Podpora občanské společnosti v severním Kosovu

Hendikepovaní se učí například vařitNázev projektu: Chci a můžu to udělat

Doba trvání projektu: leden 2016 až červen 2017

Partnerská organizace: Nezisková organizace Lighthouse

Zaměření projektu: Sociální práce

Cíl: Podpora občanské společnosti v severním Kosovu posílením osob se zdravotním postižením a zvláštními potřebami.

Cílová skupina:

• 250 osob se zdravotním postižením a zvláštními potřebami
  • Představitelé vládních i nevládních institucí v severním Kosovu

Země/oblast: Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok a Leposavic/severní Kosovo

Popis projektu:

Aktivity kosovské organizace Lighthouse a Charity ČR usilují o sociální inkluzi osob s postižením v severním Kosovu prostřednictvím jejich asistovaného zaměstnávání, výroby pomůcek usnadňujících jejich život a zvýšením povědomí populace o problémech dotyčných osob a možnostech jejich řešení.

Projekt podpoří vznik dílny na výrobu pomůcek určených osobám s různými druhy postižení, jenž jim usnadní běžné denní úkony. Jednotlivé modely pomůže vyvíjet a zdokonalovat Technická fakulta Prištinské univerzity, která se v minulosti přesunula do Kosovské Mitrovice. Po úvodním zaškolení dílna zároveň zaměstná postižené osoby schopné práce. Hotové výrobky se do června 2017 dostanou ke zhruba 250 osobám s postižením v severním Kosovu.

Zároveň vznikne regionální asociace osob s postižením umožňující na úrovni místní samosprávy prosazovat zájmy těchto osob a zvyšovat povědomí společnosti o dané problematice.

Charita ČR zde působí jako partnerská organizace zajišťující přenos znalostí z oblasti sociálního podnikání a začleňování osob s postižením. Kromě toho pomůže místní organizaci Lighthouse s administrací dle pravidel Evropské komise.

Rozpočet celkem: 1 474 079 Kč

Donor: Evropská komise, Česká rozvojová agentura