Zdravotní péče pro Sergia Andronica

Serjožka při společném fotografování s pracovníky Charity ČR.Sergiu Andronico alias Serjožka se narodil v moldavském hlavním městě Kišiněvě, kde dosud žije i se svým otcem. V dětství prodělal mozkovou obrnu a v důsledku chorobného stažení svalů ztratil schopnost mluvit i hýbat se. Matka od rodiny odešla v chlapcově raném věku. Zůstal s ním pouze otec pečující o něj v průběhu celého dne. Oba společně žijí ze sociální podpory ve výši 1 100 Kč při srovnatelných životních nákladech jako v České republice.

Díky českým dárcům podstoupil Serjožka v únoru 2013 dvě operace stažených svalů (žvýkacích, šikmého svalu břišního, čtyřhlavého svalu stehenního, velkého svalu hýžďového, karpálního tunelu a trapézového svalu) a následně docházel na pravidelnou rehabilitaci do denního centra Rebeca v severomoldavském městě Balti poskytujícího služby zdarma. Jen v roce 2014 se jednalo o 185 rehabilitačních a fyzioterapeutických procedur (například elektro masáž, elektroforézu, bioptron světelnou terapii, magnetoterapii či ultrazvuk). Mimo centrum podstoupil chlapec 60 logopedických sezení a 24 pohybových terapií. Zásluhou zmíněné péče dokázal sám uchopit předmět a držet jej v ruce, což dříve nemohl kvůli neustále zaťatým pěstem. S pomocí otce zvládne pár kroků a venku jezdí bez pomoci na otcem vyrobené tříkolce. Pohyby se staly koordinovanější a začal lépe – částečně i samostatně – přijímat potravu.

Naučil se poznávat písmenka, byť ne všechny je schopen vyslovit. Snaží se mluvit, ač zatím vyslovuje převážně špatně srozumitelná slova. Zřetelně se naučil „jíst“, „pít“, „spát“, „záchod“ a „strýc“; částečně umí „děkuji“. Díky rehabilitacím lépe spí, někdy až 3 hodiny bez probuzení. Začal se sám obracet, chápe filmy a může se normálně smát.

Začátkem roku 2016 se podařilo díky podpoře štědrých dárců vybrat peníze na další ze série operací na uvolnění stažených svalů. Lékaři doporučují tuto operaci opakovat jednou za 2-3 roky.

Pro udržení výsledků operace je velice důležitá pooperační i následná pravidelná rehabilitace. Rodině se přitom při stávajícím státním příspěvku nedostává ani na podpůrnou léčbu, ani na samotné živobytí.

Na podporu dnes již devatenáctiletého muže stále běží finanční sbírka na účtu číslo 55660022/0800 s variabilním symbolem 1251.

Za vaše příspěvky děkujeme!

Více se o Serjožkovi můžete dočíst zde:

Serjožka – chlapec, který dává radost
První dvě úspěšné operace malého Serjožky
Serjožka má za sebou pooperační rehabilitaci
Serjožka letos oslaví 18. narozeniny
Serjožka půjde díky českým dárcům na další operaci
Jak tráví léto Serjožka?

Serjožka i tatínek se navzdory dluhům stále usmívají