Evropa.Země Evropy a bývalého Sovětského svazu

Charita ČR působí v rámci Evropy a v některých zemích bývalého Sovětského svazu. Jmenovitě se jedná o:

Díky Tříkrálové sbírce jsme mohli opět pomoci na Ukrajině a v Moldavsku

Pracovnice Centra zdravotně sociální péče poskytují základní ošetření, Grigorauca, Moldavsko

Díky vaším darům z loňské Tříkrálové sbírky mohlo Středisko humanitární pomoci a rozvojové spolupráce v roce 2017 opět pomáhat na Ukrajině a v Moldavsku. Peníze byly rozděleny do humanitárních a rozvojových projektů DCHOO a podpořily tak nemalým dílem potřebné rodiny, děti i seniory.

Sbírka na podporu rodiny tragicky zesnulého Mykoly

Zesnulý Mykola s dětmi

AKTUALIZOVÁNO: Na podporu rodiny tragicky zesnulého Mykoly se během prvního týdne sbírky vybralo 68 100 korun, přispělo 112 lidí. Šestadvacetiletý Mykola Shuruta zahynul 7. prosince v továrně „Borgers” na Rokycansku. Smrtelný úraz utrpěl při manipulaci s lisem. Zanechal po sobě manželku a dvě malé děti. Jedno z nich je hendikepované a vyžaduje zvláštní péči. Sbírka i nadále probíhá - děkujeme všem, kdo jejím prostřednictvím pomohou mladé vdově překlenout nějtěžší období.

Maximův svět očima Petry Procházkové

Maxim, foto: Petra Procházková

„Projekt Charity ČR Partnerstvím k inkluzi v Moldavsku mnozí vnímají jako nastandard – pro děti se zvláštními potřebami je to ale jediná šance na důstojný život,“ upozorňuje Petra Procházková, která nedávno podnikla cestu po Moldavsku a kromě seniorů navštívila také mateřské školky a dětská centra. Její reportáž o malém Maximovi a dětech, které mají problém se začleněním do kolektivu i společnosti, si budete moct přečíst už 2. ledna v Katolickém týdeníku.

Charitní pracovník byl k ruce zubaři. Ošetřili přes 80 lidí v Banátu

Lékař ošetřil v Banátu 85 pacientů. Zdarma

Svatá Helena - Trhání kořenů a vyspravování zubních protéz. Takto nejčastěji pomáhal českým krajanům žijícím v rumunském Banátu zubař Jaroslav Navrátil. Jako dobrovolník působil týden v zubní ordinaci, kterou vybavila Oblastní charita Hodonín spolu s dárci ve vesničce Svatá Helena. Na místě asistoval lékaři Martin Zamazal z Arcidiecézní charity Olomouc...

Úspěšné zakončení aktivit na podporu domácí péče v Moldavsku

V Moldavsku Charita ČR dlouhodobě podporuje služby domácí péče pro seniory (foto: ČRA).

Domácí péče na severu a západě Moldavska již z rukou Charity ČR a místní partnerské organizace Asociace HomeCare přešla pod místní samosprávu. Konkrétně se jedná o Centrum Rebeca v obci Bălți a Centrum Sv. Iuliana v obci Țaul. Více na webu České rozvojovové agentury, sponzora obou projektů (ZDE).

Nakládání pomoci pro Ukrajinu natáčela televize

Olomouc, Kolomyja – Sedmdesát postelí, každá váží zhruba 50 kilogramů. S takovým nákladem se včera popasovali pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc. Postele, matrace a noční stolky vyslali kamionem směr ukrajinská Kolomyja. Využije je tamní nemocnice a připravovaná noclehárna pro lidi bez domova. Více v reportáži České televize: Události v regionech

Serjožka i tatínek se navzdory dluhům stále usmívají

Serjožka se loni nemohl kvůli vleklé infekci podrobit operaci.

Vladimir Cerbov, zástupce Charity ČR v Moldavsku, minulý týden navštívil dvoučlennou rodinu Serjožky Andronica a jeho otce Iona. Kvůli zdlouhavé infekci nemohl dnes dvacetiletý mladý muž trpící chorobným stažením svalů loni podstoupit žádnou z plánovaných operací. Dar z roku 2016 tak musel jeho otec využít na léčbu, nákup léků, zdravotnického materiálu a návštěvy u lékaře.

Péče o mentálně postižené děti, sociální podnikání a domácí hospicová péče - výzvy pro Mariupol

Arcidiecéze olomoucká, Diecéze brněnská – Dvoučlenný tým Charity Mariupol z Ukrajiny, její ředitel Rostyslav Sprynjuk a jeho zástupce Jevgenij Čako, přijeli nasbírat nové zkušenosti do Charit v Olomouci, Zábřehu, Uherském Hradišti a ve Znojmě. Do Česka je pozvala Arcidiecézní charita Olomouc, se kterou spolupracují při výdeji teplého jídla pro uprchlíky z východu Ukrajiny, kde se válčí.  Protože v Mariupolu přebývá velký počet těchto potřebných, chtějí odstartovat sociální podnikání – to dá práci lidem v nouzi a také zabezpečí činnost Charity. Mariupolští se při své návštěvě (20. – 24. února) zaměřili také na domácí hospicovou péči či začleňování mentálně postižených dětí a mladých do společnosti.