10 %), judaismus, drúzové

Telefonní předvolba z ČR: +963

Historické okamžiky:

Po první světové válce se Sýrie ovládaná Osmanskou říší stala součástí francouzského mandátního území. Rezoluce OSN v únoru 1946 rozhodla, že francouzská vojska zemi opustí. Syrské elitě se však nepovedlo vybudovat jednotný stát a v březnu 1949 došlo k vojenskému převratu následovanému častým střídáním vlád. V letech 1958–61 tvořila Sýrie spolu s Egyptem součást Sjednocené arabské republiky. Po vystoupení z ní zavedl nový režim policejní stát, spolu s nímž byl roku 1962 vyhlášen nepřetržitý výjimečný stav kvůli nedořešenému konfliktu s Izraelem. Už v roce 1966 nastal další puč, vedený generálem Saláhem al-Džadídem. Po třech letech byl svržen Háfizem al-Asadem z vládnoucí politické strany Baas. Postupně k nové elitě rostl odpor, který vyústil roku 1982 v povstání Muslimského bratrstva ve městě Hamá, následně krvavě potlačené. Roku 1999 Háfiz al-Asad zemřel a v čele státu stanul syn Bašár al-Asad. V březnu 2011 propukly po vzoru jiných arabských států i na území Sýrie demonstrace proti vládnoucímu režimu. V dubnu byl sice po 48 letech zrušen výjimečný stav, ale k utišení bouří nestačil. Po neustávajících protestech se syrská armáda uchýlila k většímu násilí. V zemi vypukla občanská válka a mnoho obyvatel ze Sýrie uteklo, zejména do okolních států.

Zajímavost: Na území Libanonu, Izraele a Sýrie žije velmi uzavřená nábožensko-etnická skupina obyvatel zvaných drúzové. Kořeny mají v Egyptě a je jich zhruba milion. V 11. století se odštěpili od šíitů,  ovlivněni novoplatonismem a gnosticismem, věřící v přerozování. Nepřivádí druhé na svoji víru a není možné k drúzům konvertovat. Uznávají sedm povinností, z nichž jednou je loajalita k vlasti.

Bližší informace o cestování do Sýrie najdete na www.mzv.cz.