Slepá mapa - UkrajinaUkrajina

Charita Česká republika a další české Charity se zapojily do pomoci obětem nepokojů na náměstí Majdan a následně především lidem, které zasáhl pokračující ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny.

Arcidiecézní charita Olomouc, Diecézní charita ostravsko-opavská či Oblastní Charita Znojmo často navazují na své předchozí aktivity v zemi, kde se zaměřovaly na podporu zajištění zdravotních a sociálních služeb.

Na stránce Charita pro Ukrajinu najdete informace o možnosti přispět na humanitární sbírku.

Sbírka na podporu rodiny tragicky zesnulého Mykoly

Zesnulý Mykola s dětmi

AKTUALIZOVÁNO: Na podporu rodiny tragicky zesnulého Mykoly se během prvního týdne sbírky vybralo 68 100 korun, přispělo 112 lidí. Šestadvacetiletý Mykola Shuruta zahynul 7. prosince v továrně „Borgers” na Rokycansku. Smrtelný úraz utrpěl při manipulaci s lisem. Zanechal po sobě manželku a dvě malé děti. Jedno z nich je hendikepované a vyžaduje zvláštní péči. Sbírka i nadále probíhá - děkujeme všem, kdo jejím prostřednictvím pomohou mladé vdově překlenout nějtěžší období.

Vánoční balíčky zamíří na Ukrajinu k 341 chudým dětem. Nejmladšímu je 1 rok

Balíčky dělají každý rok radost dětem z Lopatyna

Olomouc – I letos udělají čeští dárci radost chudým dětem na Ukrajině. Jejich Vánoční balíčky převeze Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) na Ukrajinu v úterý 12. prosince. Dárcům se podařilo nastřádat balíčky pro 341 dětí, což je o 37 více než loni. Nakládání balíčků začne v pondělí 11. prosince v 8.15 hodin přímo v sídle Charity na adrese Křížkovského 6.

Arcidiecézní charita Olomouc přivítala kolegy ze slovenské Charity

Československá spolupráce začíná

Olomouc – Caritas – milosrdná láska, pomoc potřebným ve své zemi i za jejími hranicemi, zaměření na Haiti a Ukrajinu. To mají společného Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) a Slovenská katolická charita (SKCH). Ve čtvrtek 20. července se sešli jejich humanitární pracovníci v sídle Charity v Olomouci, aby probrali možnosti spolupráce.

Nakládání pomoci pro Ukrajinu natáčela televize

Olomouc, Kolomyja – Sedmdesát postelí, každá váží zhruba 50 kilogramů. S takovým nákladem se včera popasovali pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc. Postele, matrace a noční stolky vyslali kamionem směr ukrajinská Kolomyja. Využije je tamní nemocnice a připravovaná noclehárna pro lidi bez domova. Více v reportáži České televize: Události v regionech

Péče o mentálně postižené děti, sociální podnikání a domácí hospicová péče - výzvy pro Mariupol

Arcidiecéze olomoucká, Diecéze brněnská – Dvoučlenný tým Charity Mariupol z Ukrajiny, její ředitel Rostyslav Sprynjuk a jeho zástupce Jevgenij Čako, přijeli nasbírat nové zkušenosti do Charit v Olomouci, Zábřehu, Uherském Hradišti a ve Znojmě. Do Česka je pozvala Arcidiecézní charita Olomouc, se kterou spolupracují při výdeji teplého jídla pro uprchlíky z východu Ukrajiny, kde se válčí.  Protože v Mariupolu přebývá velký počet těchto potřebných, chtějí odstartovat sociální podnikání – to dá práci lidem v nouzi a také zabezpečí činnost Charity. Mariupolští se při své návštěvě (20. – 24. února) zaměřili také na domácí hospicovou péči či začleňování mentálně postižených dětí a mladých do společnosti.

Tisíce lidí z východní Ukrajiny přežívají bez vody a elektřiny

Ve městě ohrožovaném boji poskytuje ukrajinská Charita humanitární pomoc (foto: Charita Ukrajina).

Evropské Charity se obávají o humanitární krizi hrozící na východě země, kde neustávají boje mezi vládními silami a separatisty. Bojová fronta u města Avdiivka odřízla od vody a energií většinu z 25 000 obyvatel – a to v době, kdy teploty klesly na -17°C. Ukrajinská Charita proto začala s distribucí nouzových potravinových balíčků do tisícovky domácností, kterým vydrží zhruba na dva nebo tři týdny. Pokud získá další finance, akci zopakuje.

Charita vyvezla na Ukrajinu 1,5 tuny vánočních dárků

Nákladní auto naplnilo přes 300 dárků

Vánoční dárky pro víc než 300 ukrajinských dětí zaplnily nákladní auto Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO). To vyrazilo za hranice v úterý 13. prosince. Dárky pak rozbalí děti přesně na ukrajinské Vánoce – 5. a 6. ledna. Jedná se o děti ze sociálně slabých rodin, dětských domovů a ty, které vyhnal z domovů válečný konflikt na východě země...

Slavnostní otevření centra pro mládež v Novoselycji

Díky Tříkrálové sbírce Charity ČR, finanční podpoře nadace VIA, a také pomocí vlastních finančních prostředků místních dárců se v průběhu dvou let podařilo dokončit dostavbu a rekonstrukci nového mládežnického centra v obci Novoselycja na Zakarpatské Ukrajině. Slavnostní otevření proběhlo v neděli 27.listopadu 2016.

Pomáhat lidem se má všude, kde je potřeba, říká fotograf humanitární pomoci

Richard Bouda (38) je speleolog, učitel bojového umění Aikibudo, ale také fotograf. Kromě dokumentování jeskynních vědeckých průzkumů doprovází rovněž mnohé humanitární aktivity Diecézní charity Brno. Jeho poslední fotografické projekty vznikly na balkánské uprchlické cestě. Nedávno se vrátil také z cesty na východ Ukrajiny, kam Charita doručovala finanční pomoc.

Ukrajina si naši pomoc zaslouží

Již 17 let nadšeně pomáhá zejména na Zakarpatí. Ředitel Charity Znojmo Evžen Adámek se však na přelomu srpna a září vrátil z humanitární cesty tentokrát na východ Ukrajiny. Jak cesta probíhala, co má na Ukrajině tolik rád, nebo co ho vede k názoru, že se na tuto zemi, která je vlastně „za rohem“, tolik zapomíná?