SrbskoSrbsko

Charita ČR působila v Srbsku dlouhodobě. Mezi lety 2003 a 2007 pomáhala hned v několika oblastech. Podílela se na opravě školy v Bělehradě, vyškolila pracovnice domácí péče, dále pomáhala v oblasti integrace Romů a posilovala mezináboženský dialog. Následně se věnovala oblasti prevence rakoviny u žen, zajištění vybavení pro oddělení hemodialýzy fakultní nemocnice v Bělehradě a v letech 2013 až 2014 a ochraně dětí před domácím násilím. V září 2015 Charita ČR zaslala ze svého krizového fondu 10 000 euro (zhruba 270 000 Kč) na pomoc migrantům v Srbsku.

Od února do konce roku 2016 Charita ČR v Srbsku opět podporovala boj proti domácímu násilí.

Uprchlíci v Srbsku potřebují další pomoc

V oficiálních centrech Charita rozdává jídlo - čerstvé pečivo a teplou polévku (foto: Charita Srbsko).

Srbsko zažívá tuhé zimy pravidelně. V posledních letech se teploty pohybovaly pár stupňů pod nulou. Letos ovšem v Bělehradě klesy na -20°C a v jižním Srbsku dokonce na -30°C. Problémy přitom činí vedle chladu i závaly sněhu.

Charita Srbsko usiluje o lepší integraci hendikepovaných

Hromadné foto účastníků konference (foto: Caritas Europa).

„Hlavní úkol Charity spočívá v poukázání na důstojnost každého člověka a na solidaritu, která nám byla dána při stvoření,“ zahájil regionální konferenci o sociálním blahobytu v jihovýchodní Evropě Msgr. Stanislav Hocevar, bělehradský arcibiskup a prezident Charity Srbsko.

Spolupráce samospráv v regionu Šumadija snižuje dopady domácího násilí

Podpisu se účastnil i Pavel Kobližka (druhý zprava).

Představitelé tří obcí srbského regionu Šumadija (Batočina, Lapovo a Rača) podepsali 10. listopadu 2016 Protokol o vícesektorové spolupráci v prevenci a boji proti domácímu násilí. Přijetí a jeho zavedení do praxe napomůže předcházení domácího násilí a zvýší kvalitu služeb pro jeho oběti.

V Srbsku zkvalitňují péči o oběti domácího násilí

Hromadné foto všech účastníků školení.

V polovině května proběhlo v Srbsku třídenní školení na téma psychosociální podpory obětem domácího násilí. Ve spolupráci s Charitou ČR jej pořádala nevládní organizace Oaza Sigurnosti, a to pro dvanáct budoucích školitelů.

Česká Charita podpoří humanitární pomoc pro uprchlíky v Srbsku

Charita Česká republika uvolní ze svého krizového fondu 10 000 euro (přibližně 270 000 Kč) na pomoc migrantům v Srbsku. Zmíněná částka podpoří humanitární projekt na pomoc migrantům, který zajišťuje Charita Srbsko.