Tisíce lidí z východní Ukrajiny přežívají bez vody a elektřiny

Ve městě ohrožovaném boji poskytuje ukrajinská Charita humanitární pomoc (foto: Charita Ukrajina).

Evropské Charity se obávají o humanitární krizi hrozící na východě země, kde neustávají boje mezi vládními silami a separatisty. Bojová fronta u města Avdiivka odřízla od vody a energií většinu z 25 000 obyvatel – a to v době, kdy teploty klesly na -17°C. Ukrajinská Charita proto začala s distribucí nouzových potravinových balíčků do tisícovky domácností, kterým vydrží zhruba na dva nebo tři týdny. Pokud získá další finance, akci zopakuje.

„Lidé zde žijí ve velkém strachu. Bojí se, když slyší střelbu, a stejně tak se bojí, když panuje klid. Nikdy neví, co se děje a kdy vypuknou nové boje. Stejně tak netuší, jak se jim podaří přežít další období,“ popsal život místních Hryhoriy Seleshchuk, ředitel humanitárních projektů Charity Ukrajina. Ten také do města vyslal pětičlenný tým humanitárních pracovníků a zajistil spolupráci s místními Charitami Mariupol, Kramatorsk a Záporoží. Vždy jedna z organizací vyšle na dané období do válečné oblasti svůj tým schopný zajistit zdravotní, psychologickou i sociální pomoc. Jedná se například o rozdávání spacích pytlů, lékárniček, paliva, svíček a teplého oblečení. V případě nutné evakuace se Charita zavázala pomoci místní vládě s jejím hladkým průběhem.

„Mnoho lidí se zatím zdráhá opustit své domovy. Tvrdí, že se cítí bezpečněji ve svých sklepeních než někde jinde. A to přesto, že zde v uplynulých dnech zemřelo již 19 osob v důsledku ostřelování. Jiní zase slyšeli od těch, co domov skutečně opustili, že přišli o zaměstnání. Mluvil jsem též s jednou starou paní, která podléhá velkým obavám, že jí v případě potřeby nikdo nepřijde na pomoc,“ vylíčil  Seleshchuk.

Přes třetinu obyvatel města Avdiivka tvoří senioři, další dva tisíce děti a vedle nich ve městě žije i nadprůměrný počet sirotků nebo osob s různým druhem postižení. I proto zde vedle Charity působí i další dobročinné organizace.

Mezi hlavní priority pomoci patří potraviny, teplo a pitná voda. Alespoň přívod vody již opět několik hodin denně funguje. Přestože místní úřady usilují o obnovení elektrické sítě umožňující v panujících mrazech vytápění, museli se někteří lidé již uchýlit ke kácení stromů a jejich pálení.

Během konfliktu na Ukrajině, který započal v roce 2014, kdy Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a kdy proruští povstalci zahájili nepokoje na východě země, zemřelo již téměř 10 000 lidí.

Vláda i povstalecké síly tvrdí, že právě opačná strana nese odpovědnost za nedávné zhroucení příměří. Zatím neznámí útočníci totiž použili rakety, které dopadají na rozsáhlé oblasti obydlené civilisty.

Článek byl převzat z caritas.org.