Mapa Moldavska

Moldavsko

Charita ČR pomáhá v Moldavsku řadu let. Už v roce 2004 podporovala svými projekty mladé lidi a rodiny, pro které pomohla vytvořit nové pracovní příležitosti. Zaměřuje například na zdravotně-sociální služby domácí péče, školení zdravotnického personálu v oblasti prevence a léčby cukrovky, podporu příjemců remitencí či navrátilců ze zahraničí v založení vlastního podnikání, rozvoj občanské společnosti na jihu Moldavska a organizování zájmových kroužků pro děti ze sociálně slabých rodin. Nově také na posílení ochrany dětí.

Informace o aktivitách v Moldavsku za rok 2015 zde.

Výstava fotografií Ukrajina a Moldavsko země blízké a vzdálené

O tom, že fotografií lze zachytit život a osudy lidí, kteří potřebují naši pomoc, se můžete přesvědčit na výstavě fotografií Martina Štechera, dobrovolníka Střediska humanitární pomoci a rozvojové spolupráce DCHOO. Výstava se uskuteční v Moravskoslezské knihovně v Ostravě od 21. 8. - 30. 9. 2017.

Úspěšné zakončení aktivit na podporu domácí péče v Moldavsku

V Moldavsku Charita ČR dlouhodobě podporuje služby domácí péče pro seniory (foto: ČRA).

Domácí péče na severu a západě Moldavska již z rukou Charity ČR a místní partnerské organizace Asociace HomeCare přešla pod místní samosprávu. Konkrétně se jedná o Centrum Rebeca v obci Bălți a Centrum Sv. Iuliana v obci Țaul. Více na webu České rozvojovové agentury, sponzora obou projektů (ZDE).

Serjožka i tatínek se navzdory dluhům stále usmívají

Serjožka se loni nemohl kvůli vleklé infekci podrobit operaci.

Vladimir Cerbov, zástupce Charity ČR v Moldavsku, minulý týden navštívil dvoučlennou rodinu Serjožky Andronica a jeho otce Iona. Kvůli zdlouhavé infekci nemohl dnes dvacetiletý mladý muž trpící chorobným stažením svalů loni podstoupit žádnou z plánovaných operací. Dar z roku 2016 tak musel jeho otec využít na léčbu, nákup léků, zdravotnického materiálu a návštěvy u lékaře.

V Moldavsku na Den diabetu uspořádali 11 konferencí

Zájem o měření hladiny cukru v krvi byl veliký - zejména kvůli tomu, že byl zdarma a zdravotníci na něj byli dobře vybaveni.

K příležitosti Mezinárodního dne diabetu (14. listopadu) uspořádala Charita ČR spolu s partnerskou Asociací HomeCare v Moldavsku již tradičně řadu akcí upozorňujících na stále rostoucí výskyt cukrovky. V šesti zdravotnických střediscích ve městech Drochia, Pelinia, Ocnita, Clocusna, Otaci a Cosnita a rovněž v 5 zdravotnických centrech provozovaných přímo Asociací HomeCare se konalo celkem 11 konferencí pro veřejnost.

V Moldavsku se zdravotníci učí školit své kolegy v otázkách cukrovky

Hromadné foto všech účastníků.

Charita ČR v letošním a příštím roce vyškolí celkem 108 zdravotních sester, 20 učitelů středních zdravotnických škol a 72 lékařů pro roli školitelů v prevenci cukrovky. Absolventi kurzu z řad lékařů předají nabyté znalosti svým kolegům, zdravotní sestry lépe poučí diabetické pacienty a učitelé téma vyloží studentům všech pěti zdravotnických středních škol v zemi.