Mapa Moldavska

Moldavsko

Charita ČR pomáhá v Moldavsku řadu let. Už v roce 2004 podporovala svými projekty mladé lidi a rodiny, pro které pomohla vytvořit nové pracovní příležitosti. Zaměřuje například na zdravotně-sociální služby domácí péče, školení zdravotnického personálu v oblasti prevence a léčby cukrovky, podporu příjemců remitencí či navrátilců ze zahraničí v založení vlastního podnikání, rozvoj občanské společnosti na jihu Moldavska a organizování zájmových kroužků pro děti ze sociálně slabých rodin. Nově také na posílení ochrany dětí.

Informace o aktivitách v Moldavsku za rok 2015 zde.

Serjožka i tatínek se navzdory dluhům stále usmívají

Serjožka se loni nemohl kvůli vleklé infekci podrobit operaci.

Vladimir Cerbov, zástupce Charity ČR v Moldavsku, minulý týden navštívil dvoučlennou rodinu Serjožky Andronica a jeho otce Iona. Kvůli zdlouhavé infekci nemohl dnes dvacetiletý mladý muž trpící chorobným stažením svalů loni podstoupit žádnou z plánovaných operací. Dar z roku 2016 tak musel jeho otec využít na léčbu, nákup léků, zdravotnického materiálu a návštěvy u lékaře.

V Moldavsku na Den diabetu uspořádali 11 konferencí

Zájem o měření hladiny cukru v krvi byl veliký - zejména kvůli tomu, že byl zdarma a zdravotníci na něj byli dobře vybaveni.

K příležitosti Mezinárodního dne diabetu (14. listopadu) uspořádala Charita ČR spolu s partnerskou Asociací HomeCare v Moldavsku již tradičně řadu akcí upozorňujících na stále rostoucí výskyt cukrovky. V šesti zdravotnických střediscích ve městech Drochia, Pelinia, Ocnita, Clocusna, Otaci a Cosnita a rovněž v 5 zdravotnických centrech provozovaných přímo Asociací HomeCare se konalo celkem 11 konferencí pro veřejnost.

V Moldavsku se zdravotníci učí školit své kolegy v otázkách cukrovky

Hromadné foto všech účastníků.

Charita ČR v letošním a příštím roce vyškolí celkem 108 zdravotních sester, 20 učitelů středních zdravotnických škol a 72 lékařů pro roli školitelů v prevenci cukrovky. Absolventi kurzu z řad lékařů předají nabyté znalosti svým kolegům, zdravotní sestry lépe poučí diabetické pacienty a učitelé téma vyloží studentům všech pěti zdravotnických středních škol v zemi.

Moldavská denní centra pro děti i seniory v hledáčku České televize

Oldřich Haičman, ředitel Diecézní charity Brno (foto: Křesťanský magazín).

Tým pracovníků Diecézní charity Brno zdokumentoval pravidelnou monitorovací cestu do Moldavska, odkud ročně odchází tisíce lidí za prací. V zemi pak zůstávají hlavně senioři a děti, o něž se nemá kdo postarat. Charita ČR zde proto finančně podporuje Denní centrum domácí a paliativní péče Dorotskaia a Denní centrum Bendery pro děti a mládež. V rámci Domácí péče na jihu Moldavska také za finanční podpory České rozvojové agentury provozuje Denní centrum St. Panteleimon v Ceadir-Lunga. Více v reportáži Křesťanského magazínu České televize.

V Kišiněvě startují školení o inkluzivním vzdělávání v mateřských školkách

Ilustrační foto.

V moldavském hlavním městě dnes proběhne úvodní seminář před začátkem série školení seznamujících s inkluzivním vzděláváním těch nejmenších dětí. Akci uvede Pavel Trousil, programový manažer pro Moldavsko, a po něm promluví zástupkyně české ambasády Kateřina Šilhánková.