ČečnaČečna – Ruská federace

Charita ČR působila v regionu Severního Kavkazu od roku 2000, od skončení druhé rusko-čečenské války. Původně zajišťovala humanitární pomoc Čečencům a uprchlíkům v Ingušsku. Obnovovala zničené budovy a zřizovala předškolní zařízení. Později se zaměřila na osvětu v oblasti HIV/AIDS, na rozvoj venkovských společenství a obnovu zdrojů obživy. Poslední oblastí zájmu se stalo vedle předškolního vzdělávání i inkluzivní vzdělávání dětí s postižením. Charita ČR rovněž materiálně podporovala sociálně slabé čečenské rodiny. Za patnáct let v zemi se povedlo úspěšně dokončit řadu projektů, jako například:

• Rekonstrukce rodinných domů (2006)
  • Konzultační centra (2006 až 2007)
  • Jídelny pro sociálně slabé (2006 až 2008)
  • Osvěta a poradenství v problematice HIV/AIDS (2006 až 2008)
  • Společně - psychosociální péče (2007 až 2008)
  • Obnova a podpora získávání prostředků obživy (2008 až 2009)
  • Rozvoj čečenského venkova (2008 až 2009)
  • Mateřské školky v Čečensku (2008 až 2009)
  • Čečenské děti se speciálními potřebami (duben 2011 až prosinec 2013)
  • Centra pro předškolní děti (2006 až 2015)

Fotografie z Čečny.

Charita Česká republika uzavírá misi v Čečně

Astamir, chlapec, který chodí do centra předškolního vzdělávání podporovaného Charitou ČR

Po 15 letech humanitární a rozvojové práce ukončuje Charita Česká republika své aktivity v Čečně. Důvodem je mj. pokračující pokles zájmu donorů o Čečnu.

Rodina nemocné Madlen obdržela od českých dárců 67 500 Kč

Madlen se svým adoptivním dědečkem.

V roce 2001 se v hlavním městě Čečenské republiky, v Grozném, bojovalo. Druhá válka v zemi ničila zdravotní infrastrukturu i životy lidí.  A v právě tehdy se narodila Madlen, dítě svobodné matky, což samo o sobě představovalo velký problém.

Žanetka: Navzdory těžké nemoci touží po vzdělání

Po narození vážila jen 1,7 kg a doktoři jí nedávali velké šance. Díky velké bojovnosti, odvaze rodiny a také dárcům z Česka je dnes tato čečenská holčička veselá, učí se číst i počítat a hraje si s kamarády.

Vzdělávání učitelů pro postižené děti v Čečně

Charita ČR zahájila vzdělávání učitelů pracujících s čečenskými dětmi s postižením. Zatímco v předchozím roce se projekt zaměřoval především na domácí výuku a inkluzi postižených dětí do společnosti, tentokrát půjde o školení učitelů v oblasti speciální pedagogiky.

Movsar Abdějev, příběh chudé čečenské rodiny

Movsar Abdějev se narodil v roce 1960 v Kazachstánu jako potomek Čečenců, které Stalin přesídlil po druhé světové válce. Situace se začala uvolňovat v roce 1953 po Stalinově smrti, kdy se čečenští vyhnanci včetně Movsarovy rodiny mohli po několika letech vrátit zpátky domů do Čečny.

Jednodenní návštěva v centru předškolního vzdělávání

V březnu 2012 odjel Tomáš Tetiva, programový manažer Charity ČR do Čečenska na monitorovací cestu. Mimo jiné navštívil centrum předškolního vzdělávání v obci Assinovskaja, vybudované Charitou ČR, provozované partnerskou organizací Iniciativa a spolufinancované Caritas Swiss (Charitou Švýcarsko). Tomáš se s námi podělil se zážitky ze dne, který strávil mezi dětmi a jejich učitelkami.