Mapa MoldavskaMoldavsko

Charita ČR pomáhá v Moldavsku řadu let. Už v roce 2004 podporovala svými projekty mladé lidi a rodiny, pro které pomohla vytvořit nové pracovní příležitosti. Zaměřuje například na zdravotně-sociální služby domácí péče, školení zdravotnického personálu v oblasti prevence a léčby cukrovky, podporu příjemců remitencí či navrátilců ze zahraničí v založení vlastního podnikání, rozvoj občanské společnosti na jihu Moldavska a organizování zájmových kroužků pro děti ze sociálně slabých rodin. Nově také na posílení ochrany dětí.

Maximův svět očima Petry Procházkové

Maxim, foto: Petra Procházková

„Projekt Charity ČR Partnerstvím k inkluzi v Moldavsku mnozí vnímají jako nastandard – pro děti se zvláštními potřebami je to ale jediná šance na důstojný život,“ upozorňuje Petra Procházková, která nedávno podnikla cestu po Moldavsku a kromě seniorů navštívila také mateřské školky a dětská centra. Její reportáž o malém Maximovi a dětech, které mají problém se začleněním do kolektivu i společnosti, si budete moct přečíst už 2. ledna v Katolickém týdeníku.

Petra Procházková píše na facebook Charity z cesty po Moldavsku

Noviníářka Petra Procházková

Země vína a broskví, kde žijí ti nejosamělejší starci na světě – tak vidí Moldavsko reportérka Petra Procházková, která se sem vydala na několikadenní reportážní cestu. Do nejchudší země Evropy, poznamenané sovětskou minulostí, občanským konfliktem i nedostatečným sociálním zabezpečením, ale nepřijela hledat zkázu a zmar, nýbrž příběhy naděje.

Výstava fotografií Ukrajina a Moldavsko země blízké a vzdálené

O tom, že fotografií lze zachytit život a osudy lidí, kteří potřebují naši pomoc, se můžete přesvědčit na výstavě fotografií Martina Štechera, dobrovolníka Střediska humanitární pomoci a rozvojové spolupráce DCHOO. Výstava se uskuteční v Moravskoslezské knihovně v Ostravě od 21. 8. - 30. 9. 2017.

Úspěšné zakončení aktivit na podporu domácí péče v Moldavsku

V Moldavsku Charita ČR dlouhodobě podporuje služby domácí péče pro seniory (foto: ČRA).

Domácí péče na severu a západě Moldavska již z rukou Charity ČR a místní partnerské organizace Asociace HomeCare přešla pod místní samosprávu. Konkrétně se jedná o Centrum Rebeca v obci Bălți a Centrum Sv. Iuliana v obci Țaul. Více na webu České rozvojovové agentury, sponzora obou projektů (ZDE).

Serjožka i tatínek se navzdory dluhům stále usmívají

Serjožka se loni nemohl kvůli vleklé infekci podrobit operaci.

Vladimir Cerbov, zástupce Charity ČR v Moldavsku, minulý týden navštívil dvoučlennou rodinu Serjožky Andronica a jeho otce Iona. Kvůli zdlouhavé infekci nemohl dnes dvacetiletý mladý muž trpící chorobným stažením svalů loni podstoupit žádnou z plánovaných operací. Dar z roku 2016 tak musel jeho otec využít na léčbu, nákup léků, zdravotnického materiálu a návštěvy u lékaře.