Evropa.Země Evropy a bývalého Sovětského svazu

Charita ČR působí v rámci Evropy a v některých zemích bývalého Sovětského svazu. Jmenovitě se jedná o:

Charitní pracovník byl k ruce zubaři. Ošetřili přes 80 lidí v Banátu

Lékař ošetřil v Banátu 85 pacientů. Zdarma

Svatá Helena - Trhání kořenů a vyspravování zubních protéz. Takto nejčastěji pomáhal českým krajanům žijícím v rumunském Banátu zubař Jaroslav Navrátil. Jako dobrovolník působil týden v zubní ordinaci, kterou vybavila Oblastní charita Hodonín spolu s dárci ve vesničce Svatá Helena. Na místě asistoval lékaři Martin Zamazal z Arcidiecézní charity Olomouc...

Úspěšné zakončení aktivit na podporu domácí péče v Moldavsku

V Moldavsku Charita ČR dlouhodobě podporuje služby domácí péče pro seniory (foto: ČRA).

Domácí péče na severu a západě Moldavska již z rukou Charity ČR a místní partnerské organizace Asociace HomeCare přešla pod místní samosprávu. Konkrétně se jedná o Centrum Rebeca v obci Bălți a Centrum Sv. Iuliana v obci Țaul. Více na webu České rozvojovové agentury, sponzora obou projektů (ZDE).

Nakládání pomoci pro Ukrajinu natáčela televize

Olomouc, Kolomyja – Sedmdesát postelí, každá váží zhruba 50 kilogramů. S takovým nákladem se včera popasovali pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc. Postele, matrace a noční stolky vyslali kamionem směr ukrajinská Kolomyja. Využije je tamní nemocnice a připravovaná noclehárna pro lidi bez domova. Více v reportáži České televize: Události v regionech

Serjožka i tatínek se navzdory dluhům stále usmívají

Serjožka se loni nemohl kvůli vleklé infekci podrobit operaci.

Vladimir Cerbov, zástupce Charity ČR v Moldavsku, minulý týden navštívil dvoučlennou rodinu Serjožky Andronica a jeho otce Iona. Kvůli zdlouhavé infekci nemohl dnes dvacetiletý mladý muž trpící chorobným stažením svalů loni podstoupit žádnou z plánovaných operací. Dar z roku 2016 tak musel jeho otec využít na léčbu, nákup léků, zdravotnického materiálu a návštěvy u lékaře.

Péče o mentálně postižené děti, sociální podnikání a domácí hospicová péče - výzvy pro Mariupol

Arcidiecéze olomoucká, Diecéze brněnská – Dvoučlenný tým Charity Mariupol z Ukrajiny, její ředitel Rostyslav Sprynjuk a jeho zástupce Jevgenij Čako, přijeli nasbírat nové zkušenosti do Charit v Olomouci, Zábřehu, Uherském Hradišti a ve Znojmě. Do Česka je pozvala Arcidiecézní charita Olomouc, se kterou spolupracují při výdeji teplého jídla pro uprchlíky z východu Ukrajiny, kde se válčí.  Protože v Mariupolu přebývá velký počet těchto potřebných, chtějí odstartovat sociální podnikání – to dá práci lidem v nouzi a také zabezpečí činnost Charity. Mariupolští se při své návštěvě (20. – 24. února) zaměřili také na domácí hospicovou péči či začleňování mentálně postižených dětí a mladých do společnosti.

Tisíce lidí z východní Ukrajiny přežívají bez vody a elektřiny

Ve městě ohrožovaném boji poskytuje ukrajinská Charita humanitární pomoc (foto: Charita Ukrajina).

Evropské Charity se obávají o humanitární krizi hrozící na východě země, kde neustávají boje mezi vládními silami a separatisty. Bojová fronta u města Avdiivka odřízla od vody a energií většinu z 25 000 obyvatel – a to v době, kdy teploty klesly na -17°C. Ukrajinská Charita proto začala s distribucí nouzových potravinových balíčků do tisícovky domácností, kterým vydrží zhruba na dva nebo tři týdny. Pokud získá další finance, akci zopakuje.

Gruzínskou Charitu povzbudil papež František

Papež František motivoval gruzínské charitní pracovníky k další práci.

V nedávné době prošla Charita Gruzie mnoha změnami i významnými okamžiky, ke kterým patřila mimo jiné i návštěva papeže Františka. Jednalo se o jednu z nejdůležitějších událostí během celého dvaadvacetiletého působení organizace.

Uprchlíci v Srbsku potřebují další pomoc

V oficiálních centrech Charita rozdává jídlo - čerstvé pečivo a teplou polévku (foto: Charita Srbsko).

Srbsko zažívá tuhé zimy pravidelně. V posledních letech se teploty pohybovaly pár stupňů pod nulou. Letos ovšem v Bělehradě klesy na -20°C a v jižním Srbsku dokonce na -30°C. Problémy přitom činí vedle chladu i závaly sněhu.